Tillerson'un Türkiye'ye yapacağı ziyaret

Tillerson'un Türkiye'ye yapacağı ziyaret

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz:- "Biz mevcut süreçte Türkiye'deki referanduma dış müdahale olmasını istemeyiz. Umuyorum hükümet, bu ziyareti yine kamuoyunda ters psikoloji ve farklı algı yöntemleriyle iç politikaya dönük bir malzeme olarak kullanmaz"

ANKARA (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'un Türkiye'ye yapacağı ziyareti değerlendirirken, "Biz mevcut süreçte Türkiye’deki referanduma dış müdahale olmasını istemeyiz. Umuyorum hükümet, bu ziyareti yine kamuoyunda ters psikoloji ve farklı algı yöntemleri iç politikaya dönük bir malzeme olarak kullanmaz." ifadesini kullandı.

Yılmaz, yazılı açıklamasında, Tillerson'un Türkiye'ye gerçekleştireceği ilk ziyaretinde muhalefet partileri, insan hakları örgütleri ve toplumsal muhalif kesim temsilcisi sivil toplum örgütleriyle görüşmeyeceğinin açıklandığına işaret etti.

Tillerson'un ziyaretiyle Türkiye'deki halk oylaması sürecinin etkilenmemesi gerektiğini belirten Yılmaz, "İllaki bizim partimiz ile görüşme olsun yönünde beklentimiz yok ancak çeşitli vesilelerle Türkiye'yi ziyaret eden heyetler, partimizle de görüşüp bilgi alışverişinde bulunur." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'deki halk oylamasına dış müdahale olmasını istemediklerini ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:

"Umuyorum hükümet, bu ziyareti yine kamuoyunda ters psikoloji ve farklı algı yöntemleriyle iç politikaya dönük bir malzeme olarak kullanmaz. Sanki ABD'nin bir desteğiymiş gibi takdim etmez. Aksi taktirde kendisiyle çelişmiş olur. Bugünlerde dış politika, farklı ülkeler ile ilişkilerde tansiyonu ve gerilimi arttırmak, İslamofobi ve Türk düşmanlığı kisvesini giydirerek içeride milliyetçiliğe oynamak şeklinde cereyan ediyor. Bu ziyaret umarız bu yönde kullanılmaz. Eğer CHP ile görüşseydi, geçen hafta ABD ziyaretimizde çeşitli siyasi kurum ve kuruluşlarla yaptığımız görüşmelerde dile getirdiğimiz gibi, Fethullah Gülen'in iadesi ve PYD konusunda Amerika'nın farklı bir tutum benimsemesi gerektiğini beklediğimizi ifade ederdik. Özellikle Suriye'nin geleceği konusunda ABD'nin Suriye'nin toprak bütünlüğünü destekleyecek bir çözüm için çalışmasına önem atfettiğimizi vurgulardık. Türkiye'nin bu süreçte gerek Kıbrıs gerek Ege ve gerekse Ermeni iddiaları ve diğer konulardaki durumuna dair kapsamlı bir görüşme yapardık. Bu konularla ilgili bizim hassasiyetlerimizi ve ABD'nin öncelikleri doğrultusunda yeni bir üslup ile daha işbirliğine dönük bir yaklaşım benimsenmesini arzu ettiğimizi ifade ederdik."

Öztürk Yılmaz, ABD'nin daha yapıcı bir politikaya kaymasını beklediklerini de vurguladı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :