TOHM’un hedefi 2020!

TOHM’un hedefi 2020!

Konya Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürü Ömer Ersöz, Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezleri'ne dair önemli açıklamalarda bulundu.

Memleket’e konuşan Ersöz, “Konya’mızda da bulunan TOHM’ların asıl hedefi 2020 olimpiyatlarına sporcu yetiştirmek” dedi   

 

Muhabirimiz Filiz Aslan’a konuşan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ömer Ersöz, Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezi hakkında detaylı bilginin yanı sıra işleyişi ve hedefleri hususunda bilgi verdi. İşte o röportajın satırbaşları:

 

-TOHM(Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezi)nasıl kuruldu? Kurulma amacı nedir?

Kanunla 13 ilde kuruldu. Konya’da ilk kurulduğundan beri hizmet vermektedir. Kurulma amacı, olimpiyatlara ahlaklı ve başarılı sporcu yetiştirmektir. Bir sporcu kolay yetişmiyor o yüzden hedefimizin 2020 olimpiyatları olduğunu söylemiştik.

 

-Bu merkezlerde hangi branşlar bulunmaktadır?

Bayan bisiklet, bayan tekvando,  bayan halter yatılı, ayrıca hem kız, hem erkek atıcılık, atletizm, judo branşlarında birçok sporcu bu merkezlerde gündüzlü eğitim almaktadır.

 

-Peki, sporcuların burada bütün ihtiyaçları karşılanıyor mu?

Yatılı kalan sporcuların ve diğer sporcularımızın her türlü ihtiyaçları karşılanıyor. Arabaları var, arabası olmayanlara elkart veriyoruz. Sabahları servisle alıp servisle bırakıyoruz. Malzemelerini devlet kendi karşılıyor. Çocuklarımızın sporla ilgili bir sorunu olduğunda uzman doktorlar tarafından tedavileri yapılmaktadır. Psikolojik sorunlarını tesisimizdeki psikologlarla görüşüyorlar.

 

-Olimpiyatlara Konya’dan kaç sporcu gönderdiniz? Bunlar hangi branşlardandır?

Olimpiyatlar bu sene Konya’ dan 4 sporcu gönderdik. Bunlar 3 kişi halterden 1'i ise bisikletten katıldı.

 

- TOHM'lara gelen sporcuları siz mi seçiyorsunuz? Yaş sınırı var mı? 

Hayır, federasyonlar tarafından seçiliyor, ailelerinden izin alarak merkezimizde eğitime başlanıyor. 24 yaşına kadar her yaştan sporcularımız var. Toplamda 60'ın üzerinde sporcumuz burada spor faaliyeti yapıyor.

dsc_0009-002.jpg

-Merkezlerin başarı durumu nedir? Kaç madalya aldık?

Ulusal ve uluslararası yapılan yarışlarda başarılarımız var. Eğer bu sistem 5–6 sene önce olsaydı eminim RİO Olimpiyatları'nda daha başarılı olurduk. Ama bence RİO'ya katılmak bile büyük bir başarıdır. Çünkü her sporcuyu gönderemiyorsunuz, bunların belirli kademeleri var. Bu kademeleri geçen her sporcu olimpiyatlara katılabilir. Olimpiyat kupasını almak bizim ülkemiz için çok başarılıdır. Bugüne kadar toplamda 8 madalya almışız. Bu sene 1 altın madalya aldık.

 

-TOHM’ların gelecekte ki planı nedir?

Şu anda Meram belediyesiyle yürüttüğümüz bir çalışma var. 100 kişilik bir kamp merkezi burada öğrencilerimiz daha gelişmiş bir merkezde eğitim görecekler.

 

YETENEKLİ SPORCULAR YETİŞECEK

Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezleri (TOHM) adını taşıyan proje sayesinde, yeni nesiller Türk sporu adına önemli başarılar elde edecek.  

Olimpiyatlara hazırlanan yetenekli ve başarılı sporcuların, belirli kriterler dahilinde seçilerek elit düzeyde yetiştirileceği Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezleri, faaliyet göstermeye başladı. 12 ilde, biri paralimpik olmak üzere 17 farklı olimpik branşta faaliyet gösteren Olimpiyat Hazırlık Merkezleri’nde sporcuların, performanslarını geliştirmesi, sosyal ve kişisel gelişimlerinin desteklenmesi hedefleniyor. Yatılı ve gündüzlü statüde faaliyet gösterecek olan merkezlere yerleştirilecek sporcular, aldıkları eğitimlerle Türk sporuna yön verecek. Bu merkezlerden Konya'da da bir tane bulunmaktadır.

dsc_0007-003.jpg

TOHM NASIL İŞLEYECEK?

Türkiye’nin dört bir yanında yapılacak olan sporcu tarama çalışmalarıyla start alan proje, kademe kademe başarılı sporculara ulaşmayı hedefler şekilde planlandı. Olimpik Başarı Programı adı altında 5 farklı seviyeden oluşan projede en önemli kademeyi oluşturan Olimpiyat Hazırlık Merkezleri ve diğer aşamalar şu şekilde işleyecek:

1) Türkiye genelindeki ilkokul çağı ve öncesi çocuklar ile profesyonel ekiplerce yapılacak yetenek taraması sonucu Ulusal Yetenek Havuzu oluşturulması.

2) 81 ilde 17 yaş altı sporcular taranıp içlerinden yetenekli ve başarılı sporcuların seçilmesi. Sporcuların nakdî veya ayni olarak desteklenerek, kendi bulundukları illerde spor hayatlarına devam etmelerinin sağlanması. Belirli kriterler çerçevesinde yapılacak seçimler sonucu, Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezleri’ne yerleştirilmelerinin sağlanması.

3) Seçilen sporcuların yatılı veya gündüzlü statüde merkezlere yerleştirilmelerinin ardından, elit düzeyde yetiştirilmelerinin, performanslarının geliştirilmesinin, sosyal ve kişisel gelişimlerinin desteklenmesinin sağlanması.

4) Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezleri’nde performansları yükselen ve uluslararası başarılar elde etmiş profesyonel sporcuların, Olimpik Kamp Merkezleri’ne alınması, onlara özel spor ve gelişim programları eşliğinde uluslararası müsabaka deneyimi kazandırılması ve Elit Sporcu Merkezi’ne alınmaları için gerekli donanımların sağlanması.

5) Olimpiyatlarda altın madalya kazanması muhtemel, üst düzey sporculara ülkemizi en iyi şekilde temsil etmeleri amacıyla kendi branşları ile ilgili yoğun sportif ve kültürel programlar uygulanması, seçkin ve kapsamlı bir hazırlık ortamı sağlanması, sporcuların profesyonel kariyerinin, sağlığının  ve sosyal hayatının korunması.

Röportaj: Filiz Aslan
Fotoğraf: Ferit Hepokur