"To Be Secure" Forumu

"To Be Secure" Forumu

Forum kapsamında Karadağ Cumhurbaşkanı Vujanovic, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kitarovic ve Slovenya Cumhurbaşkanı Pahor panele katıldı

BUDVA (AA) - Karadağ'ın güneyindeki Budva kentinde bu yıl 7'ncisi düzenlenen "To Be Secure (2BS)" Forumu, ikinci gününde, Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vujanovic, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitarovic ve Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor'un katıldığı panelle devam etti.

Ev sahibi ve konuk cumhurbaşkanları, "Özgür bir millet, yabancı ülkelerin tuzaklarına karşı daima özgürlüğünü müdafaa etmelidir" başlıklı panelde konuşma yaptı.

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kitarovic, forumda yaptığı konuşmada Güneydoğu Avrupa ve AB'nin türlü sorunlara karşı karşıya kaldığını söyledi.

Avrupa ve Avro-Atlantik bölgesini çevreleyen jeopolitik süreçlerden en çok etkilenenin Güneydoğu Avrupa olduğunu belirten Kitarovic, Karadağ'ın geçmişte türlü zorluklarla mücadele eden bir ülke olmasına rağmen istikrarı sağladığını ve yakında NATO üyesi olacağını anımsattı.

Diğer bölge ülkelerine de değinen Kitarovic, Bosna Hersek'te NATO Üyelik Eylem Planı (MAP) sürecinin, iç ve dış etkenler tarafından duraksatıldığını ifade ederek, "Taşınmaz askeri mülklerin devlet tarafından kaydının sağlanması gibi basit görünen teknik bir meselenin, Bosna Hersek'in NATO yolunu tıkaması ve AB ile NATO'nun, ülkeyi ileriye taşıyacak bir çözüm bulamıyor gibi gösterilmesi söz konusu." diye konuştu.

Bosna Hersek kurumlarının bu soruna çözüm bulamamasının, kurumların "beceriksizliği" olarak gösterildiğini söyleyen Kitarovic, "Kurumların çözmesi gereken tek sorun bu değil. Hepimizin Bosna Hersek kurumlarına ve Avro-Atlantik entegrasyonlarına destek vermesi gerekiyor. Zira, AB ile NATO'nun bu ülkeye karşı ilgisizliğinden doğan boşluk, üçüncü ülkeler tarafından doldurulmaya çalışılıyor, Bosna Hersek'e yanlış yön veriliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Makedonya'daki siyasi krize işaret eden Kitarovic, krizin sıradan bir isim probleminden ortaya çıktığını savundu.

Karadağ Cumhurbaşkanı Vujanovic, ülkesinin NATO üyelik sürecini değerlendirerek, "NATO asla birilerine karşı olmadı, Karadağ, bölgenin, Karadağlıların ve bölgedeki diğer milletlerin çıkarları doğrultusunda faaliyet gösterdi. Biz NATO üyesi olmakla anayasal görevimizi yerine getirmiş bulunuyoruz." dedi.

Bölgenin geçtiğimiz yüzyılda 5 savaş geçirdiğini hatırlatan Vujanovic, "İki Balkan Savaşı, iki dünya savaşı ve Yugoslavya'nın yıkılmasıyla ortaya çıkan bir savaş geçirmiş, Avrupa'nın savaşlarda en çok zarar görmüş bölgesiyiz. Kalıcı istikrar olmadan, bu bölgede gelecek söz konusu olamaz, Karadağ için ise NATO olmadan kalıcı istikrar söz konusu olamaz." şeklinde konuştu.

Karadağ'ın NATO üyeliğinin kimseye karşı olmadığını söyleyen Vujanovic, "Bu Rusya'ya karşı, Ruslarla uzun yıllara dayanan iyi ilişkilerimize karşı atılmış bir adım değil." diyerek Rus turistlere, geçmişte olduğu gibi şimdi de ülkelerini ziyaret etme çağrısında bulundu.

Macaristan Cumhurbaşkanı Pahor da Karadağ'ın, NATO üyeliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Slovenya adına yakında NATO'nun 29. üyesi olacak Karadağ'ı tebrik ediyorum." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :