"Torba tasarı" Plan ve Bütçe Komisyonunda

"Torba tasarı" Plan ve Bütçe Komisyonunda

Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Tasarı'nın 3 maddesi daha kabul edildi

TBMM (AA) - TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, kamuoyunda "torba tasarı" olarak bilinen Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Tasarı'nın görüşmelerini sürdürüyor.

Kooperatiflerle ilgili muafiyet hükümlerinin değiştirilmesine yönelik maddenin görüşmeleri sırasında Maliye Bakanı Naci Ağbal, kooperatiflerin önünü açacak düzenleme yaptıklarını söyledi.

Ağbal, "Kooperatif faaliyetlerine giriştiğimizde ekstra ayrıcalıklar verin" denilmemesi gerektiğini, bunu veremeyeceklerini belirtti. Ağbal, "Aynı faaliyeti yapan küçük işletmeler de var, o işletmeden vergi alacağım ama aynı faaliyeti yürüten kooperatiften almayacağım. Bu doğru mu? Gariban esnaf fındık işleme fabrikası kurmuş, ondan alacağım; diğeri kooperatif kurmuş ondan almayacağım. Bu olmaz." diye konuştu.

Ağbal, herkesin müstakil hesap tutması, kooperatiflerin "Alıştığımız muhasebe düzeni var" demesi halinde bu işin takip edilemeyeceğini, bunu vergi emniyeti açısından da sakıncalı olduğunu belirtti.

Bu madde üzerinde tartışmanın sürmesi üzerine, maddenin görüşmeleri atlanarak, diğer maddelere geçildi.

Görüşmeler sonrasında kabul edilen diğer düzenlemeler şöyle:

Kurumların, en az 2 yıl süreyle aktiflerinde yer alan iştirak hisseleri ile aynı süreyle sahip oldukları kurucu senetleri, intifa senetleri ve rüçhan haklarının satışından doğan kazançların yüzde 75'lik kısmı ile aynı süreyle aktiflerinde yer alan taşınmazların satışından doğan kazançların yüzde 50'lik kısmı Kurumlar Vergisinden müstesna olacak.

Kurumlar Vergisi kapsamında yer alan, bankalara borçlu olanların ve bunların kefillerinin, bu borçlara karşılık olarak taşınmaz ve iştirak hisselerinin bankalara devrinden doğan kazançları ve bankaların bu şekilde elde ettikleri kıymetlerin satışından doğan kazançlarına tanınan kurumlar vergisi istisnası, banka dışı finansal kurumlar olan finansal kiralama ve finansman şirketlerini de kapsayacak.

Kiracının temerrüdü nedeniyle kanunu takipteki finansal kiralama alacakları karşılığında tarafların karşılıklı mutabakatıyla kiralayanın her türlü tasarruf hakkını devir aldığı finansal kiralama konusu taşınmazlar da bu kapsama alınacak.

Spor Müsabakalarına Dayalı Sabit İhtimalli ve Müşterek Bahis Oyunlarının Özel Hukuk Tüzel Kişilerine Yaptırılması Hakkında Kanun kapsamında yapılacak ihalenin, herhangi bir nedenle gerçekleştirilememesi, sözleşmenin imzalanamaması, yüklenicinin imzalanmış son sözleşmenin bitim tarihi itibarıyla işe başlayamayacağının anlaşılması, yapılan ihaleye ilişkin sözleşmenin feshedilmesi veya iptali hallerinde, yapılan iş ve hizmetler, idarece, pazarlıkla temin usulüyle süresi 1 yılı geçmeyen sözleşmeyle yaptırılabilecek.

Ağbal, bu maddeye yönelik soruları yanıtlarken, Spor Toto Başkanlığının ihalelere yönelik çalışmalarını sürdürdüğünü anımsattı. Ağbal, 2012 yılı 6,1 milyar lira, 2013 yılı için 7,053 milyar lira, 2014 yılı brüt satışları 8,1 milyar lira, 2015 yılı 9 milyar lira, 2016 yılı 9,7 milyar lira, bu yılın 9. sonu itibariyle 7 milyar lira gelir elde edildiğini bildirdi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :