Tıp literatürüne girdi

Tıp literatürüne girdi

9 yıl önce Mersin’de 15 metre yükseklikten düşen ve yoğun bakımda uzun süre tedavi gördükten 2 yıl sonra yürümeye başlayan Metin Yüksel, leğen kemiğinin ters kaynaması sonucu tekrar yürüyemez hale geldi.

Doktorların ameliyat olursan ölebilirsin demesine aldırış etmeyen Yüksel, Konya’da Prof. Dr. Mehmet Arazi tarafından ameliyat edilerek tekrar yürümeye başladı. Evli ve 2 çocuk babası Metin Yüksel, 9 yıl önce çalıştığı binadan 15 metre yüksekliğindeki yerden aşağı düştü. Vücudunda kırıklar oluşan ve iç kanama geçiren Yüksel, 2 yıl boyunca yürüyemedi. 2 yıl sonra tekrar yürümeye başlayan Yüksel’in sağ bacağı leğen kemiğinin kırık olması ve yukarı çıkması nedeniyle 6 santim kısaldı. Her geçen gün yürümekte zorlanan Yüksel, son 1 yıldır da yürüyemez hale geldi. Türkiye'nin bir çok yerindeki hastanelere giden Yüksel, 'Ameliyat riskli, ameliyat olursan ölebilirsin' demelerine rağmen Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine ameliyat olmak için başvurdu. Hastanın durumunu inceleyen Tıp Fakültesi Konseyi, Metin Yüksel'i alanında uzman Konya Farabi Hastanesinde görevli Prof. Dr. Mehmet Arazi’ye yönlendirdi. Konya’ya gelerek Prof. Dr. Arazi ile görüşen Yüksel ameliyat olmaya karar verdi. Ölüm riski olmasına rağmen Konya Farabi Hastanesinde iki aşamalı yapılan ameliyat sonrasında Yüksel yürümeye başladı.
"TIP LİTERATÜRÜNDE NADİR RASTLANAN BİR DURUM"
Ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. Mehmet Arazi, hastasının şuanda sağlık durumunun gayet iyi olduğunu ve kaybettiği yürüme gücünü kazandığını söyledi. Prof. Dr. Arazi, "9 yıl önce hastamız 15 metre yükseklikten düşmüş ve leğen kemiğinde kırık oluşmuş. Yoğun bakımda tedavi görmüş. Çok uzun zaman geçmiş olmasına rağmen kalçasındaki leğen kemiğindeki ters kaynama nedeniyle sağ bacağı 6 santim yukarı çıkmış. Bu nedenle de yürüme gücünü kaybetmeye başlamış. Bu tür ameliyatlar yeni yaşandığında bile risklidir, ancak şu an daha da riskli çünkü aradan 9 yıl geçmiş ve böyle yaşamış. Tüm risklere rağmen hastamıza 2 operasyon yaptık ve leğen kemiğini eski haline getirdik. Bacaklarındaki kısalık fark edilmeyecek kadar az kaldı. Bu kırıklar çok ciddi kırıklar ameliyat sırasında ölüme kadar yol açabilir. Hastamızın durumu Tıp literatüründe nadir hastalardan bir şey. Genelde olaydan ilk 3 ay ile 6 aya kadar böyle vakalar geliyor. 9 yıl geçmiş bir olay sonrasında yapılan bu ameliyat çok az görünen bir durum. Başarılı bir operasyon geçirdi. Leğen kemiklerinin iki ana parçası var, bir tanesi kırıklık nedeniyle yukarı çıkmış yanlış kaynamıştı. Yürürken dengeyi bozuyor ve zorlaştırıyor bel kemiklerine yansıyor bel ağrısı yapıyordu. Şimdi sağlığına kavuştu” dedi.
"YÜRÜYEMEZ DURUMDAYDIM RİSK ALDIM"
Kendisinin 15 metre yükseklikten düştükten sonra bir çok sıkıntı çektiğini dile getiren Yüksel, tüm riskleri alarak girdiği ameliyat sonrasında hayaline kavuştuğunu ifade etti. Yüksel, olaydan sonra 2 yıl yürüyemediğini vurgulayarak, "2 yıl sonra yürümeye başladım ama bütün yük sağ ayağıma biniyordu. Son 1 yılda hiç yürüyemez duruma geldim. Leğen kemiğimdeki durum nedeniyle sürekli sağa bastırdım ve her seferinde yıkıldığımı zannettim. O zamandan beri araştırıyorum Türkiye’de gitmediğim hastane kalmadı. Her gittiğim hastane ameliyatın riskli olduğunu ve yüzde 30 masada kalacağımı yani ölebileceğimi söyledi. Son 1 yıldır çalışamaz ve yürüyemez duruma gelince Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başvurdum. Tıp Fakültesi Konseyi tavsiye kararında bulundu ve Mehmet Arazi hocama yönlendirdiler. Konya’ya geldim tetkikler yapıldı. Mehmet Arazi hocamız, ameliyatı yapabileceğini ve başarabileceğini söyledi. Bende ameliyata karar verdim. 10 gün önce ameliyat oldum, çok hızlı ve başarılı bir şekilde tedavim tamamlandı. Yürüyemiyor, çalışamıyordum. Şimdi çok rahatım, düz basmak çok güzel bir şeymiş. 25 günde taburcu olmam planlanıyordu, başarılı bir operasyon geçirince beni 10 günde taburcu etti" dedi. Metin Yüksel yaşadığı talihsiz kaza sonrası eşi Gülay Yüksel’in kendisine çok destek olduğunu da sözlerine ekledi.

20121206aw000049_03.jpg