TİKA'dan Nijerli uzmanlara "yenilenebilir enerji" eğitimi

TİKA'dan Nijerli uzmanlara "yenilenebilir enerji" eğitimi

TİKA, Nijer'de Enerji ve Petrol Bakanlığı uzmanlarına, "Güneş Enerjisi Uygulamaları Eğitim Programı" düzenledi

ANKARA (AA) - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü ve Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER) iş birliğinde, Nijer Enerji ve Petrol Bakanlığı uzmanlarına "Güneş Enerjisi Uygulamaları Eğitim Programı" düzenlendi.

TİKA'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, enerji arzı sorunu yaşamayan Nijer'in enerji altyapısının geliştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla, Nijerli uzmanlara eğitim programı organize edildi.

Teorik eğitimlerin yanı sıra Ankara ve Konya'da gerçekleştirilen saha incelemelerini de kapsayan 5 günlük programa, enerji, elektromekanik, elektronik ile elektrik mühendisliği alanlarından 7 uzman katıldı.

Programa katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdür Yardımcısı Ramazan Usta, Nijer'deki enerji potansiyeli, uygulamalar ve mevcut problemler hakkında katılımcılardan bilgi aldı.

Türk uzmanların da yer aldığı programda, Türkiye'deki enerji mevzuatı, güneş enerjisi potansiyeli ve uygulamaları hakkında katılımcılara bilgilendirme yapıldı.

GÜNDER'e üye özel sektör temsilcilerince, konuk heyete güneş enerjisi sistemleri planlama, arazi ve malzeme seçimi, enerji depolama, güneş enerji sistemlerinin takibi, güneş enerjisiyle tarımsal sulama ve içme suyu, elektrik üretimi projeleri ve uygulamaları hakkında sunumlar yapıldı.

Saha ziyaretleri kapsamında Ankara Başkent Organize Sanayi Bölgesi'ndeki bir fabrikayı gezen katılımcılara üretim hakkında bilgi verildi.

Heyetin saha inceleme programı kapsamında Konya'da da bir fabrikanın üretim zincirinde incelemeler yapıldı ve Türkiye'nin elektrik enerji sisteminin izlenmesi ve yönetilmesi konularında Nijerli uzmanlara bilgi verildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Dr. Oğuz Can da Nijer heyetiyle değerlendirme toplantısı düzenleyerek, katılımcılara sertifikalarını takdim etti.

TİKA'ya teşekkür ziyaretinde bulunan katılımcılar, TİKA Ortadoğu ve Afrika Dairesi Başkanı Keman Özdemir'e programdan duydukları memnuniyeti dile getirerek, iki ülke arasındaki iş birliğinin daha yüksek düzeylere taşınması gerektiğini vurguladı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :