Tokat'ta domates ve biber hasadı başladı

Tokat'ta domates ve biber hasadı başladı

Belediye Başkanı Eroğlu: "Tokat domatesi, sadece Türkiye'de değil, yavaş yavaş Avrupa'da da dünyada da adından bahsettirecek bir konuma geldi"

TOKAT (AA) - Tokat'ta domates ve biber hasadı başladı.

Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Ali Yavaş, Kazova'da hasat yapılan bir bahçeyi gezdi.

Eroğlu, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, yörede yetiştirilen domates, biber ve taze fasulye gibi ürünlerin Tokat ve Türkiye ekonomisine çok önemli katkılar sağladığını söyledi.

Tokat domatesinin kaliteli olduğunu vurgulayan Eroğlu, "Tokat domatesi, bugün sadece Türkiye'de değil, yavaş yavaş Avrupa'da da dünyada da adından bahsettirecek konuma geldi. Biz de bu anlamda Tokat'ın domatesini tanıtalım istedik. Bugün Tokatımız, Türkiye'de domates yetiştiriciliğinde Antalya, Mersin ve Muğla'dan sonra dördüncü sırada" dedi.

Tokat'ta yılda yaklaşık 600 bin ton domates üretildiğini dile getiren Eroğlu, şunları söyledi:

"Yani 300 ila 500 bin lira gibi bir rakam, Tokat'a giriyor. Çiftçinin kazanmasıyla bu paralar Tokat'ın ekonomisine katkı sağlıyor. Bu anlamda domatesin daha iyi tanıtılması lazım. Biz istiyoruz ki Tokat domatesi dış piyasada da kendinden söz ettiren bir ürün olsun. Aynı zamanda Tokat'ın tarımsal sanayisinin de ön plana çıkmasını istiyoruz. Burada üretilen ürünler başka yerlerden, firmalardan değil de yine Tokat'tan ihraç edilsin."

Tokat biberinin kalitesine de değinen Eroğlu, "Birçok il, Tokat biberini buradaki gibi üretmek için metotlar uyguluyor ama bir türlü tutturamıyor çünkü Tokat biberi, kabuğunun inceliği ve nazik yapısıyla ağızlarda güzel tatlar bırakan sebzelerimizden biri. Tokatımızın özellikle tarımsal anlamdaki bu güzelliklerini biz artık daha iyi tanıtmalıyız" diye konuştu. 

Eroğlu, Tokat kebabının lezzetinin de yörede yetiştirilen domatesin aromasından kaynaklandığını söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Ali Yavaş da Türkiye'de yıllık ortalama 10-11 milyon ton domates üretildiğini belirterek, "Bunun da 500 ila 550 bin tonu, yani yüzde 5'i Tokat'ta yetiştiriliyor" dedi.

Yavaş, Tokat domatesinin kaliteli ve dayanıklı bir ürün olduğunu vurgulayarak, "Tüm tüccarlarımızı Tokat domatesi ve biberi almaya bekliyoruz. Hasadımız, inşallah Ekim ayı sonuna kadar devam edecek" şeklinde konuştu. 

Kaynak:Haber Kaynağı