TİSK Aylık Ekonomi Bülteni:

TİSK Aylık Ekonomi Bülteni:

Fed'in 2015'te parasal genişlemeyi bırakma ihtimali, Türkiye dahil, yükselen ekonomilerde yurtiçi faiz oranlarının yükselmesine neden oldu

ANKARA (AA) - Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Fed'in 2015'te parasal genişlemeyi bırakma ihtimalinin Türkiye dahil yükselen ekonomilerde yurtiçi faiz oranlarının yükselmesine neden olduğunu bildirdi.

TİSK'in temmuz ayına ilişkin Aylık Ekonomi Bültenine göre, Ortadoğu ve Ukrayna'daki politik gelişmeler küresel ekonomiye ilişkin risk algısını artırdı. Borç sorunu yükselen ekonomileri de etkilemeye başladı. Fed, BoJ ve ECB'nin parasal genişleme politikası sürüyor ancak Fed 2015'te bu politikayı bırakacak gibi görünüyor.

Fed'in 2015'te parasal genişlemeyi bırakma ihtimali, Türkiye dahil, yükselen ekonomilerde yurtiçi faiz oranlarının yükselmesine neden oldu. Ayrıca artan borçlanma oranı tedirginliği artırdı. Türkiye, enflasyon ve faiz oranı en yüksek ülkelerden biri.

OECD, Türkiye'ye ait 2014 büyüme tahminini yukarıya (yüzde 3,3'e) çekti. OECD'nin Türkiye ekonomisine yönelik önerileri arasında vergi ve sosyal sigorta primlerinin azaltılması, işgücü maliyetlerinin düşürülmesi, tüm modern istihdam biçimlerinin önündeki sınırlamaların kaldırılması, kıdem tazminatı sorununun sosyal uzlaşma yoluyla çözülmesi, devlet yardımları takip sisteminin uygulamaya konulması yer aldı.

Mayıs'ta mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi aylık bazda yüzde 1 azaldı. Ciro endeksi de yüzde 1,5 düştü.

Nisan 2014'te işgücüne katılma oranı yüzde 50,7, istihdam oranı yüzde 46,1 oldu. İşsizlik oranı yıllık bazda 0,3 puan artarak yüzde 9'a, tarım dışı işsizlik oranı da 0,4 puan artışla yüzde 10,8'e çıktı.

Nisan 2014'te dış ticaret istatistikleri olumlu bir seyri ortaya koydu.  Bir önceki yılın aynı ayına göre ihracat yüzde 3,6 arttı, ithalat yüzde 10,3 azaldı, dış ticaret açığı ise yüzde 28,7 geriledi. AB'nin ihracattaki payı yüzde 43,8’e yükseldi. Türkiye, Afrika ve Ortadoğu pazarında kayıplara uğramaya başladı.

2013 sonunda liranın değer yitirmesi ihracatın artmasına katkı sağladı. Ancak 2014'ün ilk yarısında döviz kuru endeksinde ortaya çıkan değişim, Türkiye'nin kurda yakaladığı fiyat avantajını yitirmeye başladığını gösteriyor.

Cari açık geriledi. Mayıs ayında cari açığın finansmanında ana kaynak yine portföy yatırımları, özellikle BIST oldu. 2014'ün ilk 5 ayında Türkiye cari açığı adeta kayıtdışı döviz ile finanse etti. 

Meekez Bankası, maliye politikasındaki hızlı gevşemeye, faiz oranında indirim kararı alarak para politikasının da eşlik etmesini sağladı. Merkez Bankası, faiz oranlarını aşağı çekti ve bankalara faiz oranını düşürmeleri ancak TCMB’ye borçlanmamaları sinyalini verdi.

Kaynak:Haber Kaynağı