"Ticari uyuşmazlıkların hızlı çözümü, yabancı yatırımları da artıracak"

"Ticari uyuşmazlıkların hızlı çözümü, yabancı yatırımları da artıracak"

ISTAC Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Akıncı:- "Yabancı yatırımlar bir ülkeye geldiklerinde uyuşmazlık çıktığında ne kadar uluslararası standartta güvendeyim diye düşünüyor. ISTAC, yabancı yatırımların Türkiye'ye çok daha rahat gelmesi, kafalarında ticar

KOCAELİ (AA) - KADİR YILDIZ - İş dünyasındaki uyuşmazlıkların çözümü için hayata geçirilen İstanbul Tahkim Merkezi'nin (ISTAC) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ziya Akıncı, "ISTAC, yabancı yatırımların Türkiye'ye çok daha rahat gelmesi, kafalarında ticari uyuşmazlık kaygısını atabilecekleri bir imkan veriyor." dedi.

Akıncı, Kocaeli Sanayi Odasında düzenlenen seminerin ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, ticari anlaşmazlıkları yargıya intikal ettirmeden hızlı ve daha ucuz çözdüklerini belirterek, özel dava hukuk hükümlerine tabi özerk bir kurum olduklarını söyledi.

Türkiye açısından tahkim merkezinin yabancı yatırımcılara güven veren bir kurum olduğunu ifade eden Akıncı, merkez olarak kendilerine 3 ana hedef koyduklarını kaydetti.

Akıncı, amaçlarından birisinin uyuşmazlığı hızlı bir şekilde çözmek olduğunu dile getirerek, "İkincisi, uyuşmazlığın uzmanlarca çözülmesinin sağlanması. Bu, doğru ve hızlı yargılamayı beraberinde getirecek. Üçüncüsü de bu çözüm yolunun pahalı olmaması. Bu 3 ilkeyi gerçekleştirdik. Yatırımcıya güven ortamı sağlayacak. Uyuşmazlıklar olduğu zaman bunların hızlı bir şekilde çözümlenmesi iş dünyasını anlayan o konuda uzmanlaşmış kişilerin uyuşmazlığı çözümlemesi önemli. Merkez pahalı olmayan çözüm getiriyor. 3 ay içinde tamamen kesinleşmiş, icraya konulabilecek nitelikte tıpkı mahkeme kararı gibi icra edilebilecek kararlardan bahsediyoruz." şeklinde konuştu.

- "Seneler süren yargılama nerede, 3 ayda itilafların bitmesi nerede"

Yargılamanın bu seviyeye geldiğinde birçok itilafın ortaya bile belki çıkmayacağını anlatan Akıncı, şöyle konuştu:

"Diğer taraf bilecek ki 'Borcumu yerine getirmezsem 3 ay sonra üstelik yargılama masrafıyla ödemek zorundayım.' Seneler süren yargılama süreci nerede, 3 ay içerisinde itilafların nihai olarak bitmesi nerede. Dolayısıyla iş dünyası açısında bu büyük bir fırsat. Yabancı yatırımlar bir ülkeye geldiklerinde uyuşmazlık çıktığında ne kadar uluslararası standartta güvendeyim diye düşünüyor. Merkezimiz, hem objektifliği hem de standardı itibarıyla uluslararası standartta. Dolayısıyla ISTAC, yabancı yatırımların Türkiye'ye çok daha rahat gelmesi, kafalarında ticari uyuşmazlık kaygısını atabilecekleri bir imkan veriyor. Merkezin uluslararası divanında dünyanın en ünlü hakemleri var. Ekonominin büyümesinde siyasi istikrar önemli ama hukuken bir güvenilirlik de söz konusu değilse bahsettiğimiz parametreler ne kadar iyi olursa olsun yabancı yatırımcılar çekingen kalıyor. Merkez, bu anlamda önemli boşluğu kaldırıyor. Eğer sözleşmelerde uyuşmazlıklar ISTAC'da çözülecek dendiğinde hiç mahkemelere söz konusu değil. Merkezde uyuşmazlık çözülebilecek."

Akıncı, merkezin daima mahkemelerden daha ucuz olduğunu vurgulayarak, düşük bütçeyle uyuşmazlığın çözülebildiğini bildirdi.

- "Bölgenin çözüm merkezi olacağız"

Orta ve büyük ölçekli davalarda mahkemelerin, ISTAC'dan 10 kat daha pahalı olduğunu ifade eden Akıncı, şöyle devam etti:

"İş dünyasının merkezden haberdar olmasını istiyoruz. Şu andaki tek eksiğimiz farkındalık. Merkezi iş dünyası tanıdıkça avantajları daha iyi anlayacak. Bizim web sitemizde hesapla diye buton var. Uyuşmazlığın miktarını yazdığınızda ödenecek miktar çıkıyor. Bu da daima mahkemelerin altında, orta ve büyük davalarda mahkemelerin fiyatından çok daha altında. Merkezimiz bir seneden beri faaliyette. Normalde 4 yılda merkezlere dava beklenmez, merkez kendini tanıtır ama kurulduk kısa sürede 6 uluslararası dava geldi. Bu da merkezin güçlü olacağını gösteriyor. Şu anda gelen davaların hepsi Orta Doğu ve Afrika'dan geldi. Dolayısıyla bölge için önemli bir rol oynayacağız. Kendimizi güçlendirdiğimiz zaman bölgenin çözüm merkezi olacağız. Bu, Türkiye açısından önemli döviz tasarrufu olacak, yabancılar buraya gelecek."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :