Toroslar'da Eşeğin Yerini "Pat Pat" Alıyor

Toroslar'da Eşeğin Yerini "Pat Pat" Alıyor

Konya'nın Hadim ilçesinde çiftçilerin tarımda kullandığı "pat pat", eşeğin yerini aldı

Hadimli çiftçilerin olmazsa olmazı, çıkardığı ses nedeniyle "patpat" ismi verilen tarım aracı, Konya’nın Hadim ilçesinde her işte kullanılmasından dolayı "modern eşek" olarak isimlendiriliyor. 

Konya’nın Hadim ilçesine bağlı Dedemli mahallesinde çiftçilik yapan Ali Taşlı, tarım yapılan çoğu yerde olduğu gibi pat pat’ın mahallelerinde de yoğun şekilde kullanıldığını söyledi.

Pat Pat’ın kendileri için "modern eşek" olduğunu vurgulayan Taşlı, "Bundan 10-15 sene öncesine kadar herkesin ahırında bir ya da iki eşek bağlıydı. Pat pat yaygınlaşınca eşeklere ihtiyaç azaldı. Artık her evin önünde bir ya da iki pat pat bulunuyor. Pat pat sayesinde tarlayı sürüyoruz, patatesimizi ekiyoruz, söküyoruz, ilaçlıyoruz, römork takarak eşyalarımızı taşıyoruz. Eşeğe göre daha masrafsız, kullanışlı, daha az insan gücüne ihtiyaç duyuyoruz. İşleri kısa sürede bitiriyoruz” diye konuştu.

"Eşek kıymete biner"

Pat pat’ın işleri kolaylaştırmasına rağmen engebeli arazilerde eşeğe ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Taşlı, “Mahallemiz dağlık ve engebeli bir araziye sahip olduğu için pat pat’ı her yerde kullanamıyoruz. Bu yerlerde de eşek imdadımıza yetişiyor. Komşulardan ödünç eşek alarak patatesimizi karasabanla ekiyoruz. Eğer komşular da eşeklerini satarsa eşekler kıymete binecek. Mahallemizde öküz, katır, at gibi hayvanların sayısı geçmişte de azdı. Şimdilerde yok denecek kadar az" ifadelerini kullandı.

modern-esek-patpat-(4).jpg

modern-esek-patpat-(6).jpg

Kaynak:Haber Kaynağı