Tıbbi ve aromatik bitkileri eğitimli kadınlar yetiştirecek

Tıbbi ve aromatik bitkileri eğitimli kadınlar yetiştirecek

Orman ve Su İşleri Bakanlığınca Türkiye'de ilk kez Afyonkarahisar'da kadınlara yönelik "Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği" eğitimi düzenlendi- Basın Yayın Şube Müdürü Göktaş:- "Kursla hem eğitimli kadın istihdamının artırılması ve ekonomiye katkılar

AFYONKARAHİSAR (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Türkiye'de ilk kez Afyonkarahisar'a bağlı Değirmenayvalı beldesinde kadınlara yönelik "Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği" eğitimi düzenlendi.

Eski belediye binasında verilen eğitimlere 43 kadın kursiyer katılıyor. Toplam 168 saatlik kurs sonunda kadınlara, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünce katılım belgesi verilecek.

Bakanlık Basın Yayın Şube Müdürü İlknur Göktaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğinin Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun çok önem verdiği bir konu olduğunu belirtti.

Bu konudaki ilk eğitimi Değirmenayvalı'da başlattıklarını anlatan Göktaş, "Eğitimde tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştiriciliğine dair her türlü bilgi olacak. Belde de tıbbi bitkilerin yetiştirilmesine elverişli. Belediyemizin amblemi bile bitkilerden oluşuyor. O yüzden burası bizim için önemli bir sahaydı." dedi.

Türkiye'nin tıbbi ve aromatik bitkiler açısından dünyada çok önemli yere sahip olduğunu vurgulayan Göktaş, "Bakanlığımız, tıbbi ve aromatik bitkiler açısından ülkemizin potansiyel zenginliğini ekonomiye kazandırmak için harekete geçti. Kadınlarımıza yönelik bu kursla hem eğitimli kadın istihdamının artırılması ve ekonomiye katkılarının sağlanması hem de biyolojik çeşitliliğin korunması planlanıyor." ifadelerini kullandı.

- "Hedef odun dışı orman ürünlerinde 5 milyar dolarlık ihracat"

Afyonkarahisar Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezi Müdürü Emel Yıldız da Türkiye'nin tıbbi ve aromatik değer taşıyan 500'ü aşkın bitki türüyle adeta cennet olduğunu dile getirdi.

Tıp, kozmetik, gıda, boya gibi birçok alanda kullanılan bu bitkilerin dünya ticaretindeki payının giderek arttığına işaret eden Yıldız, bakanlığın tıbbi ve aromatik bitki üretimi ve ihracatını artırmak için yoğun çalışmalar yürüttüğünü bildirdi.

Bu çerçevede Türkiye'nin ilk ve tek Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezinin 2013'te Afyonkarahisar'da kurulduğuna dikkati çeken Yıldız, şunları kaydetti:

"Dünya üzerinde 110 milyar dolarlık tıbbi ve aromatik bitki pazarı varken, bu pazardaki payımız halen 650 milyon dolar civarında. Hedefimiz cumhuriyetin 100. yılı olan 2023'te odun dışı orman ürünlerinde 5 milyar dolar ihracat yapmayı başarmak. Bu hedefler kapsamında, kırsal kalkınmayı da sağlamak için kırsal kesimde yaşayan ve orman köylüsü kadınlarımıza iş ve gelir imkanı sunmak amacıyla kursumuz başladı."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :