Tipi ve don Avrupa'da etkisini sürdürüyor

Tipi ve don Avrupa'da etkisini sürdürüyor

Avrupa genelini etkisi altına alan "kutup" soğuğu, bölgede devam ediyor- Dondurucu soğuk ve buzlanmanın sebep olduğu kazalarda Avrupa genelinde 35'den fazla kişi yaşamını yitirirken, tüm kıtada ulaşımda aksamalar yaşandı, birçok ülkede okullar tatil edild

LONDRA (AA) - Sibirya üzerinden Avrupa genelini etkisi altına alan soğuk hava, bölgede devam ediyor.

Yoğun kar yağışı ve buzlanma Avrupa'nın birçok ülkesinde kara, deniz, demir ve hava yolu ulaşımında aksamalara neden olurken, üniversiteler de dahil olmak üzere okullar tatil edildi.

İngiltere, İskoçya, Galler, Hırvatistan ve İsveç'te, hava koşullarının hayati tehlike oluşturduğu ve acilen harekete geçilmesi anlamına gelen kırmızı, Fransa, İspanya, Belçika da turuncu ve Hollanda'da da sarı alarm verildi.

Dondurucu soğuk ve buzlanmanın sebep olduğu kazalar nedeniyle şimdiye kadar Belçika, İngiltere, İskoçya, Sırbistan, Slovenya, İsveç, Çekya, İspanya, Fransa ve Almanya'da 35'den fazla kişi yaşamını yitirdi.

- Kutup havası hakim

İngiltere Meteoroloji Kurumundan yapılan açıklamada, hafta başından beri tüm adayı etkisi altına alan "Doğu Canavarı" adlı soğuk hava dalgasının bugün Atlantik Okyanusu'ndan gelen "Emma Fırtınası" ile birleştiği ve adada daha fazla kar ile kuvvetli rüzgarlara sebep olduğu bildirildi.

İngiliz polisi, karayollarının karla kaplanması ve yer yer yaşanan buzlanma sebebiyle zincirleme trafik kazaları gerçekleştiğini, çok sayıda aracın uzun saatler boyunca yollarda kaldığını duyurarak, koşullar iyileşene kadar acil servis görevlileri dışında kimsenin direksiyon başına geçmemesi gerektiğini belirtti.

Günde yaklaşık 5 milyon kişinin kullandığı Londra metrosunda da aksamalar yaşandı. Birçok metro hattının sinyal kutuları don nedeniyle devre dışı kaldı.

Belçika Kraliyet Meteoroloji Enstitüsü de dünün 1901'den beri ülkede yaşanan en soğuk gün olduğunu açıkladı. Ülke genelinde en yüksek sıcaklığın eksi 2 olduğu tespit edilirken, Belçika'nın doğusundaki Elsenborn kentinde hava sıcaklığının eksi 18 dereceye kadar düştüğü belirtildi.

Belçika'da turuncu alarma geçilirken, kuzeyden gelen "kutup havasının" hava sıcaklığında aşırı düşüşe neden olacağı uyarısında bulundu.

- Sığınmacı anne donarak öldü

Hava sıcaklığının sıfırın altında 13 dereceye kadar düştüğü Hırvatistan'da da ülkenin kuzeybatısındaki Delnice'de kar kalınlığı 172 santimetreye ulaştı. Bölge ülkelerinden Bosna Hersek'te de dün gece hava sıcaklığı sıfırın altında 20 dereceye kadar indi.

Hava sıcaklığının sıfırın altında 25 dereceye kadar düştüğü Slovenya'da ise dün bir kişinin Maribor şehri yakınlarında donarak öldüğü bildirildi. Yerel kaynaklara göre, donmak üzere bulunan başka bir kişinin de hayati riski sürüyor.

Avrupa'nın bu sene en soğuk yeri eksi 40 derece ile İsveç'in Kiruna kentine bağlı Nikkaluokta kasabası olurken, Savsjö kentinde bir sığınmacı kadının donarak öldüğü bildirildi.

İsveç polisinin verdiği bilgiye göre, 35 yaşındaki Burkina Faso vatandaşı kadın ve iki çocuğunun sığınma başvurusu reddedilince sığınmacı kampından ayrıldı. Sokakta çocukları ile kalan kadının donarak öldüğü belirtildi. 8 ve 9 yaşındaki iki çoğun da donmaktan son anda kurtarılarak hastanede tedavi altına alındığı kaydedildi.

Hollanda Kraliyet Meteoroloji Enstitüsü (KNMI) de bazı yerlerde doğudan esen rüzgar nedeniyle hissedilen soğukluğun eksi 13 ile 18 derece arasında olduğunu, deniz ve çevresinde rüzgarın hızının saatte 80 kilometreye ulaştığını duyurdu. Sürücülere dikkatli olmaları yönünde uyarılar yapan yetkililer, rüzgar nedeniyle Amsterdam Schiphol Havalimanı'nda bazı seferlerin ertelenebileceği ve iptal edilebileceği kaydedildi.

Macaristan Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada da en düşük sıcaklığın eksi 24,6 ile Satorhely kentinde ölçüldüğü bildirildi.

Çekya Meteoroloji Merkezinden yapılan açıklamada, ülke genelinde hava sıcaklığının eksi 15 ila 20 derece arasında seyrettiği soğuk havanın cumartesi gününden itibaren etkisini yitirmesinin beklendiği belirtildi.

- İspanya için fırtına uyarısı

İspanya'yı etkisi altına alan Emma Fırtınası nedeniyle, Malaga, Granada ve Sevilla kentlerindeki turuncu alarm durumu devam ederken, başkent Madrid dahil ülkenin bir çok bölgesinde yağmur görüldü. Yetkililer ayrıca 41 kent için fırtına uyası yaptı. Fırtınanın İspanya'yı yarın terk edeceği ancak ardından gelecek yağmurun gelecek hafta perşembe gününe kadar ülkenin bazı kesimlerinde etkisini göstereceği kaydedildi.

Fransa'da yaklaşık 2 bin aracın kar ve buzlanma nedeniyle gece boyu Montpellier kentinin yakınlarındaki A9 otoyolunda mahsur kaldığı ve araçların sabah saatlerine kadar kurtarılamadığı belirtildi. Otoyolda mahsur kalan bir kişi, sosyal medyada paylaştığı mesajda, 13 saatte sadece 1 kilometre mesafe katedebildiklerini yazdı.

Başkent Paris'in de içinde olduğu Ile-de-France bölgesinde bazı yolların kar nedeniyle trafiğe kapatıldığı bildirildi. Fransa'nın yumuşak iklimi ve turistik yönüyle bilinen Montpellier ve Biarritz kentlerindeki havalimanlarında ise hava koşulları nedeniyle bazı uçuşlar iptal edildi.

- Evsizlere geçici barınak

Avusturya genelinde eksi 14 derece seviyelerinde seyreden hava sıcaklıkları dün gece Vorarlberg eyaletinde eksi 32'ye düştü.

Şiddetli soğuklar nedeniyle Avusturya'da dışarıda yaşayan evsizlere yönelik, İçişleri Bakanlığından emniyet güçlerine verilen talimatta, vatandaşların dondurucu soğuklardan olumsuz etkilenmemesi için geçici barınaklar başta olmak üzere gerektiği takdirde sığınmacı merkezlerine götürülmesi belirtildi.

Soğuk hava dalgası Almanya'yı da etkisine aldı. Almanya'nın kuzeyindeki Schleswig-Holstein eyaletinde yoğun kar yağışı sebebiyle bazı bölgelerde okullar tatil edildi. Özellikle Flensburg ve Niebüll kentlerinin çevre bölgelerinde etkili olan yoğun kar ve tipi trafikte aksamalara yol açtı. Bir çok aracın yolda kaldığı bildirildi. Juist Adası'na gemi seferleri yapılamadı.

Kar yağışlarının yarın da Kuzey-Ren Vestfalya ve Hessen eyaletlerinde beklendiği ifade edildi. Diğer taraftan Almanya'da perşembe sabahı da termometrelerin eksi 18 dereceye kadar düştüğü bildirildi. Termometreler başkent Berlin'de eksi 12, Münih'te eksi 11 ve Hamburg'da eksi 10 dereceyi gösterirken, Erzgebirge Dağları'nda ise eksi 18 derece olarak ölçüldü. Salı gecesi Almanya'nın en yüksek dağı Zugspitze'de termometre eksi 30,5 dereceyi göstermişti.

İtalya'nın Torino, Cuneo, Bologna, Parma, Reggio Emilia, Milano, Floransa ve Cenova kentlerinde yoğun kar yağışı görülürken, hava ve kara yolu ulaşımında uzun süreli aksamalar yaşandı.

Hava muhalefetinden en fazla demir yolu ulaşımı etkilendi. İtalyan demiryolu şirketi Ferrovie dello Stato, ülkenin kuzey ve orta bölgeleri Liguria, Piedmont, Veneto, Fiuli Venezia-Giulia, Emilia Romagna, Toskana ve Lazio'daki yerel tren seferlerini yüzde 50 ile 70 arasında azalttı. Milano-Roma-Napoli arasında sefer yapan yüksek hızlı trenlerin ise bugün yüzde 80'inin hizmet verdiği duyuruldu.

Ülkenin kuzeyinde yer alan Liguria bölgesindeki bazı yerlerde de elektrik kesintileri yaşandı.






AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :