TOBB 9. Ticaret ve Sanayi Şurası

TOBB 9. Ticaret ve Sanayi Şurası

Başbakan Yıldırım (4):- "TOBB'dan, siz sanayicilerden özellikle bir ricam var, bir istirhamım var. Cazibe merkezi olarak tanımladığımız 23 ilden oluşan bölgeye yönelik bir hamle başlatmanızı istiyorum. Hepimiz elimizi taşın altına koyacağız. 'El eli yıkar

ANKARA (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, "TOBB'dan, siz sanayicilerden özellikle bir ricam var, bir istirhamım var. Cazibe merkezi olarak tanımladığımız 23 ilden oluşan bölgeye yönelik bir hamle başlatmanızı istiyorum. Hepimiz elimizi taşın altına koyacağız. 'El eli yıkar, el de döner yüzü yıkar' diye bir tabir var. Dolayısıyla o bölgelerde mutlaka pozitif ayrımcılık yapacağız, yatırım yapacağız, karşılığını biz vereceğiz, hiç merak etmeyin." dedi.

Yıldırım, TOBB 9. Ticaret ve Sanayi Şurası'nda yaptığı konuşmada, Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yönelik yürütülen soruşturmalara değindi.

"Kamu yetkisi kullanan kimsenin keyfi davranma hakkı yok. Keyfilik olmaz. Her şey kuralla olacak, adaletle olacak. İntikam duygusuyla duygusal boyutla olayları ele alırsak FETÖ'yle mücadelede başarılı olamadığımız gibi yeni sorun alanları da açmış oluruz." ifadelerini kullanan Yıldırım, bu duruma asla müsaade etmeyeceklerini bildirdi.

Yıldırım, "Burada bir kez daha altını çizerek söylüyorum, bu konuda mağduriyeti olanlar varsa haksız uygulamalar varsa Başbakan Yardımcım Nurettin Canikli bu işte görevlidir. Bütün bilgiler gelsin, diğer ilgili bakanlarla temas halinde bu konunun üzerine gideceğiz. Bundan hiç ama hiç tereddütünüz olmasın." diye konuştu.

Başbakan Yıldırım, geçen salı günü Orta Vadeli Plan'ı (OVP) açıklandığını hatırlatarak, bu planda amacın gelecek 3 yıla yönelik öngörülerin toplumla paylaşılması olduğunu aktardı.

Demokratik yönetimlerin, şeffaf ve hesap verebilir yönetimlerin yapması gereken bir işi yaptıklarını vurgulayan Yıldırım, 3 yıl içerisinde bütçe değerlerinin, büyümenin, enflasyonun, istihdam-işsizlik ilişkisinin nasıl olacağına yönelik "açık açık" kamuoyuna taahhüt verildiğini, bunun bir anlamda "ev ödevleri" olduğunu kaydetti.

- "Yatırımlarda kısıntıya gitmiyoruz"

Yıldırım, müspet veya menfi eleştirilerin olabileceğini ama genel anlamda OVP'nin büyük bir oranda kabul gördüğüne şahit olduklarına değinerek, bir ekonomik perspektif ortaya konulduğunu, bir öngörü yapıldığını ve bakış açısının çok önemli olduğunu ifade etti.

Bu bakış açısına yönelik birkaç hususu paylaşmak istediğini belirten Yıldırım, şunları kaydetti:

"Bir, Orta Vadeli Plan büyümeyi öncelikli olarak ele alıyor. Daha fazla yatırım, üretim, istihdam yani gerçek ekonomiye daha fazla kaynak aktarmaya devam edeceğiz. Bütçe açığının artması pahasına yatırımlarda kısıntıya gitmiyoruz. Bir kere bu birinci prensibimiz.

İkinci prensibimiz, yapısal değişim ve dönüşüm programını kararlılıkla sürdüreceğiz. Her alanda başlatılan reformlara devam edilecek. Uygulamadan kaynaklanan sorunlar teker teker çözülecek."

- "İşimiz bundan sonra daha fazla takip"

Anlatılan sorunların yüzde 60-70'inin uygulamayla ilgili sorunlar olduğuna dikkati çeken Yıldırım, "Yasalar var, altyapı var ama uygulamaya gelince maalesef keyfilik yüzünden vatandaşımız, yatırımcımız, sanayicimiz zaman kaybediyor, üzülüyor. Bunları da birlikte aşacağız. İnsanın olduğu yerde sorun var ama sorunları çözecek olan yine insandır." dedi.

Yıldırım, bu konuda beraber çalışılacağını, daha yakın temasta olunacağını belirterek, TOBB, odalar ve ilgili bakanların her bir konuyu tek tek takip edeceğini, kendisinin de takipçisi olacağını söyledi.

Düzenlemelerin yeterince var olduğunu, asıl meselenin ise uygulamada bulunduğunu ifade eden Yıldırım, "Uygulamaya gelince maalesef taşrada, orada, burada farklı farklı durumlar ortaya çıkıyor ve bundan da sektörümüz, sizler zarar görüyorsunuz. Emin olabilirsiniz ki işimiz bundan sonra takip, daha fazla takip. Sahada ne oluyor, ne bitiyor, yukarıda alınan kararlar sahada hangi oranda uygulama imkanı buluyor. Bunları bütün bakanlarımız tek tek takip edecekler ve gereğini yapacaklardır." diye konuştu.

- "Hepimiz elimizi taşın altına koyacağız"

Başbakan Yıldırım, bir yandan darbe girişimi süreciyle uğraşırken, aynı zamanda çoğu ekonomiyle ilgili pek çok düzenleme yapıldığına işaret ederek, "Darbenin gürültüsü içerisinde belki fark edilmedi ama reform niteliğinde düzenlemeler yaptık. Vergi barışı, kasa stok affı, borçların yeniden yapılandırılması, damga vergisinde basitleştirme, Türkiye Varlık Fonu, bireysel emeklilikte otomatik katılım, bunların her biri gelecek 10 yıl için Türkiye'nin kaderini değiştirecek reform niteliğindeki işlerdir." değerlendirmesinde bulundu.

"Vatandaş, ihracatçısıyla ithalatçısıyla üreticiyle niye kavgalı, nizalı olsun? Yani 'Malıyla rezil olmak' diye bir şey var, niye olsun?" diye soran Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gel kardeşim otur, anlaş, barış, el sıkış, yoluna devam et. Ne kadar çok üretirsek, ne kadar istihdamı artırırsak o kadar ülkemizi ileri taşımış oluruz. Hepimizin amacı bu. Türkiye zenginleştikçe, Türkiye'nin her köşesinde refah arttıkça artık terör daha az konuşulacak. İnsanlar, kaybedecekleri kazanacaklarından daha fazla olduğu zaman huzuru, istikrarı, güveni tercih eder. Bizim de amacımız bu. Yurdun her köşesine, her karış toprağına vatandaşlarımız rahatça seyahat edecek. Oralarda rahatça iş yapacak, yaşamını sürdürecek, çocuklarının eğitimini yapacak, sağlık hizmetleri eksiksiz verilecek."

Bu kapsamda bir çağrıda bulunan Yıldırım, "TOBB'dan, siz sanayicilerden özellikle bir ricam var, bir istirhamım var. Cazibe merkezi olarak tanımladığımız 23 ilden oluşan bölgeye yönelik bir hamle başlatmanızı istiyorum. Bunu istiyorum. Hepimiz elimizi taşın altına koyacağız. 'El eli yıkar, el de döner yüzü yıkar.' diye bir tabir var. Dolayısıyla o bölgelerde mutlaka pozitif ayrımcılık yapacağız, yatırım yapacağız. Karşılığını biz vereceğiz, hiç merak etmeyin." diye konuştu.

- "Gençleri geleceğe hazırlayacaksınız"

Yıldırım, şurada sanayinin daha da geliştirilmesi, yeni OSB'ler yapılması, lojistik merkezler yapılması, birtakım bürokratik engellerin ortadan kaldırılması gibi taleplerin dile getirildiğini aktararak, "Ben burada lükse yönelik, israfa yönelik hiçbir talebe rastlamadım. Hepsi kendi içinde tutarlı, hepsi de ülkeye katma değer sağlayacak, bölgeye daha fazla yatırım yapmayı temin edecek talepler. Bunlara karşı duyarsız olamayız, hiç kimse olamaz." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin mutlak üstünlüğü olmadığına dikkati çeken Yıldırım, "Petrolü yok, doğalgazı yok. Mukayeseli üstünlüğümüz var. Mukayeseli üstünlüğümüz ne? Genç nüfusumuz. Beşeri kaynağımız. Bu bizim birçok ülkede olmayan gücümüz. Bu gücümüzü şimdi kullanma zamanı gelmiştir." dedi.

Yıldırım, bu gücü kullanmak için gençlerin en iyi şekilde eğitimle donatılacağını ifade ederek, "Sizler de bu gençleri alıp önlerini açacaksınız, geleceğe hazırlayacaksınız." diye konuştu.

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :