TOBB 9. Sanayi ve Ticaret Şurası

TOBB 9. Sanayi ve Ticaret Şurası

Başbakan Yıldırım: (6)- "(Tarım ve hayvancılık sektörüyle ilgili teşvik programı) Önümüzdeki hafta da inşallah milletimizle paylaşacağız, çok güzel bir teşvik programı hazırladık"- "Tarımın, bu teşvikleri devreye soktuğumuzda ülke ekonomisine katkısını kı

ANKARA (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, tarım ve hayvancılık sektörüne yönelik çok güzel bir teşvik programı hazırladıklarını belirterek, "Tarımın, bu teşvikleri devreye soktuğumuzda ülke ekonomisine katkısını kısa sürede 15 milyar lira artırmış olacağız." dedi.

Yıldırım, TOBB 9. Sanayi ve Ticaret Şurası toplantısındaki konuşmasında, Türkiye ekonomisinin kendi mecrasında, gayet güzel çalıştığını belirtti.

Japon kredi derecelendirme kuruluşunun, Türkiye'nin notunu yükselttiğini ifade eden Başbakan Yıldırım, "Bir tanesi not düşürüyor, bir tanesi yükseltiyor. Bunlar notu düşürdüler, ondan sonra bizim göstergeler düzelmeye başladı. Bundan güzel cevap olur mu?" diye sordu.

İhracatın, sanayiye güven endeksinin arttığına, enflasyonun azaldığına dikkati çeken Yıldırım, şunları söyledi:

"Dünyada gelişmekte olan ülkelerde, Çin ve Hindistan'ı çıkarın, bu haliyle bile Türkiye bir numara. Ortalamanın iki katı büyümesi var. Bir ton iş başımızdan geçti, buna rağmen Allah'a şükür ülkemiz her zaman zorlukların üstesinden gelmeyi başarmıştır. Nasıl başarıyoruz? Birlikle beraberlikle başarıyoruz. En son örneği 15 Temmuz. Dünyada eşi menendi yok. Bunu başaran bir ülke böyle ufak tefek engellerle diz çöker mi? Asla çökmez. Türkiye'nin geleceği burada işte, sizsiniz. Türkiye'nin aydınlık geleceği, bacası tüten fabrikaların sayısının artmasıyla olacak, iş, aş bulan insanlarımızın sayısının artmasıyla olacak. Tüccarımızın, sanayicimizin, tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın el emeğinin, göz nurunun en iyi şekilde değerlendirilmesiyle olacak. 'Süt düştü süt al, elma düştü elma al, incir düştü incir al, fındık düştü fındık al', bunlar kalıcı çözümler değil."

- "Çok güzel bir teşvik programı hazırladık"

Başbakan Yıldırım, birbiriyle rekabet etmeyen, bölgesel olarak her zaman değerini koruyabilen ürünleri belirlemenin ve destekleri ona göre tanzim etmenin önemini vurgulayarak, bununla ilgili Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının çalıştığını belirtti.

Bakan Faruk Çelik'in konuyla ilgili kendisine sunum yaptığını aktaran Yıldırım, "Önümüzdeki hafta da inşallah milletimizle paylaşacağız, çok güzel bir teşvik programı hazırladık." diye konuştu.

Tarımı Türkiye için stratejik bir sektör olarak nitelendiren Yıldırım, "Tarımın, bu teşvikleri devreye soktuğumuzda ülke ekonomisine katkısını kısa sürede 15 milyar lira artırmış olacağız." dedi.

Yıldırım, havza bazlı teşvik olacağını, her şeyin her yerde ekilmeyeceğini belirterek, "Hangi bölgede hangi ürünler ekilecek, buna karar verilecek ve ona göre teşvik sistemi olacak. Hayvancılıkta esas olan kendi hayvan varlığımızı artırmaktır. Satın alıp kesmekle biz bu işin içinden çıkamayız. Damızlıklarımızı, besiciliğimizi kendimiz yapacağız, bunun için başlangıçta ithal etmemiz gerekiyor. Doğru hayvan varlığımızda sıkıntı var, bunu yapacağız ama TİGEM'lerde, hayvan varlığımızı artıracak sistemleri devreye sokacağız." ifadelerini kullandı.

- "Rahmetli babamla biz çiftçilik yapardık"

Teşviklerin her ay parça parça ödenmeyeceğine işaret eden Yıldırım, birinin ekim mevsiminin başında diğerinin de hasat sonu verileceğini açıkladı. Söz konusu teşvikin iki kalemde ödeneceğini ve böylece vatandaşın aldığı parayı bileceğini aktaran Yıldırım, şunları kaydetti:

"Şimdi teşvik bekliyor, para bekliyor yok, gelmiyor. Gidiyor borç alıyor yüksek faizle, orada burada aldığı para tefeciye gidiyor, ondan sonra aldığı para işini, derdini görmüyor. Rahmetli babamla biz çiftçilik yapardık, en fazla tarla eken de bizdik. Her tarafı ekiyoruz, herkes işini bitiriyor, harmanını, hasadını yapıyor işi bitiyor, en son bizim işimiz bitiyordu çünkü çok fazla. Ekiyoruz, biçiyoruz buğdayları filan çıkarıyoruz, ondan sonra ekim ayı geliyor, babam diyor ki 'Ben hükümete gidiyorum', 'hükümet' dediği de bizim ilçe. 'Niye gidiyorsun baba'. 'Buğday alacağım'. "Ne için alacaksın', 'Tohumluk için buğday alacağım'. 'Baba biz bu kadar zahmeti niye çekiyoruz, madem buğdayı gidip alacaksak, bu iş ne?' Yani irat masrafı korutmuyor, tarımdaki problemimiz bu. Verimliliği artıracağız, maliyetlerimizi düşüreceğiz, tarımdaki ürünlerimizin katma değerini artıracağız, işin özeti bu. Bunu nasıl yapacağımızı bütün detaylarıyla bakanlık çalıştı, Bakanımız hazır, kaynağı da hazır, nasıl uygulanacağı da belli. İlçe ilçe, il il, havza havza her şey planlandı, inşallah önümüzdeki yıldan itibaren bunu da yürürlüğü koymuş olacağız."

- "Yemek arası yok, sandviç verilecek" esprisi

Yıldırım, konuşacak, söylenecek çok şeyin olduğunu belirterek, "Ama şimdi konuşma zamanı değil, laf üstüne laf değil taş üzerine taş koyma zamanıdır, çalışmak, üretmek, sanayicimizin, esnafımızın, tüccarımızın, ihracatçımızın yanında olma zamanıdır." diye konuştu.

Atıl yatırımlara geçit vermemenin önemine değinen Yıldırım, önceliklerin iyi belirleneceğini, tekrardan kaçınılacağını ve birbirini tamamlayan yatırımlara yol verileceğini söyledi.

Toplantının hayırlı olması temennisinde bulunan, kapanışa da gelmeye çalışacağını ifade eden Başbakan Yıldırım, "Arkadaşlarımız burada sizinle çalışmaya devam edecek. Öğlen yemek arası yok, sandviç verilecek, tasarruf burada başladı" sözleriyle konuşmasını tamamladı. Yıldırım'ın sözleri salondakilerin gülüşmelerine neden oldu.

- Notlar

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan TOBB 9. Sanayi ve Ticaret Şurası açılışında Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimini anlatan kısa film izlendi.

Toplantının yaklaşık 2,5 saat süren basına kapalı bölümünün ardından Başbakan Yıldırım, şuraya katılan oda ve borsa başkanlarına hitaben konuşma gerçekleştirdi.

Şuraya Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile oda ve borsa başkanları katıldı.

(Bitti)


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :