"Torba teklif" TBMM Genel Kurulunda

"Torba teklif" TBMM Genel Kurulunda

CHP İstanbul Milletvekili Bekaroğlu:- "15 Temmuz'un siyasi ayağı yok. Bu siyasi ayak burada, Bakanlar Kurulunda, belediyelerde. 15 Temmuz aslında sizsiniz. Eğer 15 Temmuz soruşturmaları siyasi ayağa, AKP'ye gelmezse yaptığınız her şey yalan olacak"- AK Pa

TBMM (AA) - CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, "15 Temmuz'un siyasi ayağı yok. Bu siyasi ayak burada, Bakanlar Kurulunda, belediyelerde. 15 Temmuz aslında sizsiniz. Eğer 15 Temmuz soruşturmaları siyasi ayağa, AKP'ye gelmezse yaptığınız her şey yalan olacak." dedi.

TBMM Genel Kurulunda, Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin 2. bölümü üzerinde gruplar adına konuşmalar yapıldı.

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, aylardır ekonomiyi canlandırmanın, vergi yapılandırılmasının konuşulduğunu, kredi yapılandırılmasının konuşulduğunu, esnafa, zanaatkara kredi vermeyi konuştuklarını belirterek, "Sonuç; ekonomi canlanmıyor. Esnaflar, 'iş yapamıyoruz, benim borcumu yapılandırsan ne olur, borcun anasını ödeyemiyorum ki danasını ödeyemiyorum' diyor. Bu yapılanlar sonuç vermiyor. Esnafa borcunu silmek işe yaramıyor." görüşünü savundu.

Şubat ayı tüketici güven endeksinin 2009 yılından beri en düşük seviyede olduğunu öne süren Paylan, tüketicinin güvenmeden harcama yapmayacağını bununla da ekonominin çarklarının dönmeyeceğini iddia etti.

Olağanüstü hal uygulamasının kaldırılarak, özgürlüklerin genişletilerek, demokratik iklimin gelişmesiyle ekonominin canlanacağını savunan Paylan, "Ekonomi güven ister, yabancı için de güvenli ülke olmasını ister ama Türk Silahlı Kuvvetleri şu anda Suriye'de, El Bab'da savaş halindedir." ifadelerini kullandı.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu da yasanın yapılma yöntemini eleştirerek, "1 Kasım seçimlerinden sonra ekonominin ters gitmesi üzerine panik havasıyla gelişi güzel tarzda teklifler geliyor ve bunları konuşuyoruz ama her yamadan sonra bohça lime lime dökülüyor." dedi.

AK Parti'nin ekonomik politikaları sonucunda toplumun bütün kesimlerinin sıkıntılı olduğunu öne süren Bekaroğlu, "11 defa borç alacakları yapılandırıldı. Şu anda da daha önce yapılan yapılandırmayı değiştiriyoruz. Bu ülkenin ekonomisinin iyi yönetilmediğini gösteriyor." diye konuştu.

Ekonomide üretilenle, satılan ve alınan mallar arasında müthiş bir fark olduğunu, Türkiye'nin katma değeri olan bir ülke olmaktan giderek uzaklaşıldığını öne süren Bekaroğlu, 2017 yılı bütçesinin delindiğini, mali disiplin çıtasının çoktan aşıldığını savundu.

Bekaroğlu, "15 Temmuz sizin eserinizdir, bu cemaat sizin eserinizdir. Sizin yanlışlarınızdan dolayı bu oldu. Türkiye'yi OHAL ile yönetiyorsunuz. 100 binin üzerinde insan görevinden alındı, ihraç edildi. 30 binin üzerindeki insan tutuklu. Hangisi kuru, hangisi yaş belli değil. 15 Temmuz'un siyasi ayağı yok. Bu siyasi ayak burada, Bakanlar Kurulunda, belediyelerde. 15 Temmuz aslında sizsiniz. Eğer 15 Temmuz soruşturmaları siyasi ayağa, AKP'ye gelmezse yaptığınız her şey yalan olacak." değerlendirmesinde bulundu.

AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık da Türkiye'de nüfusun yüzde 97,5'inin sosyal güvenlik kapsamına alındığını, 21,5 milyonu aktif çalışan olmak üzere toplam 68 milyon vatandaşın sağlık sigortası kapsamında olduğunu anlatarak, "Eski Türkiye'de özel, devlet, üniversite hastanelerine gidemeyen yeşil kartlı insanın durumu ortadaydı. 20 milyon vatandaş sağlık hizmetinden istifade edemiyordu. Genel Sağlık Sigortası ile birlikte 590 lira geliri olan 7,4 milyon vatandaşın özel hastaneye gidebilmesi için primlerini biz yatırıyoruz. Bugün çıkacak yasa 2,4 milyon vatandaşı ilgilendiriyor." dedi.

AK Parti iktidarında sağlık alanına yapılan yatırımların yedi kat arttığını ifade eden Çalık, oranlarla eski ve yeni Türkiye karşılaştırmalarının yer aldığı grafikleri ve hastane kuyruklarının yer aldığı fotoğrafları gösterdi.

Çalık, "Biz esnafımızın da tüm sorunlarına kulak veriyoruz. Esnaflar için çıkacak Ahilik Sandığı ile 8-10 ay arasında işsizlik maaşlarını biz ödeyeceğiz. Sosyal devlet anlayışı kapsamında sosyal yardımları 45 milyar liraya çıkardık. Yapılan çalışmaların tamamı milletimiz içindir." diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekçi de bir müteahhit ile bir belediye başkanı arasında geçtiğini iddia ettiği pazarlığa ilişkin belgeleri göstererek, belediye başkanının rüşvet olarak müteahhitten arsa ve evler aldığını iddia etti.

İddialarının İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a Belediye Meclisinde de sorulduğunu, konunun "görevi kötüye kullanma, imar kirliliğine neden olma, kamu görevlilerinin suçu bildirmemesi, gerekli soruşturmayı yapmama, irtikap, nüfuz ticareti, zimmet" suçlarından İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisinin CHP'li üyelerince yargıya taşındığını söyledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :