TO-DER Dünya Tiyatro Günü'nü kutladı

TO-DER Dünya Tiyatro Günü'nü kutladı

TO-DER Başkanı Kaya:- "Tiyatro, hayatın kesitlerinin sahne üzerindeki uygulaması. Tiyatro bir yaşam biçimi. Sanat olmazsa insanların ne yapabileceğini pek düşünemiyorum. Sanat, insanları birleştiren, sevgi ve saygıyı insanlara anlatan, hatırlatan bir çalı

İSTANBUL (AA) - Tiyatro Oyuncuları Derneği (TO-DER), "27 Mart Dünya Tiyatro Günü"nü kutladı.

Beyoğlu'ndaki Point Hotel'de gerçekleştirilen etkinlikte konuşan TO-DER Başkanı Kıvılcım Kaya, Dünya Tiyatro Günü'nü kutlayarak, "Dünya Tiyatro Günü'nün tiyatro camiasında gerçekten büyük bir anlamı var. Bu anlamı sayın seyircilerimize ve halkımıza taşımak bizlerin görevi. Tiyatro, hayatın kesitlerinin sahne üzerindeki uygulaması. Tiyatro bir yaşam biçimi. Sanat olmazsa insanların ne yapabileceğini pek düşünemiyorum. Sanat, insanları birleştiren, sevgi ve saygıyı insanlara anlatan, hatırlatan bir çalışma. Sanatın, özellikle de tiyatronun güzellikleriyle hayatımıza yansımasını diliyoruz." dedi.

Kaya, TO-DER'de gerçekleştirilen değişimleri bu özel günde anlatmayı istediklerini belirterek, "TO-DER'in yeniden hayata geçirilmesini bugüne sakladık. Bunu saygıdeğer sanatçı dostlarımızla ve sevgili seyircilerimizle paylaşmış olduk. Umuyorum bu değer yerini bulacaktır." ifadelerini kullandı.

Derneğin yönetimine geldikleri Şubat 2016'dan itibaren gerçekleştirilen faaliyetlere ilişkin bilgi veren Kaya, görevi devraldıklarında kira, fatura ve vergi borçlarıyla tıkanmış bir dernek bulduklarını aktararak, "Ulusal düzeydeki bu sıkıntılardan ayrı olarak FİA (Uluslararası Aktörler Birliği), yıllık aidatını ödeyemediği için TO-DER'in üyeliğini düşürmüştü. Yaklaşık bin civarında üyesi bulunan dernek üyeleriyle katılımcı, paylaşımcı, istikrarlı bir birliktelik oluşturamamış, aidatlar takip edilememiş durumdaydı. TO-DER'in adeta sahipsiz kaldığı bir dönemde, bir grup sanatçı dostumuzla son derece olumsuz bir tabloya rağmen cesaret ve kararlılıkla ortaya atıldık ve yönetimi devraldık." diye konuştu.

Kıvılcım Kaya, derneğin 29 yıllık bir geçmişi olduğunun altını çizerek, şöyle devam etti:

"Bu büyük sivil sanat toplum kuruluşu, en eski ve köklü tiyatro derneği küllerinden de olsa yeniden doğmalı ve yaşamalıydı. İşimizin zor olduğunu biliyorduk ama azimliydik ve sıradan bir yönetim olmamaya kararlıydık. 'Bugüne kadar böyle gelmiş, böyle devam etsin' diyemezdik. Köklü değişiklikler ve yeniliklerle işe başladık. Derneğimizin logosunu yeniledik. Alışılmışın dışında bir logo ile karşınıza çıkıyoruz. İnternet sitesini adresiyle birlikte yeniden düzenledik. Yeri ve adresi olmayan derneğimiz için Beyoğlu'nda yeni bir irtibat bürosu açtık. Üye kimlik kartlarımızı yeniden tasarladık. Üyelerimizin kayıtlarının yenilenmesi gibi daha birçok yeni uygulamaya kısa süre içinde imza attık."

Yeni üye kayıtlarını da hızlandırdıklarını kaydeden Kaya, "Kamu kurum ve kuruluşlarıyla daha önce kopma noktasına gelmiş ilişkilerimizi yeniden güçlendirme çalışmalarına başladık. TO- DER kurulduğunda 'Birlikten kuvvet doğar' ilkesiyle yola çıkılmıştı. Biz de bu yeni oluşumda aynı ilkeyle yeniden toparlanmaya, güçlenmeye ve özellikle tiyatromuzun emekçilerinin yanında olduğumuzu, bundan sonra daha güçlü biçimde yanlarında olmaya gayret edeceğimizi hissettirmeye çalışacağız." dedi.

Kaya, dernek çalışmaları kapsamında ayrıca özel ve kamu tiyatrolarıyla zaman zaman bir araya geleceklerini, hasta ve ihtiyaç sahibi tiyatrocuların sıkıntılarını gidermek anlamında girişimlerde bulunacaklarını vurguladı.

Toplantıya, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Abdurrahman Şen, Şehir Tiyatroları Müdürü Salih Efiloğlu ile Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Süha Uygur, Goncagül Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Hüseyin Goncagül ve Yerelden Evrensele Sanat Platformu Başkanı İsmail Yeşilbağ ile dernek üyeleri katıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :