TİKA Gine'de meslek edindirme merkezini donatacak

TİKA Gine'de meslek edindirme merkezini donatacak

ANKARA (AA) - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Batı Afrika ülkesi Gine'de kadın meslek edindirme merkezinin donatımını sağlayacak.Başkanlıktan...

ANKARA (AA) - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Batı Afrika ülkesi Gine'de kadın meslek edindirme merkezinin donatımını sağlayacak.

Başkanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, TİKA ile Gine Sosyal Faaliyetler, Kadın ve Çocuğu Destekleme Bakanlığı arasında 600 kişi kapasiteli Konakri-Kamerun Kadın Meslek Edindirme Merkezi'nin donatılması, gelir getirici ve meslek kazandırıcı ortak projelerin gerçekleştirilmesi hususlarını kapsayan protokol imzalandı.

Protokolün imza töreninde konuşan Gine Sosyal Faaliyetler, Kadın ve Çocuğu Destekleme Bakanı Hadja Mariama Sylla, Gine'yi kadınların ayakta tuttuğunu belirterek şunları söyledi:

"Şafak vaktinde yollara düşüyorlar, uzak yerlerden getirdikleri meyve sebzeleri ve evlerinde pişirdikleri yiyecekleri gündüz satmaya çalışıyorlar. Devletimiz imkanları ölçüsünde Konakri'de merkezi bir noktada kadınlarımızın gelişimi için büyük bir bina inşa etti. Fakat paramız bu kadarına yetti. Ümitlerimizin tükendiği, her şey bitti dediğimiz bir anda TİKA ortaya çıktı ve kadınlarımızın elinden tutuyor. Allah Türk milletinin gücünü daim kılsın."

Törende konuşan TİKA Konakri Program Koordinatörü Gökhan Keser de "Gineli kadınlar, ülkedeki tüm bu zorluklara rağmen hayat dolu kadınlar, onların bu çabalarını görmezden gelemezdik. Merkezde binlerce kadın farklı sektörlere yönelik eğitimden geçirilerek kimisi piyasa da istihdam bulacak kimisi kendi iş yerini kurmaya çalışacak. Tüm bu faaliyetleri de yakından takip edeceğiz." dedi.

Protokol kapsamında ilk etapta modern kuaför salonları, el yapımı sabun, elbise boyama ve dikiş nakış atölyeleri, 100 kişi kapasiteli konferans salonu, 25 kişilik sınıf, sergi salonu, mescit, idari yönetim katının donanımı ve merkezin kısmi tadilatının gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Projenin ilerleyen aşamasında, Türkiye standartlarında bir kuru temizlemenin kurularak bu alandaki ihtiyacın merkez eliyle giderilmesi, restoran ve kafe kısmının da faaliyete sokularak dünyanın farklı mutfaklarından lezzetlerin Gine halkıyla buluşturulması hedefleniyor.

Merkezin elde ettiği gelirle kendini finanse etmesi, diğer yandan da Gineli ihtiyaç sahibi binlerce kadına meslek öğretilmesi amaçlanıyor.

Başkent Konakri'ye giriş ve çıkış yolunun üzerinde, bakanlıklara kısa mesafede yer alan, yanı başında bin kişilik okul ve iki bin kişinin yaşadığı bir mahalleyi ve yabancı kuruluşları da barındıran merkezin tanıtımında da önemli rol oynayacağı düşünülüyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :