TİGEM'den "Merinos" açıklaması:

TİGEM'den "Merinos" açıklaması:

"('Ölüm İthalatı Başlıyor' başlıklı haber üzerine) Genç Çiftçi Projesi kapsamında ithalatı yapıldığı iddia edilen Merinos ırkı koyunlara ilişkin bilgiler gerçeği yansıtmamaktadır"- "Projenin desteklenmesi kapsamında bugün itibarıyla 17 bin baş koyun genç

ANKARA (AA) - Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünden (TİGEM), genç çiftçi projelerinin desteklenmesi kapsamında 2 bin genç çiftçiye 80 bin baş damızlık koyun dağıtımı yapılacağı belirtilerek, bugün itibarıyla 17 bin baş koyunun genç çiftçilere teslim edildiği, proje kapsamında koyun ithalatı yapılmadığı bildirildi.

TİGEM'den yapılan yazılı açıklamada, bir gazetede "Ölüm İthalatı Başlıyor" başlığıyla yer alan haberde ithalatı yapıldığı iddia edilen Merinos ırkı koyunlara ilişkin verilen bilgilerin gerçeği yansıtmadığı ifade edildi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından uygulanan Genç Çiftçi Projelerinin desteklenmesi kapsamında hayvan tedarik görevinin TİGEM'e verildiği hatırlatılan açıklamaya göre, proje kapsamında, 2 bin genç çiftçiye 80 bin baş damızlık koyunun dağıtımı yapılacak. Çiftçi başına 38 baş koyun, 2 baş koç olmak üzere toplam 40 baş koyun verilecek.

İlk etapta yurt içinden tedarik edilmesi düşünülen 55 bin baş koyunun satın alınması için toplam 14 birlik ve üretici ile sözleşme imzalandığının altı çizilen açıklamada, bugün itibarıyla 17 bin baş koyunun genç çiftçilere teslim edildiği bildirildi. Kalan 25 bin baş Merinos ırkı koyunun ise tedarik çalışmalarına devam edildiğine dikkat çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bugün itibarıyla Genç Çiftçi Projesi kapsamınsa koyun ithalatı yapılmamıştır. Ayrıca yurt dışından koyun tedariki ile ilgili hiçbir firma ya da şahısla da ithalata ilişkin sözleşme imzalanmamıştır. Hayvan ithalatı Bakanlığımız tarafından belirlenen teknik ve sağlık kriterlerinde ithalatına izin verilen ülkelerden yapılabilmektedir. Bu kapsamda Fransa koyun ithalatına izinli ülkeler arasında yer almamaktadır. Haberde geçen 45 bin baş koyunun Fransa'dan ithal edileceği haberi doğru değildir. Haberde belirtilenin aksine Merinos ırkı koyun yetiştiriciliği, dünya üzerinde Avusturalya’dan Amerika kıtasına kadar geniş bir coğrafyada yapılmaktadır. Bu nedenle Merinos ırkı koyunlar birçok farklı iklim ve coğrafyaya uyum sağlamış olması nedeniyle ülkemiz şartlarına adaptasyonunda da herhangi bir sıkıntı yaşanmamaktadır. Genç Çiftçi Projesi kapsamında hayvan alımları, Kamu İhale Kanunu'nun ilgili maddesi gereğince yurt içi ve yurt dışından üretici, üretici birlikleri, kooperatifler veya ortaklarından doğrudan temin yöntemiyle yapılmaktadır."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :