Tire’deki tarihi Yalınayak Hamamı restore edildi

Tire’deki tarihi Yalınayak Hamamı restore edildi

Restorasyon çalışması tamamlanan hamam, bu yıl halkın hizmetine açılacak

İZMİR (AA) - İzmir'in Tire ilçesinde Sadrazam Ferhat Paşa’nın oğlu Hasan Çavuş tarafından yaptırılan ve aslına uygun restore edilen Yalınayak Hamamı, bu yıl halka hizmet vermeye başlayacak.

İlçeye bağlı Ertuğrul Mahallesi'nde 16. yüzyılın ortasında bir külliyenin eklentisi olarak inşa edilen hamam, Tire Belediyesi ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yenilendi.

Öncelikle enkaz temizliği yapılan hamamda neredeyse tamamı harap halde olan çatı yalıtılarak onarıldı ve aslına uygun olarak yeniden yapıldı. Döşemeleri iyi durumda olduğu için korunan hamamın cehennemlik diye tabir edilen, dumanın içinde dolaştığı eski hamam sistemi olan kanallar tamamen temizlendi. Dışarıda bulunan büyük kazanı yenilenen yapı aslına uygun olarak hamam haline getirildi. Hamama bitişik halde bulunan iki bina kamulaştırılarak yapının çevresi temizlendi.

Kullanıma hazır hale getirilen hamam, bu yıl Tirelilerin hizmetine açılacak.

Biten restorasyon çalışmaları hakkında açıklamalarda bulunan Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek "Tire, tarihin her kesimine ev sahipliği yapmış, tarihin her döneminde yer almış bir ilçe. Geçmişten günümüze kadar ayakta durabilen bütün eserlerin restorasyon çalışmaları için valiliğe en fazla proje gönderen ve bu projeleri onaylanan ilçelerin en başında geliyoruz. Çalışmalarımıza destekleri nedeniyle eski valimiz Sayın Mustafa Toprak'a ve şimdiki Valimiz Sayın Erol Ayyıldız'a çok teşekkür ediyorum." dedi.

Çiçek, 715 gün önce başlayan restorasyon çalışmalarını tamamladıklarını ve Tire'de bir tarihi yapıyı daha ayağa kaldırdıklarını dile getirerek, "Yaklaşık 1,6 milyon liraya mal olan restorasyon çalışmaları sonunda hamamımız aslına uygun olarak baştan aşağıya yenilendi, hazır hale getirildi. Ata yadigarı bu eserlerimizi gelecek nesillere taşımak için var gücümüzle çalışıyoruz. İlçemize hayırlı uğurlu olsun." diye konuştu.

Hamamın ısıtılmaya başlandığını kaydeden Çiçek, hamamı birkaç ay içinde halkın hizmetine açarak, ilçede geçmişteki hamam kültürünü yaşatmaya çalışacaklarını sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :