TİKA Başkanı Çam Özbekistan'da

TİKA Başkanı Çam Özbekistan'da

TİKA Başkanı Çam, Özbekistan Dışişleri Bakanı Kamilov, Çalışma ve İstihdam Bakanı Hayitov ile Sağlık Bakanı Şadmanov ile bir araya geldi- Özbekistan Dışişleri Bakanı Kamilov:- "Mirziyoyev ve Erdoğan'ın bizzat çabaları sonucunda günümüzde ikili ilişkiler y

TAŞKENT (AA) - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanı Serdar Çam, beraberindeki heyetle temaslarda bulunmak üzere geldiği Taşkent'te Özbekistan Dışişleri Bakanı Abdulaziz Kamilov ile görüştü.

Görüşme sırasında Kamilov, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bizzat çabaları sonucunda günümüzde ikili ilişkilerin yeni stratejik iş birliği düzeyine çıkarıldığını belirtti.

Kamilov, Özbekistan'ın uzun yıllardan beri TİKA ile çok verimli bir iş birliği içerisinde olduğunu kaydederek, Çam'ın bu ziyaretinin çok verimli geçeceğini umut ettiğini ve bunun için yeterince sebeplerin olduğunu vurguladı. Kamilov, iki ülke ilişkilerinde yeni sayfanın açıldığını, son olarak Mirziyoyev'in Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyaret sırasında elde edilen mutabakat kapsamında iki ülke arasındaki iş birliğinin geliştirilmesine yönelik geniş kapsamlı yol haritasının hazırlandığını dile getirdi.

Geçen 25 yıl boyunca Özbekistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerde inişli-çıkışlı dönemlerin olduğunu, bazı durgunluk döneminin de yaşandığını anımsatan Kamilov, "Mirziyoyev ve Erdoğan'ın bizzat çabaları sonucunda günümüzde ikili ilişkiler yeni stratejik iş birliği düzeyine çıkarıldı. Geçmişteki ve günümüzdeki ilişkileri mukayese edecek olursak farkı şöyle; günümüzde artık geniş kapsamlı ve derin içerikli gündemi birlikte hazırlıyoruz. İş birliği gündeminde siyasi, ekonomik ve diğer alanlardaki ilişkileri ele alıyoruz. Kültürel-insani alanlarda yeni iş birliği ilişkileri kurduk." dedi.

- Eğitim iş birliği

Çam ve beraberindeki heyet, Özbekistan Çalışma ve İstihdam Bakanı Aktam Hayitov'u da ziyaret etti.

Görüşme sırasında Hayitov, bu ziyaretin, Cumhurbaşkanı Mirziyoyev'in Türkiye ziyareti sırasında elde edilen mutabakatların hayata geçirilmesi için iyi bir fırsat oluşturacağını kaydetti.

Hayitov, Çalışma ve İstihdam Bakanlığı uzmanlarının Türkiye'de eğitimi konusunda TİKA ile iş birliği yapabileceklerini belirterek, bu çerçevede gelecek seneden itibaren bakanlık çalışanları ve uzmanlarını meslek içi eğitim için Türkiye'ye göndermek istediklerini dile getirdi.

Hayitov, ayrıca TİKA'dan ülkenin Taşkent ve Semerkant şehirlerinde lokanta, turizm, otelcilik, tekstil ve bilişim teknolojileri alanlarında Özbek vatandaşlara meslek öğretme merkezlerini oluşturma konusunda destek istediklerini ifade ederek, "Türkiye, bu alanlarda çok büyük deneyime sahip bir ülke." diye konuştu.

Çam da, Özbekistan'da kendilerini ikinci evinde hissettiklerini vurgulayarak, Özbekistan'da böyle genç ve dinamik bir kadro ile karşılaşmalarının kendilerini mutlu ettiğini dile getirdi. Bu topraklara özel bir ilgisinin olduğunu ve her gelişinde büyük bir heyecan duyduğunu dile getiren Çam, büyük bir geçmişe sahip, dünyaya her alanda medeniyetin bütün parçalarını aktarmış olan devletin ve bölgenin hizmetinde olmaktan ayrıca mutluluk duyduklarını belirtti.

İki kardeş ülke cumhurbaşkanlarının çok yakın bir şekilde iş birliğine katkı vermelerinin önemini vurgulayan Çam, Özbekistan'ın en önem verdikleri, katkı sağlamak istedikleri ülkelerden biri olduğunu kaydetti.

Çam, istihdamın artırılması, insan kaynakları potansiyelinin geliştirilmesi ve Türkiye ile iş birliklerini yapılması konusunda önemli katkılar sağlayabileceklerini belirterek, Özbek tarafının önerdiği meselelerde iş birliğine hazır olduklarını, bu projeleri 2018 yılından başlayarak hayata geçirmelerinin mümkün olduğunu vurguladı.

- Sağlık alanında işbirliği

Çam, ülkedeki temasları kapsamında ayrıca Sağlık Bakanı Alişer Şadmanov ile bir araya geldi. Görüşme sırasında Şadmanov, Türkiye ile ilişkilerinin hızla gelişmekte olduğunu kaydederek, iki halkın dili, dini ve tarihinin de bir olduğunu vurguladı.

Şadmanov, ülkede tıp alanında çok önemli değişimlerin gerçekleştiğini belirterek, "Türkiye, tıp alanında büyük deneyim ve tecrübeye sahip olan, son yıllarda büyük ilerleme kaydeden bir ülke. Bundan dolayı Türkiye'deki tıp, tıbbi organizasyon ve finansmanlığı meselelerini merak ediyoruz" diye konuştu.

Bakan Şadmanov, bu ziyaretin ikili ilişkilerin gelişmesine önemli katkılar sağlayacağını ifade ederek, "Türkiye'den tıp alanında, tıp eğitimi alanında öğreneceğimiz çok şey var." dedi.

Çam da Türkiye ve Özbekistan arasında TİKA vasıtasıyla yapılan birçok sağlık projesinin bulunduğunu hatırlatarak, Mirziyoyev'in Ankara'ya gerçekleştirdiği ziyaretiyle gelişen süreçte pek çok çalışmaya birlikte imza atmayı umut ettiklerini belirtti.

TİKA'nın sağlık ve tıp alanlarında Özbekistan ile her türlü iş birliğine hazır olduğunu vurgulayan Çam, özellikle tecrübelerin ve metotların paylaşılması, seminerler ve diğer etkinliklerin düzenlenmesi konusunda 2018 yılından itibaren 2-3 yıllık bir iş birliği programı yapmak istediklerini belirtti.

Çam, ayrıca Özbek ve Türk doktorların katılımıyla üçüncü bir ülkede ortak sağlık projelerinin hayata geçirebileceklerini belirterek, böylece ata yurdu Özbekistan'ın sağlıkla ilgili çalışmalarını diğer ülkelere tanıtmanın mümkün olduğunu sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :