Tobruk hükümetinden Katar ve Sudan'a suçlama

Tobruk hükümetinden Katar ve Sudan'a suçlama

Tobruk Temsilciler Meclisi Hükümetinin Başbakanı Sini, Katar ve Sudan'ı Libya'nın içişlerine karışmakla suçladı

ABU DABİ (AA) - Libya'nın eski geçici meclisi Milli Genel Kongre'den (MGK) ayrılan bazı milletvekillerinin Tobruk kentinde kurduğu Temsilciler Meclisi Hükümetinin Başbakanı Abdullah es-Sini, Katar ve Sudan yönetimlerini Libya'nın içişlerine karışmakla suçladı.

Sini, Sky News Arapça televizyonunda yaptığı konuşmada, Katar'a ait silah dolu 3 kargo uçağının "Fecr Kuvvetlerine" teslim edildiğini ve daha önce de Sudan'a ait uçaklarla ayrılıkçı gruplara silah taşındığını dile getirerek, "Eğer Katar ve Sudan bu şekilde devam eder, içişlerimize karışırsa Hartum ve Doha ile diplomatik ilişkimizi keseceğiz" dedi.

 Katar’a ait silah yüklü 3 kargo uçağının ilk önce Sudan’ın el-Kufra Havaalanı'na indikten sonra Libya’nın Mitiga Havaalanı'na yükünü boşalttığını iddia eden Sini, bu devletleri içişlerine karışmamaya davet etti.   

Sini konuşmasında, Trablus’ta bulunan muhalif gruplar ellerindeki silahları bırakmaz ve ülkede istikrarın oluşmasına yardımcı olmazlarsa yakın zamanda ordunun bu gruplara yönelik operasyon başlatacağını kaydetti.

Öte yandan, Katar’a ait 3 kargo uçağının başkent Trablus'ta faaliyetlerine devam eden Milli Genel Kongre'ye (MGK) bağlı "Fecr Kuvvetlerini" silahlandırdığı iddia edilmesi üzerine Katar tarafından henüz bir açıklama yapılmadı.

Bu iddialar üzerine Sudan Dışişleri Bakanı Sözcüsü Yusuf el-Kordofani, daha önce yaptığı açıklamada, Libya'daki gruplara eşit mesafede durduklarını, çatışmaların son bulması için arabulucu olabileceklerini dile getirmişti.

Libya, emekli general Hafter'in, Zintan merkezli milis gruplarla ortaklaşa başlattığı darbe girişimi, Trablus ve Misrata merkezli devrimci gruplarla ortak hareket eden Trablus merkezi yönetimi tarafından engellenmiş, ülkedeki silahlı güçler Trablus merkezli MGK'nın desteklediği Fecr Kuvvetleri ile Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi'nin desteklediği Hafter'e bağlı milisler şeklinde ikiye bölünmüştü.

MGK, darbe girişimini Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri yönetimlerinin desteklediğini ileri sürerken Hafter'i destekleyen Temsilciler Meclisi, Fecr Kuvvetlerini Sudan ve Katar'ın desteklediğini iddia ediyor.

Kaynak:Haber Kaynağı