Toptancılar sitesi değişim istiyor

Toptancılar sitesi değişim istiyor

Son 10 yılda hızla gelişen Konya, ihtiyaçları karşılamada büyük değişikliklere ihtiyaç duyarken, 1972 Toptancılar Site Yönetim Kontoç Kurulu Başkanı Cemal Gövez ve 1972 Toptancılar Derneği Başkanı Bülent Gülveren “restorasyon istiyoruz” dedi

1972’de kurulan ‘1972 Konya Toptancılar Sitesi’ gelişen Konya’nın taleplerini karşılamakta güçlük çekerken, 44 yıllık site günümüz şartlarına uygun yapılanmak istiyor. Toplamda 10 blok 400 işyerinden oluşan 1972 Toptancılar Sitesi günümüzde trafik sorununun yanında; iş yerlerinin küçük gelmesi, otopark sorunu, gelen malların yerlerine ulaştırma ve Mersin limanına ulaşmak için Büyükşehir Belediyesinden yapılacak yardımların ve girişimlerin gelmesini istiyor.  Geçtiğimiz yıllarda diğer illerin toptancılar sitelerinden ileride olduğu halde son 10 yılda 4 kat büyüyen Konya diğer illerin gerisinde kaldı.

KONYA İÇİN TOPTANCILAR SİTESİ KURMAK İSTİYORUZ

Toptancıların sorunlarını dile getiren 1972 Toptancılar Site Yönetim Kontoç Kurulu Başkanı Cemal Gövez, “ Toptancılar sitesinin artık dar gelmesiyle en başta trafik sorunumuz oluştu. Bunun yanında yerlerimiz dar geliyor. Büyükşehir Belediye Başkanımızla görüşmelerimizde ifade ettik. Şu ana kadar böyle taleplerimiz geçerlilik kazanmadı. Kontoç olarak kooperatifimizi kurduk ama Konya’ya yapılacak hizmeti beklerken her hangi bir önümüzün açılacağı bir durum olmadı. Buna ticaret odası vesile olup TOKİ kanalıyla bir şeyler düşünüyordu fakat geçerli bir yaptırım olmadı. Biz Konya için bir toptancılar sitesi kurmak istiyoruz. Bunun için mücadelemizi yapıyoruz ve bize belli bir yer gösterilmedi. Biz bunu kendimiz için değil Konya için istiyoruz. Şu ana kadar biz Toptancılar Sitesinin dar geldiğini ve değişim şartının geldiğini belediye büyüklerimize bildirdik. Bunun için kooperatifimizi bile kurduk ancak karşılığını olmayınca bir türlü projelerimizi hayata geçiremedik. Bize yetkililer ‘hadi gelin beraber yapalım’ derse bile biz her daim hazırız” şeklinde açıklamalarda bulundu.

“TOPTANCILARIN HEPSİ BİR ARADA OLMALI”

Konya’daki toptancıların geçmiş yılındaki görkeminden uzak olduğundan yakınan Gövez, potansiyelimiz olmasına rağmen yeterli seviyelere ulaşamadıkların dile getirdi. sözlerine devam eden Gövez,  “Adana, Antep, Bursa gibi illerinin toptancıları içlerinde toplu hareket ederek büyümeyi başardılar” dedi. Gövez, dağınık olarak faaliyetlerini yürüten Konya’daki toptancıların bir çatı altında olmasının uyarılarında bulundu. “Konya’daki tüm toptancıların bir arada olmasının herkes için büyük getirisi olacağına inanıyorum. Konya 2000 yılına kadar bütün Türkiye’ye mal satıyordu. Şimdilerde buranın yetersiz kalması, kendimizi geliştirememiş olmamız, aynı zamanda toptancıların dağınık olması büyümemizi engelliyor. Ankara’da Gimat Toptancılar Sitesi, İstanbul’da İstoç, Gaziantep’te Gaziantep Toptancılar Sitesi, Adana Toptancılar Birliği; Konya 1972 Toptancılar Sitesi’ni kapasite ve ticaret olarak geçtiler. Biz geçmiş yıllarda bu şehirlerin toptancılarından çok öndeydik. Bizim bir arada bulunmamamız ve yerimizin dar olması gelişmemizi engelledi. Hala vakit geçmiş değildir. Biz kooperatifimizle, derneklerimizle umutla yetkililerden yardım bekliyoruz. Konya için bir şeyler yapalım istiyoruz. Önümüzdeki günlerde Mersin Limanının bize daha yakın yapacak Yüksek Hızlı Tren Hattı bitmiş olacak. Lojistik Köy kurulmuş olacak, Konya merkezde bir il ve daha ileriye gitmesi gerektiğine inanıyorum. Toptancılar sitesi 1972 yılından bu güne kadar bizleri getirdi. O zaman bu siteleri yapan büyüklerimiz bu günleri düşünerek yaptı. Bizlerde şimdi yarını düşünerek daha büyük ve elverişli Konya’ya yakışır bir toptancılar sitesi istiyoruz. Yeni yapılacak toptancılar sitesinin içinde bir otel, bir fuar alanı olması lazım.

MARKET YASASI UYGULAMAYA GEÇMELİ

Bu yıl özellikle son 4 aydır nakitsel olarak ve piyasanın darlığından ticaret yapanların zor durum yaşadığını ifade eden Gövez, “Küçük esnafın hayatta kalması için market yasasının bir önce uygulamaya konulması lazım. Küçük esnafın sermayesi çok az ve az malla az iş yapıyor. Ekonomiksel anlamda bir gerginliğin olduğu şu zamanlarda küçük esnafın satış yapamaması bizleri de derinden etkiliyor. Yeni çıkan market yasasının içerisindeki yapısı bir daha gündeme gelmedi. Tam olarak ne zaman yürürlüğe konulup işlevsel hale geleceği de belli değil” şeklinde konuştu.

“TOPTANCILAR SİTESİNE, RESTORASYON YAPILSIN”

1972 Toptancılar Derneği Başkanı Bülent Gülveren, toptancılar sitesinin günümüz şartlarına uygun olarak yeniden modern bir mimarı yapıyla yapılmasını istedi. Site binaların ve alt yapının revizyon edilmesini dile getiren Gülveren, “ Toptancılar Sitesinin hali ne olacak sorusu 5 yıldır Toptancılar esnafının gündemini meşgul eden bir sorun. Biz 2010 yılında hem dernek hem de site yönetimi kurduk. Biz burada hizmet ederken önümüze çıkan en büyük problemlerden biri kentsel dönüşüm projesidir. Toptancılarda yapılan bir düzenleme istiyoruz. Elektrik tesisatlarının yer altına gömülmesi, otopark sorunlarının giderilmesi gerekiyor. 2010 yılından önce büyükşehir belediyesi burayı kentsel dönüşüm kapsamı içine dâhil etti. Buranın mülk değeri olarak yer bakımında son derece önemi bir arazidir. Bu arazinin biz kentsel dönüşümle değerlendirilmesi, devlete çok yüksek maliyete neden olacağını düşünüyoruz. Bundan daha başka toptancılar yönetimiyle anlaşılarak restorasyonu ve güzel bir değişime ihtiyacı var. Buraya oluşturulacak yeni projelerin içinde bulunan yerler perakende ve toptan satış yapan dükkânlar ayrı ayrı konumlandırılmalıdır. Yapılacak olan bir restorasyonun maliyetlerini dükkân sahipleri olarak belediye ile beraber karşılamaya hazırız. Biz bu konuda Selçuklu Belediyesinden destek gördük. Biz buranın kentsel dönüşüm alanından çıkarılmasını ve yeni yapılacak olan düzenlemelerle günümüz şartlarına uygun bir toptancılar sitesi kurulmasını istiyoruz” şeklinde ifadelere yer verdi.  Servet R. Çolak-Memleket