Töre cinayetini engelleyen sağlık memuruna ödül

Töre cinayetini engelleyen sağlık memuruna ödül

Şanlıurfa'da kendisine cep telefonu ile ulaşan 18 yaşından küçük kızın bulunduğu adrese "asılsız ihbar" olduğunun belirtilmesine rağmen ikinci kez polisleri yönlendirerek olası töre cinayetini engelleyen 112 Komuta Kontrol Merkezinde görevli Atalar, "Yılı

ŞANLIURFA (AA) - MEHMET AKİF PARLAK - Şanlıurfa'da töre cinayetini engelleyen sağlık memuruna, Acil Tıp Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (ATT DER) tarafından "Yılın Sağlık Memuru" ödülü verildi.

Şanlıurfa 112 Komuta Kontrol Merkezinde çalışan Mehmet Atalar, ATT DER tarafından düzenlenen ve yaklaşık 200 bin kişinin oy kullandığı yarışmada, sağlık memuru kategorisinde birinci oldu. Atalar'a birinciliği getiren ise olası töre cinayetini engellemesi oldu.

Atalar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 10 yılı aşkın süredir sağlık memuru olarak görev yaptığını söyledi.

Yaklaşık 2 ay önce komuta merkezini sim kartsız telefondan arayan 18 yaşından küçük bir kızın, "töre cinayetine kurban gideceğine" yönelik yardım talebinin ardından olay yerine polis ekiplerini yönlendirdiğini anlatan Atalar, polisin, kızın ailesi tarafından "asılsız ihbar" denilerek ikna edildiğini belirtti.

İkinci kez yapılan yardım çağrısının ardından polis ekiplerini yeniden aynı adrese yönlendirdiğini dile getiren Atalar, şöyle konuştu:

"Abisi ve babası tarafından 'töre' adı altında ölüm emrinin verildiğini ve akşam infaz edileceğini belirten bir kız bizden yardım istedi. Gerekli teyit işlemlerinin ardından kızın ev adresini ve konumunu tesbit ettik. Daha sonra durumu polise bildirdik ancak kızın ailesi 'ihbarın doğru olmadığını' söyleyerek polisi geri göndermiş. Yaklaşık 20 dakika sonra aynı kız yine bizi arayarak, kendilerini aradığı için ailesi tarafından dövüldüğünü anlattı. Bunun üzerine polis ekiplerini aynı adrese ikinci kez gönderdim. Kıza da bu esnada telefonu açık tutmasını ve polisin olay yerine geldiğinde bağırarak, yardım istemesini söyledim. Önce korktu 'yapamam beni anında öldürürler' dedi ama sonra kızı ikna ettim."

- "Malum evden kızı aldık"

Olay esnasında kızın evinde yaşanan kargaşa nedeniyle daha fazla kaygı duymaya başladığını belirten Atalar, "Telefon açık beklerken 15 dakika sonra bir kargaşa oldu, daha sonra sesler kesildi. Biz de iyice merak etmeye başladık. Bir süre sonra polis ekiplerinin telsizden 'malum evden kızı aldıklarına' dair yaptıkları anonsla rahatladık" dedi.

Olayın ardından çok sayıda emniyet yetkilisinin telsizden anons ederek, 112 Komuta Merkezine teşekkür ettiğini dile getiren Atalar, "Bu durum bizi çok sevindirdi. Tıbbi olarak müdahale etmesek de insani olarak birinin hayatının kurtulmasına vesile olduk" diye konuştu.

Polis ekiplerince evinden zarar görmeden alınan kızın devlet korumasına alındığını vurgulayan Atalar, bu sayede rahat bir nefes aldıklarını kaydetti.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :