TİKA'dan Bişkek'te Aziz Sancar Uzaktan Eğitim Merkezi

TİKA'dan Bişkek'te Aziz Sancar Uzaktan Eğitim Merkezi

ANKARA (AA) - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kırgızistan'ın köklü eğitim kurumlarından Cusup Balasagun Üniversitesinde...

ANKARA (AA) - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kırgızistan'ın köklü eğitim kurumlarından Cusup Balasagun Üniversitesinde Türk Kültür Merkezi bünyesinde faaliyet gösterecek uzaktan eğitim sınıfı kurdu.

TİKA tarafından yapılan açıklamaya göre, hücrelerde hasarlı DNA'ların onarımıyla ilgili çalışmaları ile kimya dalında Nobel ödülü alan Prof. Dr. Aziz Sancar'ın isminin verildiği merkezin açılışına, Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Metin Kılıç, TİKA Bişkek Program Koordinatörü Evren Rutbil, Cusup Balasagun Üniversitesi Rektörü Kanat Sadıkov ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

Merkezin açılış töreninde konuşan Büyükelçi Kılıç, Sancar'ın tıpkı Cengiz Aytmatov gibi Türk dünyasının ortak değeri olduğunu ifade ederek, Türkiye'nin olduğu kadar Kırgızistan'ın da Sancar'ın başarısı ile övünç duyduğunu ve bu yüzden açılışı yapılan merkeze isminin verildiğini belirtti.

Cusup Balasagun Üniversitesi Rektörü Sadıkov, Türkiye'nin Kırgızistan'a desteklerinden dolay teşekkürlerini ileterek, tesisin Kırgızistan'da bir ilk olduğunu, faaliyete geçen sistemin öğrenciler kadar akademisyenlere de fayda sağlayacağını kaydetti.

Kurdele kesiminin ardından Türkiye ile ilk bağlantı, Cusup Balasagun Üniversitesinin eğitim alanında iş birliği yaptığı Sakarya Üniversitesi ile kuruldu.

Cusup Balasagun Üniversitesi öğrencileri Sakarya Üniversitesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Altun'u Türkçe şiirlerle selamladı.

TİKA 2016'da Cusup Balasagun Üniversitesinin fizik, kimya ve biyoloji laboratuvarlarına teknik ekipman desteği vermişti. Proje kapsamında Cusup Balasagun Üniversitesinin eğitim alanında iş birliği yürüttüğü Türkiye'deki 9 üniversite ile ortak dersler düzenleyebilmesi için ihtiyaç duyduğu teknoloji altyapısı sağlanmış oldu.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :