Tigem Yatırımlarının Toplu Açılış Töreni

Tigem Yatırımlarının Toplu Açılış Töreni

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker:

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, açılışını gerçekleştirecekleri Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne (TİGEM) ait tesislerin toplam yatırım tutarının 616 milyon lira olduğunu söyledi.

Eker, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirilen, Arap atı tanıtım ve hippoterapi merkezi ile TİGEM işletmelerindeki yatırımların toplu açılış töreninde, tarihi 700 yıl öncesine dayanan TİGEM'in, hem verimliliğini hem de karlılığını yükselttiklerini belirtti.  

TİGEM'in 37 işletmenin 20'sini, sahip olduğu arazinin de yüzde 9'unu özel sektöre kiraladığını anlatan Eker, buralara toplam 800 milyon lira yatırım yapıldığını, ilave 3 bin istihdam yaratıldığını kaydetti. 

Eker, TİGEM'de kalan 17 işletmeyi de modernize ettiklerini ifade ederek, Ceylanpınar'da dünyanın en büyük "center pivot" sulama sistemi ile yağmurlama sulama sistemleri kurulduğunu ve bu anlamda Guinness Rekorlar Kitabı'na başvurulduğunu söyledi.

TİGEM'in bütün makine parkını yenilediklerini vurgulayan Eker, "Bursa Karacabey'de, Şanlıurfa Ceylanpınar'da, Eskişehir Anadolu İşletmesi'ndeki tesisler ve içinde bulunduğumuz atçılık ile ilgili tesisin açılışı olacak, toplam 616 milyon lira yatırımın açılışını yapıyoruz" dedi.

Türk tarım sektörünün tohumculukta, tarımsal hasılada dünyanın önemli ülkeleri arasına girdiğine dikkati çeken Eker, tarımsal hasılanın 61 milyar dolara ulaştığını kaydetti.

Malatya Sultansuyu İşletmesi ve Bursa Karacabey İşletmesinde hippoterapi merkezi açtıklarını anlatan Eker, bugün de Ankara Beştepe'de engelli çocukların bedensel ve fiziksel gelişimi için benzer bir işletmeyi açtıklarını söyledi.

At binmenin faydalarına değinen Eker, otistik veya down sendromlu çocukların atlarla kurdukları bağın gelişimleri için önemli olduğunu dile getirdi.

Bakan Eker, biniciliğin bütün vatandaşlar tarafından yapılabilecek bir spor haline dönüştürülebilmesi için çaba gösterdiklerini belirtti. 

- Helikopterden canlı yayın

TİGEM Genel Müdürü Halis Bilden'in, Şanlıurfa Ceylanpınar İşletmesinin üzerinde helikopterle inceleme yaptığı görüntüler de canlı yayınla tören alanına aktarıldı.

Bilden canlı yayında, modern teknolojinin kullanıldığı tesiste, suyun en ekonomik şekilde kullanıldığını anlattı.

Konuşmaların ardından söz konusu tesislerin açılışı gerçekleştirildi.

Kaynak:Haber Kaynağı