"Tiyatro insanı anlatıyor, gelin oynayalım"

"Tiyatro insanı anlatıyor, gelin oynayalım"

Oyuncu Uzunlar:- "Oynamış olduğum, hatta gittiğim oyunlar da doluyor fakat bence çok çok daha fazla olmalı. Bence tiyatro salonları artmalı. Tiyatro güzel. Tiyatro insanı anlatıyor. Gelin, oynayalım"- "Zaman zaman televizyonda eski Türk sineması gösterili

İSTANBUL (AA) - MUSA ALCAN - Tiyatro ve dizi oyuncusu Musa Uzunlar, tiyatroya ilginin sevindirici düzeyde olduğunu belirterek, "Bence tiyatro salonları artmalı. Tiyatro güzel. Tiyatro insanı anlatıyor. Gelin, oynayalım." dedi.

İstanbul Devlet Tiyatrosunda oyunculuk ve yönetmenlik yapan Uzunlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1979'da konservatuvara girdiğini ve 1983'ten beri tiyatro sahnelerinde olduğunu söyledi.

Son olarak, Fransız yazar Laurent Gaude'nin kaleme aldığı "Medea Kali" adlı oyunun yönetmenliğini ve oyunculuğunu üstlenen Uzunlar, televizyon dizileriyle tiyatroyu, temelde oyunculuğu barındırdıkları için birbirinden ayırmaya gerek olmadığını aktardı.

Bugüne kadar birçok özel ve ödenekli tiyatroda görev alan Uzunlar, sahnede ve kamera karşısında oynadığı bütün karakterleri, severek ve samimi bir şekilde canlandırmaya çalıştığını ifade etti.

- "Büyük İskender unutulmadı"

Uzunlar, "Kurtlar Vadisi" dizisinde canlandırdığı "Büyük İskender" karakterinin hafızalarda yer edindiğini belirterek, "Genelde insanlar bir oyunda olsun, bir filmde olsun, özdeşleşmeyi çok severler ve kendilerinden bir şey gördükleri zaman o daha samimi gelir. Belki oynamış olduğum o karakterde de çok şey gözlerinde canlandı. Oynadığım tarzdan biraz farklı bir tarzdı. Çok sert acımasız bir adam gibi görünse de ara ara güldüren değişik bir yapısı da vardı. Herhalde bu farklı geldi onlara." diye konuştu.

Bu yıl 3. sezonu yayınlanan "Poyraz Karayel" dizisinde de bir "mafya babası"nı canlandıran oyuncu, tiyatro ve dizi çalışmaları nedeniyle sinema çalışmalarına çok vakit ayıramadığını dile getirdi.

Uzunlar, sinema filmlerinin sayısından ziyade niteliğinin önemli olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Zaman zaman televizyonda eski Türk sineması gösteriliyor. Şimdi ne kadar çok ivme kazandığımızı, ne kadar çok ilerlediğimizi görebiliyoruz. Çok güzel oyuncularımız var. Gerçekten çok yetenekli oyuncularımız var. Bazen çok güzel projeler ses getirememiş de olabiliyor ekonomik zorluklar yüzünden ama bu ivme, bu gelişim bence takdire şayan."

Tiyatro alışkanlığının önemine değinen Uzunlar, "Oynamış olduğum, hatta gittiğim oyunlar da doluyor fakat bence çok çok daha fazla olmalı. İstanbul'un nüfusu artıyor. Bence tiyatro salonları artmalı. Ancak ülke olarak keyifsiz ve tatsız zamanlar geçiriyoruz. Bunun yanı sıra İstanbul için oyuna gidip gelmek için trafik ve bu tarz yan etkenler de sıkıntı yaratıyor olabilir. Tiyatro güzel. Tiyatro insanı anlatıyor, gelin oynayalım." ifadelerini kullandı.

- "Biletlerimiz erkenden bitti"

Musa Uzunlar, "Medea Kali" oyununun, Yunan mitolojisindeki "Medusa" ve Hindu mitindeki "Tanrıça Kali"yi harmanladığını ifade ederek, şunları anlattı:

"Oyunumuzun değişik bir özelliği var. Biz aynı zamanda seyirciyi de oyuncu olarak, Korint halkı ve Ganj nehrinin kıyılarındaki sefil halk olarak alıyoruz. Tabii bunlar o sırada kendilerinin farkında değiller ama ışıkları yanınca o sırada o rolü oynadıklarını da biliyorlar. Oyun çok sevildi ve beğenildi. Biletlerimiz erkenden bitti. Bu bize sevinç verdi. Sanırım bundan sonra da daha iyi olacak. Oyunun, oynandıkça daha net bir şekilde seyirciye ulaştığını hissediyoruz."

Oyunun aşk, intikam, evlat sevgisi ve vicdan gibi, hayatın içinden duygular barındırdığını ifade eden Uzunlar, "Oyunumuz klasik Medealardan biraz daha farklı. Yani Euripides'in Medea'sının bittiği noktada başlayan bir Medea. Artık Medea geri gelir, çocuklarını mezardan çıkartır. Öfkesi hala dinmemiştir ve onları yakıp küllerini Ganj nehrinin kıyılarına dökmeye götürür. Öfkesi ancak o zaman arınmıştır. Yani öfke, şiddet deyince bunlar yaşadığımız topluma hiç yabancı gelmeyen şeyler." değerlendirmesinde bulundu.

Uzunlar, "Medea Kali"nin her seyirciye hitap ettiğini vurgulayarak, "Medea, Medusa, Kali deyince seyircinin kafası çok karışabilir. Mitolojik mitlerle oyunda kendilerini yetersiz bulabilme tehlikesine karşı hiç endişelenmesinler. Mitolojiyle bile ilgisi olmayan herkes gelebilir. Çünkü bu karakter (Medea Kali), bütün karakterleri sahnede anlatıyor." diye konuştu.

Prömiyerini Üsküdar Stüdyo Sahne'de yapan ve bugüne kadar burada sahnelenen "Medea Kali", yarından itibaren Cevahir Sahne 1'de tiyatroseverlerle buluşacak.

Yaklaşık bir saat süren tek perdelik oyunda, "Medea Kali"yi canlandıran Zeynep Utku'nun yanı sıra, Musa Uzunlar ve Yusuf Can Sancaklı da rol alıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :