"Tiyatrolar dizi sektöründen etkilenmemiştir"

"Tiyatrolar dizi sektöründen etkilenmemiştir"

Devlet Tiyatroları Edebi Kurul Başkanı Kuruç:"Bir tiyatro sanatçısının asli görevinin dışında, görevini aksatmamak kaydıyla 'popüler olma' hakkı vardır. Dizi sektörünün gelişmesi ve kontrolsüz ilerlemesi, gerçek sanatçılar için ve tiyatro sanatı için hiçb

ANKARA (AA) - YASEMİN KALYONCUOĞLU - Devlet Tiyatroları (DT) Edebi Kurul Başkanı, yönetmen, dramaturg ve tiyatro sanatçısı Prof. Dr. Bozkurt Kuruç, "Devlet Tiyatroları, İstanbul Şehir Tiyatroları, amatör tiyatrolar dizi sektöründen asla etkilenmemiştir. Nitelikli temsiller, tiyatro seyircileri ve genç tiyatro sevdalıları ile dolmaktadır. Televizyon dizilerinin bir kısmı da eğitimli tiyatro sanatçıları sayesinde daha kaliteli hale gelmiştir." dedi.

27 Mart Dünya Tiyatro Günü nedeniyle AA muhabirine açıklamalarda bulunan Kuruç, Devlet Tiyatrolarının Türk dilinin gelişmesine katkı sağladığını söyledi.

Devlet Tiyatrolarının görevlerine dikkati çeken Bozkurt Kuruç, "Bu özel gün oluşturulmadan önce, daha 1936, 1941, 1949 yıllarında oluşan Devlet Tiyatroları, 5441 sayılı yasası gereği Türk tiyatrosunun oluşturulmasında öncü olmak, Türk dilini en iyi derecede ifade etmek, yerli oyun yazarlarını teşvik etmek, yerli ve yabancı oyunlar ile Türk kültürünün zenginleşmesini sağlamak ve ülkemizin ayrımsız tüm il ve ilçelerine hatta köylerine kadar tiyatro sanatını yaygınlaştırmakla görevlendirilmiştir." diye konuştu.

Prof. Dr. Kuruç, DT'nin Dünya Tiyatro Günü'nde oyunlarını ücretsiz sergilediğini hatırlatarak, "Bu günde Devlet Tiyatroları, tiyatroyu bilmeyen, hiç tiyatroya gitmemiş insanlarımıza kapılarını ücretsiz olarak açmaktadır. Bu görevi de ancak ödenekli tiyatrolar gerçekleştirebilmektedir. Bu hizmet, geleceğin tiyatroya gönül verecek seyircilerinin ve sanatçı adaylarının oluşmasına katkı sağlayacaktır." ifadelerini kullandı.

- "Tiyatrolar dizi sektöründen asla etkilenmemiştir"

"Dizi sektörünün gelişmesi ve birçok tiyatro sanatçısının da dizilerde rol alması üzerine tiyatrolara olan ilginin azaldığı ve belirli bir süre sonra yapılamayacağı" gibi bir görüşün doğru olmadığını ifade eden Kuruç, tiyatroların dizi sektöründen etkilenmediğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Bir tiyatro sanatçısının asli görevinin dışında, görevini aksatmamak kaydıyla 'popüler olma' hakkı vardır. Dizi sektörünün gelişmesi ve kontrolsüz ilerlemesi, gerçek sanatçılar için ve tiyatro sanatı için hiçbir şekilde tehlike teşkil etmemiştir. Devlet Tiyatroları, İstanbul Şehir Tiyatroları, amatör tiyatrolar dizi sektöründen asla etkilenmemiştir. Nitelikli temsiller, tiyatro seyircileri ve genç tiyatro sevdalıları ile dolmaktadır. Televizyon dizilerinin bir kısmı da eğitimli tiyatro sanatçıları sayesinde daha kaliteli hale gelmiştir."

- "Her temsil bir kitaptır"

Özel ve devlet tiyatroları arasında ayrıma gidilmesinin doğru olmadığını kaydeden Bozkurt Kuruç, "Şuna kesinlikle inanmalıyız ki; tüm tiyatro sanatçıları, sanatlarını büyük bir aşkla ve fedakarlıkla yapmaktadır. Tiyatrocu geçinen bazı istismarcı insanlar, gerçek tiyatro sanatçılarının yanında 'yok' denecek kadar azdır. Türk tiyatrosu, dünya tiyatroları ile nitelik bakımından aynı seviyededir. Daha önemlisi her temsil bir kitap olarak izleyicilere sunulmaktadır." şeklinde konuştu.

- "Tiyatroyu severseniz, kişisel sorunlarınızdan kurtulmuş sayılırsınız"

Çeviri eserlerin yanı sıra yerli eserlerin sayısının da küçümsenmeyecek değerde olduğunu kaydeden Kuruç, "Yerli yazarlarımızın eserleri bir gün gelecek yurt dışındaki tiyatrolarda da sergilenecektir. Tuncer Cücenoğlu’nun eserleri ile bu süreç de başlamıştır. Tiyatro eseri yazmak, roman veya öykü yazmaktan çok farklı bir karaktere sahiptir. Tiyatro oyunu diyaloglar üzerine kuruludur. Tiyatro sahnesinde insan yaratmak, kelimelere anlam vermekle oluşur." değerlendirmesinde bulundu.

"Evrensel değerlere dayalı insan hayatı ister bu çağda, ister antik çağda, ister klasik dönemde yazılsın, çağdaştır. Önemli olan insanın ortak değerleri gündeme gelsin" diyen Bozkurt Kuruç, "Tiyatro yol göstermez. Tiyatro, sosyal dünyadan aldıklarını bir özümseme ile eriyik halinde sosyal dünyaya geri verir." dedi.

Kuruç, tiyatronun, "metin, oyun alanı, oyuncu ve seyirci" olan 4 ana unsurdan oluştuğunu da kaydederek, "Bu temel unsurlardan biri yoksa, orada tiyatro da yoktur. Tiyatroyu severseniz, kişisel sorunlarınızdan kurtulmuş sayılırsınız. Tiyatro bir arınma yeridir, unutmayınız." diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :