Toplumda her 10 kişiden biri astım hastası

Toplumda her 10 kişiden biri astım hastası

KAYSERİ (AA) - Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi’nde "Dünya Astım Günü" etkinliği düzenlendi. Üniversiteden yapılan yazılı açıklamaya...

KAYSERİ (AA) - Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi’nde "Dünya Astım Günü" etkinliği düzenlendi.

Üniversiteden yapılan yazılı açıklamaya göre, Türk Toraks Derneği tarafından gerçekleştirilen etkinlikte, Gevher Nesibe Hastanesi girişine kurulan stantta, vatandaşlar ücretsiz solunum fonksiyon testinden geçirildi.

ERÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İnsu Yılmaz, Dünya Astım Günü etkinliklerindeki amacın toplumda farkındalık oluşturmak ve bilinçlendirmek olduğunu söyledi.

Astım hastalığının toplumda sık görülen alerjik hastalıklardan biri olduğunu hatırlatan İnsu, şunları kaydetti:

- Her 10 kişiden biri astım hastası

"Her yıl mayıs ayının ilk haftasını 'Dünya Astım Günü' olarak kutluyoruz. Astım hastalığı toplumda sık görülen alerjik hastalıklardan birisidir. Neredeyse 10 kişiden birisi astım hastası diyebiliriz. Burada önemli olan şey, hastalarımızın bilmesi gereken, astım hastalığının tedavi şeklidir. Astım hastalığının tedavisi halk arasında fısfıs diye bilinen inhaler cihazlarla yapılmaktadır.

Bu inhaler cihazların kullanım şekli çok önemlidir. Doktorunuzdan, eczacınızdan ya da hemşirenizden bu cihazın nasıl kullandığını iyi bir şekilde öğrenilmesi gerekiyor. Bugün vermek istediğimiz mesajlarının birisi de, astım, tamamen kontrol altına alınabilir, tedavi edilebilir bir hastalıktır. 10 hastadan 9’unun hastalığı tamamen kontrol altına alınarak ilaç kullanmayacak hale getirilebilir.

Bu 10 hastadan birisi de ağır astım hastası olan kişiler. Onların tedavileri biraz daha zor ama onlar da son dönemlerde yapılan çalışmalarla geliştirilmiş ilaçlarla kontrol altına alınabiliyor. Umut vaat edici yeni ilaçların da çalışmaları devam ediyor. Astım hastası ilacını düzenli ve uygun teknikte kullanır, doktor kontrolüne giderse ilaç kullanımı kesilebilir."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :