- "Torba tasarı" Plan ve Bütçe Komisyonunda

- "Torba tasarı" Plan ve Bütçe Komisyonunda

Tasarının, "sicile kayıt olmak için veri sorumlusu özel hukuk tüzel kişilerinden, Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından belirlenen tutarda veri sorumluluları sicil ücreti alınmasını" öngören maddesi kabul edildi- Kişisel Verileri Koruma Kurulu Başkanı

TBMM (AA) - Plan ve Bütçe Komisyonunda, "torba tasarının" "sicile kayıt olmak için veri sorumlusu özel hukuk tüzel kişilerinden, Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından belirlenen tutarda veri sorumluluları sicil ücreti alınmasını" öngören maddesi kabul edildi.

Komisyonda, kamuoyunda "torba tasarı" olarak bilinen, Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve KHK'larda Değişiklik Tasarısı'nın görüşmeleri sürüyor.

Komisyona verilen aranın ardından, Kişisel Verileri Koruma Kurulu Başkanı Faruk Bilir toplantıya katıldı.

Bilir, tasarının "sicile kayıt olmak için Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından belirlenen tutarda veri sorumluluları sicil ücreti alınmasını" öngören 123. maddesi üzerinde açıklama yaptı.

Bilir, veri sorumlusu siciline, tüzel kişilerin kayıt yaptıracaklarını ve kayıt yaptıracak kişi sayısını 400 bin olarak öngördüklerini aktardı.

Faruk Bilir, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'nun, veri işlemeyi disiplin altına almak ve temel hak ve hürriyetleri korumak, diğer taraftan veri temelli ekonominin gelişmesini sağlamak amacıyla hayata geçirildiğini söyledi.

Büyük şirketlerin, bu verileri hem yurtiçinde hem de yurt dışında zaten paylaştıklarını belirten Bilir, bundan sonra ise bu verilerin ilgili kanuna göre paylaşılacağını ifade etti.

- "Açıklık, aleniyet ve şeffaflık olacak"

Bilir, şöyle devam etti:

"Vatandaşın açık rızası ve kanunda öngörülen istisnalar olmaksızın bu veriler hiç kimseyle paylaşılamayacak. Bunun için de envanter çıkarılması gerekiyor. Bilgiler bizim sicilimize kayıt olduğu zaman, vatandaş bakacak, 'hangi GSM şirketi, benim verilerimi hangi alanda kimlerle paylaşıyor.' Dolayısıyla bir açıklık, aleniyet ve şeffaflık olacak."

Kurul Başkanı Bilir, Kişisel Verilerin Koruma Kurulunca alınması öngörülen sicil ücretinin, kesinlikle herhangi bir kazanç sağlamak amacı taşımadığını belirtti.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Belki de bugün tartışmada eksik olan husus, 'neden böyle bir kurum kurduk. Bu kurum, özellikle Türkiye'nin uluslararası ticareti ve ekonomisi açısından ne ifade ediyor, bu sistemi kurmuş olmanın Türk firmaları için ne yararlar sağladığını' daha önce tartışmamış olmamız." dedi.

Başvuruyu yapacak firmaların, mevcut kanunlar çerçevesinde, "verileri güvenli bir şekilde alacağının, depolayacağının ve bunların mahremiyeti konusunda standartlara uyacağının" belirtildiğini aktaran Ağbal, bunun da bir menfaat sağladığını bildirdi.

Muhalefet milletvekilleri de bu düzenlemeye ilişkin eleştirilerini aktardı.

Müzakerelerin ardından, 123. madde AK Parti'nin değişiklik önergesi doğrultusunda kabul edildi.

Buna göre, sicile kayıt olmak için veri sorumlusu özel hukuk tüzel kişilerinden, bin gösterge rakamının memur katsayısı ile çarpımı sonucunda bulunan tutarı geçmemek üzere, Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından belirlenen tutarda veri sorumluluları sicil ücreti alınacak.

Bu madde ile bağlantılı diğer maddeler de kabul edildi.

Buna göre, kurumda geçici olarak hakim ve savcı da görevlendirilebilecek. Kariyer mesleklerden ve öğretim üyeleri arasından, kurumun acil ihtiyaç duyduğu uzman personel atanabilecek.

Komisyon, çalışmalarına ara verdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :