TOBB Hizmet Şeref Belgesi ve Plaket Takdim Töreni

TOBB Hizmet Şeref Belgesi ve Plaket Takdim Töreni

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: (2)- "FETÖ terör örgütüne yataklık yapanların, onlara milyarları akıtanların ortaya çıkmasını istiyoruz. Bu işin siyasi ayağı ortaya çıkmazsa olmaz, siyasi ayağın ortaya çıkması lazım. Sayın Başbakan daha önce yaptığı bir a

ANKARA (AA) - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "FETÖ terör örgütüne yataklık yapanların, onlara milyarları akıtanların ortaya çıkmasını istiyoruz. Bu işin siyasi ayağı ortaya çıkmazsa olmaz, siyasi ayağın ortaya çıkması lazım. Sayın Başbakan daha önce yaptığı bir açıklamada 'Bu işin siyasi ayağı yoktur.' diyor. Ne demek siyasi ayağı yok? Yani bu darbeyi vatandaşlar mı, şekerciler mi yaptı, kim yaptı?" dedi.

Kılıçdaroğlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinde (TOBB) düzenlenen, TOBB Hizmet Şeref Belgesi ve Plaket Takdim Töreni'ne katıldı. Burada konuşan Kılıçdaroğlu, sorunlara çözüm üreten muhalefet yaptıklarını belirterek, güçlü bir sosyal devlet inşa edilemezse, ülkede huzurun sağlanamayacağını savundu.

"Aç ve açıkta" kalan insanlar varsa ülkede huzurun sağlanamayacağını ifade kaydeden Kılıçdaroğlu, "Güçlü sosyal devlet hepimizin ortak amacı olmalıdır, bu amaç çerçevesinde elde ettiğimiz gelirin bir kısmını toplumun yoksul kesimlerine aktarmak zorundayız, ama onların onurunu incitmeden, yani sağ elin verdiğini sol el görmeden yapmalıyız." diye konuştu.

Sosyal devletin önemli olduğunu, gelir dağılımının sağlanması gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, "Herkesin geleceğe güvenle baktığı bir ülkeyi nasıl sağlayabiliriz? Sağlamanın üç temel koşulu var. Bir devlette liyakat sistemidir, yani işi ehline vermektir, eğer devlette liyakat sistemini sağlayamadıysanız, devlet çöker, tıpkı adaleti çökerttiğimiz gibi. Bu ülkede adalete inanan ve gerçekten de 'bu ülkede adalet vardır diyen, bu ülkede gerçekten yargıçlar, hakimler adalet dağıtıyor' diyen." ifadelerini kullandı.

"Adalet devletin temelidir, mülkün temelidir" diyen CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Adalet bütün inançların ortak temelidir, ahlakta olduğu gibi, ahlak bütün inançların ortak temelidir. Ahlaklı olmak bir toplumun olmazsa olmaz şartlarından birisidir. Adalet bir kutup yıldızı gibidir, o yerinde sabit durur ve bütün kainat onun etrafında döner. Hazreti Ömer'in adaleti bütün kitaplarda yer alır, kendi işini yaparken kendi mumunu, devletin işini yaparken devletin mumunu yakan bir adalet, böyle bir adalet istiyoruz. Bu ülke büyüyecekse demokrasi ile büyüyecektir, bu ülke büyüyecekse katma değeri yüksek ürün üreterek büyüyecek, bu ülke büyüyecekse güçlü bir sosyal devlet ile büyüyecek. Bu ülke büyüyecekse devletin yapılanmasında liyakat esası olacak. Kişinin doğduğu yere göre, kişinin inancına göre, kişinin kimliğine göre, eğer siz devlete adam tayin ederseniz o devleti çökertirsiniz, bilgiye göre, objektif kurallara göre tayin edeceksiniz. Bizim partiden bir hakim tayin etsem siz bundan memnun olur musunuz?"

Kılıçdaroğlu, "Eğer katma değeri yüksek ürün üretecekseniz, bütün politikalarınızı, ekonomi ve maliye politikalarınızı bunun üzerine inşa edeceksiniz, teşvik politikalarınızı bunun üzerine inşa edeceksiniz. Eğer ekonomi ve maliye politikalarınızı bunun üzerine inşa edemezseniz, katma değeri yüksek ürün üretemezsiniz. Üç dış politika, eğer yurtta barış, dünyada barış endeksli bir dış politika gütmezseniz, dünyada yalnızlaşırsınız, kimse sizin malınızı da almaz arkadaşlar, ürettiğinizi de almaz, asıl hedefimiz bu." şeklinde konuştu.

- "SSK'yı zarara uğrattığım konuşuldu"

Bazı konuların kamuoyundan gizlendiğini ileri süren Kılıçdaroğlu, "genel müdürlük yaptığı dönemde SSK'yı zarara uğrattığı" yönündeki ifadeleri hatırlatarak, şunları söyledi:

"Sanki ben hükümetim, kanunları ben çıkarıyorum, yahu devletin genel müdürüyüz, kanun belli ama hiç önemli değil bunu söyleyenlerin bugünkü tabloyu da çıkıp millete anlatması lazım. Benim genel müdürlük yaptığım dönemde kurumun açığı, sosyal güvenlik sisteminin açığı 2 milyar 341 milyon lira bugünkü parayla, yer gök sosyal sigortalar diye inlerdi o zaman, çünkü gündemde tutuyorduk ve sistemin çözülmesi lazımdı. Bugün nedir 2016 sonu itibariyle 20 milyar 655 milyon 603 lira. 2 milyar, 20 milyar, bu konuşuluyor mu? Niye konuşulmuyor?"

16 Nisan'daki halk oylamasına da değinen Kılıçdaroğlu, referandumda vatandaşların oylarını kullandığını, evet veren, hayır veren hiçbir vatandaştan hiçbir şikayetinin olmadığını ifade etti.

- "Dört temel kopuş olacak"

Kılıçdaroğlu, "Ama elinizi vicdanınıza koyun, 'mühürsüz oylar geçersizdir' diyor kanun, YSK 'bunlar geçerlidir' dedi, kanuna rağmen diyor bunu. 'Mühürsüz zarflar geçersizdir' dedi kanun, 'hayır' dedi onlar 'geçerlidir.' Bu referandum meşru bir referandum değil, bu anayasa da meşru bir anayasa değil. Kimsenin can ve mal güvenliğinin olmadığı bir anayasa, güçler ayrılığı ilkesinin olmadığı bir anayasa, 1789 sözleşmesinden söz ettim o tarihten bu yana yoktur." dedi.

Bu anayasada dört temel kopuş olacağını iddia eden Kılıçdaroğlu, bunlardan birincisinin Meclis ile devleti yönetenler arasında olacağını, ikinci kopuşun da 80 milyonun temsilcisi olan Cumhurbaşkanının, sadece kendi partisine oy verenlerin temsilcisi konumuna gelmesiyle yaşanacağını ileri sürdü. Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanlığı makamının herkesin ortak paydası olmasına rağmen, ilk kez bu anayasa değişikliği ile Cumhurbaşkanının sadece kendi partisine oy verenleri temsil ettiğini savundu.

- "Ortak görev Türkiye'yi lider yapmak"

Adaleti arayanlarla, adaleti dağıtanlar arasında bir kopuş olduğunu öne süren Kılıçdaroğlu, bir partinin genel başkanının doğrudan hakim tayin etmesinin kabul edilemeyeceğini söyledi.

Çöken adalet ve demokrasiyle Türkiye'nin uygar dünyadan da koptuğunu iddia eden Kılıçdaroğlu, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nin Türkiye'yi yeniden değerlendirmeye aldığını hatırlattı.

Bunların hepsinin yeniden masaya getirilmesi gerektiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, Türkiye'yi sevdiklerini, herkesin ortak görevinin ülkeyi bölgesinde ve dünyada lider yapmak olduğunu kaydetti.

Kılıçdaroğlu, bilim, katma değeri yüksek ürün üretilmesi, demokrasinin geliştirilmesi, güçlü sosyal devlet olunması, liyakatın, adaletin sağlanması durumunda Türkiye'nin belli noktaları aşacağını vurguladı.

TOBB'un öncülüğünde, anayasa değişikliği dolayısıyla bir sivil platform oluşturulduğunu, 20'den fazla ilde çalışma yapıldığını hatırlatan Kılıçdaroğlu, bunun dikkate alınmadığını söyledi.

- "Darbeyi araştırmayacak mıyız?"

Anayasa değişikliğinin, bir partinin mutfağında hazırlanamayacağını belirten Kılıçdaroğlu, "Bir toplumun yüzde 50'si 'evet', yüzde 50'si 'hayır' diyorsa, o anayasa değişikliği topluma hayır getirmez, toplumu kutuplaştırır. Bizim aklımız yok mu? Oturalım, hep beraber yapalım. Bizim bilgimiz yok mu? Oturalım, hep beraber yapalım. Bizim sorunumuz yok mu? Oturalım, hep beraber çözelim." dedi.

Kılıçdaroğlu, Avrupa Birliği ile uyum yasalarının tamamının Parlamentodan oy birliğiyle çıktığını anımsattı.

Kemal Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"Sayın Başbakan, FETÖ terör örgütünden söz etti. Hayatım boyunca demokrasiyi savundum ve her darbenin doğru olmadığını söyledim. Hiçbir darbenin bir ülkeye yarar getireceğine inanmadım. Eğer bir ülkede darbe girişiminde bulunulmuşsa, oturulup onun Parlamentoda ayrıntılarının ortaya çıkması lazım. 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu kuruldu. İki temel aktör, MİT Müsteşarı ve Genelkurmay Başkanı. Davet ediyorlar, Meclis'e gelmiyor. Niye gelmiyor? Neden çekiniyorlar? Siyasi otorite onların Meclis'e gelip bilgi vermelerini istemiyor. Niçin? Darbeyi araştırmayacak mıyız? 250'ye yakın şehidimiz var, araştırmayacak mıyız? Kim yaptı bu darbeyi, arkasında kimler var araştırmayacak mıyız?"

- "Niye kapatıyorsunuz Adil Öksüz olayını?"

Adil Öksüz olayını ilk kez kendisinin gündeme getirdiğini belirten Kılıçdaroğlu, şöyle dedi:

"Niye kapatıyorsunuz Adil Öksüz olayını? Herkesin eline kelepçe vurulur, Adil Öksüz'ün eline kelepçe vurulmaz. Herkesin telefonu alınır, Adil Öksüz'ün iki telefonu vardır, konuşur. Adil Öksüz'ün elinde GPS, yön bulma aracı vardır. Biz bunların açığa çıkmasını istiyoruz. Kim darbeci ortaya çıkmasını istiyoruz. FETÖ terör örgütüne yataklık yapanların, onlara milyarları akıtanların ortaya çıkmasını istiyoruz. Bu işin siyasi ayağı ortaya çıkmazsa olmaz, siyasi ayağın ortaya çıkması lazım. Sayın Başbakan daha önce yaptığı bir açıklamada 'Bu işin siyasi ayağı yoktur.' diyor. Ne demek siyasi ayağı yok? Yani bu darbeyi vatandaşlar mı, şekerciler mi yaptı, kim yaptı?"

Kılıçdaroğlu, "Şimdi FETÖ olayı çıktı, başka bir yerde duruyor. Muhalif olanların tamamı FETÖ'cü diye suçlanıyor. Biz buna itiraz ediyoruz." diye konuştu.

Hiç kimsenin mal varlığına mahkeme, adalet olmadan el konulmasını istemediğini dile getiren Kılıçdaroğlu, yaptığı konuşmayı bir kitapçık haline getirerek, TOBB üyelerine göndereceğini söyledi.

Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin güçlü olması için açıkladığı stratejilerin hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

- "Bayar'ın kızını, Menderes'in torununu ziyaret ettim"

Konuşması sırasında bir kişinin "Yassıada" diye bağırdığını belirten Kılıçdaroğlu, Celal Bayar'ın mezarına karanfil koyan, Adnan Menderes'in çocuklarını ziyaret eden bir genel başkan olduğunu kaydetti.

Rahmetli İsmet İnönü'nün idamların olmaması için mücadele verdiğini anlatan Kılıçdaroğlu, darbelerin Türkiye'ye hiçbir fayda getirmediğini söyledi.

Ön yargılardan kurtulunması gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Ben Celal Bayar'ın kızını da Adnan Menderes'in torununu da ziyaret ettim. Onların Türkiye'nin geleceği için neler söylediklerini de ben çok iyi biliyorum. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim; onlarla aramda hiçbir ayrı sorun yok. Onlar da bu ülkenin yurtseverleri." dedi.

Kılıçdaroğlu, Demokrat Parti'nin cumhuriyet ile Atatürk ile demokrasiyle sorununun olmadığını belirterek, Türkiye'nin sorunlar yumağından çıkarılması gerektiğini bunun da yolunun "ortak akıl" olduğunu ifade etti.

(Bitti)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :