TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu Kazakistan'da

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu Kazakistan'da

Hisarcıklıoğlu, Kazakistan Başbakanı Karim Massimov tarafından kabul edildi

 ASTANA (AA) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Kazakistan Başbakanı Karim Massimov'un davetlisi olarak geldiği başkent Astana'da temaslarda bulundu.

Başbakanlık binasında Massimov tarafından kabul edilen Hisarcıklıoğlu, Kazakistan Enerji Bakanı Vladimir Shkolnik ve Ulusal Girişimciler ve İşverenler Birliği (Atameken) Başkanı Timur Kulibayev'in de katıldığı toplantıda Türkiye'nin sanayileşme tecrübesini paylaştı. Toplantıda Kazakistan hükümeti tarafından devreye alınan girişimcilere arazi tahsisi gibi avantajların sunulduğu bölgesel kalkınma programı ele alındı.

Türkiye'nin organize sanayi bölgeleri kurmadaki deneyimlerini aktaran Hisarcıklıoğlu, Kazakistan'ın bölgesel ekonomik programının sağlayacağı şartlar hakkında bilgilendirildi. 

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, basına kapalı gerçekleşen toplantı sonrasında AA muhabirinin sorularını yanıtladı. Oldukça verimli bir toplantı gerçekleştirdiklerini aktaran Hisarcıklıoğlu, yatırım ortamında uluslararası hukuk ve

tahkim konularında bilgilendirildiğini kaydetti. Hisarcıklıoğlu Kazakistan'ın petrol dışı üretimi artırmada ve sanayileşmede Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev'in liderliğinde doğru adımları attığını, Türkiye'nin bu adımlara destek olmaya devam ettiğini söyledi. 

Toplantıdan henüz somut sonuçlar çıkmadığını bildiren Hisarcıklıoğlu, toplantı ardından geçtiğimiz yıl adı Ulusal Girişimciler Odası olarak değiştirilen Ulusal Girişimciler ve İşverenler Birliği'ni (Atameken) binasında ziyaret etti. 

Ulusal Girişimciler Odası'nda da bir çalışma toplantısı gerçekleştiren Hisarcıklıoğlu, Kazakistan genelindeki ticaret ve sanayi odalarının başkanlarının katıldığı video konferansta karşılıklı görüş alışverişinde bulundu.

FIFA Dünya Kupası ve olimpiyat oyunlarından sonra dünyada ekonomik ve kültürel etki oluşturan üçüncü en büyük organizasyon olarak gösterilen EXPO 2017'ye ev sahipliği yapacak Kazakistan'da 2 milyar doları devlet desteğiyle, 2 milyar doları da özel sektöre ihale edilmek üzere 4 milyar dolara varan inşaat projelerinin yapımı öngörülüyor.

Yabancı yatırımcıları EXPO 2017 için ülkesine çekmek isteyen Kazakistan Devlet Başkanı Nazarbayev, 2014 Haziran'ında doğrudan yatırımı cazip kılan kararname imzalanmıştı. Kararname ile 20 milyon doların üzerinde yatırım yapan yabancı yatırımcılara 10 yıllık kurumlar vergisi, 8 yıla kadar taşınmaz mülk vergisinden muafiyet gibi avantajlar getirildi.

2013 yılında 4,1 milyar dolar olan Kazakistan-Türkiye ticaret hacmi ise 2014'de 3,4 milyar dolar seviyesinde kaldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın nisan ayında gerçekleştirdiği Kazakistan ziyaretinde iki ülke arasında Yeni Sinerji Ortak Eylem Planı'nın güncellenmesine ilişkin protokol imzalanmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı