TMO kapanıyor mu? iddialarına yanıt:  Alımlar lisanslı depolara yapılacak

TMO kapanıyor mu? iddialarına yanıt: Alımlar lisanslı depolara yapılacak

Yeni hasat yılı yaklaşırken lisanslı depoculuğu artırılması sonrasında Konya'da ‘TMO kapanıyor mu?’ iddialarının ortaya atılmasına neden oldu.

Yeni hasat yılı yaklaşırken lisanslı depoculuğu artırılması sonrasında Konya'da ‘TMO kapanıyor mu?’ iddialarının ortaya atılmasına neden oldu. Bu konuda açıklamalarda bulunan KTB Başkanı Çevik,  “TMO, alımlarına devam edecektir, sadece alımlarını kendi depolarına değil, anlaşmalı lisanslı depolara yapacaktır” dedi.

lisansli-depo-ile-ciftci--(1).jpg

Çiftçinin ürettiği ürüne değer katan lisanslı depoculuğun hızla yaygınlaşması sonrasında üretici Konya'da ‘TMO kapanıyor mu?’ sorusunu sormaya başladı. Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik yaptığı açıklama ile kafalardaki soru işaretlerini gidererek “TMO, alımlarına devam edecektir, sadece alımlarını kendi depolarına değil, anlaşmalı lisanslı depolara yapacaktır” dedi.

Konya'da en çok üretim yapılan ilçelerden Karapınar, başta olmak üzere bazı ilçelerde çiftçiler tarafından TMO’ya ait mahsul silolarının KTB bünyesindeki tarafından kiralandığı bilinirken, KTB bu ilçelerde potansiyeli bu yıl iki katına çıkaracak. KTB tarafından yapılan açıklamada ‘TMO kapanıyor’ iddialarının  doğru olmadığını söyledi. Doğru olanın ise; TMO tarafından yapılan mahsul alımlarını lisanslı depolar üzerinden yapacağıdır' ifadelerine yer verildi.

tmo-mahsulleri--(2).jpg

TMO’nun depoculuktan çıkıp alımlarını lisanslı depolar üzerinden yapacağını açıklaması, bazı bölgelerde TMO alım yapmayacak gibi bir algıya sebep olduğunu söyleyen KTB Başkanı Hüseyin Çevik, şu açıklamayı yaptı, “Bu doğru değildir. İddialar bilgi eksikliğinden kaynaklanmaktadır. TMO asli görevini yine yapacaktır. TMO, alımlarına devam edecektir, sadece alımlarını kendi depolarına değil, anlaşmalı lisanslı depolara yapacaktır. Nitekim TMO harman başından bugüne kadar Türkiye genelinde; 2,7 milyon ton ürün alımı yapmış, bu ürünlerin yaklaşık yarısını lisanslı depolara almıştır. TMO, Konya’da da çiftçimizden almış olduğu 300 bin ton ürünün yaklaşık 210 bin tonunu lisanslı depolara almıştır. Böylece çiftçimiz hiçbir kayba uğramamış aksine, kira, stopaj, nakliye, analiz, kredi faizi gibi lisanslı depo teşviklerinden faydalanabilmektedir. Buradan en büyük yararı lisanslı depolara malını koyan çiftçilerimiz görmektedir. Çiftçilerimiz hem lisanslı depo desteklerini almakta, hem de lisanslı depoculuğun kendilerine sağladığı avantajları kullanmaktadırlar. TMO ise depoculuk işletme maliyetinden kurtulacaktır.

lisansli-depo-ile-ciftci--(3).jpg

7 İLÇEYE LİSANSLI DEPO YATIRIMI

Başkan Hüseyin Çevik, Yunak, Çumra, Sarayönü, Ilgın, Kadınhanı, Çeltik ve Karapınar’da ASLİDAŞ tarafından depo yatırımı yapıldığını söyledi.  Konya’nın ilk, Türkiye’nin en büyük Anadolu Selçuklu Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş. (ASLİDAŞ)’ı kurarak, tarım ürünlerini yatırım aracına dönüştürüldüğünü söyleyen Çevik, “ASLİDAŞ 300 bin tonu aşacak depo yatırımlarına Yunak, Çumra, Sarayönü, Ilgın, Kadınhanı, Çeltik ve Karapınar’da devam etmektedir. Bu mihvalde, Yunak- Saray’da kendisine bağlı 50 bin ton kapasiteli lisanslı depoları bu harman çiftçinin hizmetine sunacaktır. Ayrıca tamamı KTB sermayeli ASLİDAŞ şirketimiz ile TMO’dan kiralan Çumra’da 30 bin ton kapasiteli depoya 20 bin ton ilave, Karapınar’da 30 bin ton kapasiteli depoya 20 bin ton ilave, Çeltik’te kiralan 10 bin ton kapasiteli depolara 10 bin ilave, Yunak’ta kiralan 30 bin ton kapasiteli depolara 20 bin ton ilave yatırımlara başlamıştır.  Yeni yerler için de fizibilite çalışmalarına başlamıştır. Amacımız üretime değer katmak, çiftçinin ürününden en yüksek faydayı elde etmesine yardımcı olmak, üreticiyi piyasanın oyun kurucusu yapmaktır.”

lisansli-depo-ile-ciftci--(2).jpg

LİSANSLI DEPOCULUĞUN ÖNEMİ

 “Lisanslı depoculuk sistemi ile hasat dönemlerindeki arz yığılması nedeniyle oluşan fiyat düşüşlerinin önlenmesi ve piyasanın dengelenmesi sağlandığını söyleyen  Çevik, sistemin önemi hakkında önemli bilgiler verdi. Çevik, lisanlı depoculuğun tüm avantajlarını anlatarak, “Çiftçi arzın yoğun olduğu zamanda değil de arzın normale döndüğü zamanda ürününü pazara sokacaktır. Tarım ürünlerinin, fiziki mal ve numune gösterilmesine ve teslimine gerek olmaksızın ürün senetleri veya elektronik ürün senetleri aracılığıyla ticaretinin yapılması, standardı belirlenmiş ürün ve lisanslı depo sistemiyle tarım ürünlerinde vadeli işlem ve opsiyon piyasalarına geçilmesi hedeflenmiştir. Yakın zamanda alınan kararla ton başına yaklaşık 25 TL nakliye desteği, küçük kooperatiflerin depolama maliyetleri devlet tarafından karşılanacak olması sistemin gelişmesini hızlandırmıştır. Devletin kira bedelinin yüzde 75'ini karşılayacak olması, stopaj muafiyeti, Elektronik Ürün Senetleri (ELÜS) senetlerin bankalara teminat gösterilerek kredi çekilmesi halinde oluşacak faizin tamamı ve laboratuvar analiz ücretlerini karşılayacağını açıklaması cazibeyi artırmıştır. Ayrıca üreticiye devletimiz tarafından bugüne kadar 50 milyon lira lisanslı depo teşviki dağıtılmıştır” şeklinde konuştu.