TİKA'nın Irak'taki faaliyetleri

TİKA'nın Irak'taki faaliyetleri

IKBY'nin Erbil kentinde TİKA tarafından onarım ve tefrişatı tamamlanan 15 okul, düzenlenen açılış törenlerinin ardından hizmete sunuldu

ERBİL (AA) - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Erbil kentinde, onarım ve tefrişat çalışmaları Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından tamamlanan 15 okul, düzenlenen açılış töreninin ardından hizmete sunuldu.

TİKA'nın Irak'taki faaliyetleri kapsamında onarım ve tefrişatı tamamlanan okulların açılış törenine TİKA Başkan Yardımcısı Ali Maskan, TİKA Ortadoğu ve Afrika Daire Başkanı Keman Özdemir, Türkiye Erbil Başkonsolosu Mehmet Akif İnam'ın yanı sıra IKBY Eğitim Bakanı Pıştivan Sadık ve birçok idari yetkili katıldı.

Söz konusu 15 okuldan Eyyubi İlköğretim Okulu'nun açılış töreni sırasında AA muhabirine açıklamalarda bulunan TİKA Başkan Yardımcısı Maskan, "TİKA, kurulduğu günden bu yana başta Erbil olmak üzere Irak'ın birçok bölgesinde önemli projeleri hayata geçirdi." dedi.

Erbil'de daha önce de onarımı tamamlanan okulların hizmete sunulmasının sevincini yaşadıklarını belirten Maskan, "TİKA olarak 14 okul ve Selahaddin Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'ne ait derslikleri baştan sonra onarıp yeniledik. Bölgedeki öğrencilerin daha iyi şartlarda eğitim alması için çalışmalarımıza devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

"Terör örgütü DAEŞ tarafından düzenlenen saldırılarından dolayı evlerini terk eden Türkmen kardeşlerimizin her zaman yanında yanına olacağız." diyen Maskan, "Kamplarda yaşayan Türkmen kardeşlerimize birçok yardımımız oldu. Bunun dışında, Türkmen kardeşlerimizin meslek edinmeleri için birkaç meslek kursu açtık. Tarım projeleri gerçekleştirdik." dedi.

IKBY Eğitim Bakanı Sadık da komşu ve dost ülke Türkiye'nin en kötü zamanlarda yardım elini uzattığını söyledi.

Başta TİKA olmak üzere Türk Kızılayı, AFAD ve diğer kurumların çeşitli alanlarda destek sunduğunu kaydeden ve TİKA'nın bölgedeki faaliyetlerinden övgüyle söz eden Sadık, açılışı yapılan 15 okulda Kürt, Türkmen, Arap ve Hristiyan öğrencilerin eğitim aldığını ifade etti.

Sadık, bölgedeki FETÖ okullarının geleceğine ilişkin şunları söyledi:

"Gülen okullarında okuyan öğrencilerimizin hiçbir şekilde endişelenmesine gerek yok. Gelecekleri de iyi olacak. O okulların kapıları kapanmayacak, aksine eğitim kalitesi yükseltilecek. Ancak hiçbir şekilde Gülen cemaatinin okullarla idari veya yönetim anlamında ilişkisine izin verilmeyecek. Bu okulları Kürdistan hükümeti ve özel sektörle idare edeceğiz."

Onarımı tamamlanan okullar arasında bulunan 2008'de kurulan Selahaddin Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Hazım Burhan Mustafa da TİKA'nın Tük Dili ve Edebiyatı Bölümündeki tüm dersliklerin yanı sıra iki dil laboratuvarını da yenilediğini aktardı.

TİKA'nın Irak'taki faaliyetleri

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :