TİKA'dan Filistinli bedevilere güneş enerjisi sistemi

TİKA'dan Filistinli bedevilere güneş enerjisi sistemi

TİKA, Batı Şeria'nın Beytüllahim kentinin kırsalında yaşayan Filistinli 22 bedevi aileye güneş enerjisi sitemi kurdu

BEYTÜLLAHİM (AA) - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından Filistin'in Beytüllahim kentinin kırsalında bedevilerin yaşadığı 6 ayrı yerleşim bölgesine güneş enerjisi sistemleri kuruldu.

Beytüllahim kırsalında yaşayan çiftçi ve bedevi ailelere doğrudan hizmet sunmayı amaçlayan Filistin Samed Derneğinin talebi doğrultusunda harekete geçen TİKA yetkilileri, 350 kişiden oluşan ihtiyaç sahibi 22 aileye güneş enerjisi sistemi kurdu.

Herhangi bir maddi bedel ödenmesini gerektirmeyecek proje sayesinde, 8 kilovatlık elektrik enerjisi üretilecek. Böylece su pompaları çalıştırılarak Ebu Zeytun bölgesindeki su deposundan 500 kişiye su ulaştırmak da mümkün hale getirilecek. Projeden yararlanan insan sayısı da 850 kişiye ulaşacak.

AA muhabirine konuya dair açıklamada bulunan TİKA Filistin Koordinatörü Bülent Korkmaz, "Bedevi topluluklara güneş enerjisinden elektrik temini sayesinde TİKA'nın doğrudan insan hayatına temas eden projelerine bir yenisi daha eklendi. Böylece modern yaşamın ve teknolojinin en uzağında yaşadıkları düşünülen bedevi topluluklarının günümüz teknolojisinin en yenilikçi ürünlerinden biri olan güneş enerjisi sistemlerinden faydalanmasını sağladık." dedi.

Korkmaz ayrıca, "Türk halkının ve TİKA Başkanlığının da insan hayatının daha müreffeh ve özgür bir biçimde sürdürülebilmesine vermiş olduğu önem, insanlar arası ayrım gözetmeksizin bir kez daha vurgulanmış oldu." diye konuştu.

Bulundukları arazilerin doğal koruyucusu olan ve bu bölgelerin işgal edilerek bir Yahudi yerleşim bölgesine dönüşmesine karşı koyan bedevi toplulukların hayatı bu projeyle daha da kolaylaşacak. Bedeviler, temel geçim kaynakları olan hayvancılık ve buna bağlı olarak gelişen süt ve süt ürünlerinin modern yayık cihazları aracılığıyla yerinde ve daha nitelikli olarak işlenebilmesi imkanına kavuşacak.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :