TGK Genel Başkanı Kolaylı:

TGK Genel Başkanı Kolaylı:

"Kamu görevi icra etmekte olan yazılı basınımızın hayatiyetini devam ettirebilmesi açısından resmi ilan fiyat tarifesinde yapılacak artış can suyu olacaktır"

BURSA (AA) - Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu (TGK) Genel Başkanı Nuri Kolaylı, kamu görevi icra eden yazılı basının hayatiyetini devam ettirebilmesi açısından resmi ilan fiyat tarifesinde yapılacak artışın can suyu olacağını belirtti.

Kolaylı, yazılı açıklamasında, yerel gazetelerden resmi ilan yayım bedellerinin ödenmesinde, geçmiş borç durumunu gösterir belge aranmasına ve varsa vergi borçlarının kesilerek ilgili vergi dairesine aktarılmasına dair değişikliğin uygulanmasının, Maliye Bakanı Naci Ağbal imzalı 9 Mart 2018 tarihli yazı ile 1 Ocak 2019 tarihine kadar uzatıldığını hatırlattı.

Bu kararın alınması için TGK'ye üye bütün cemiyet başkanları, Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Kurulu gazete sahipleri temsilcileri Mustafa Arslan ve Şevket Erzen, Ankara Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin ve BİK Genel Kurulu delegesi Şevket Karahan ile yurdun her köşesinde eş zamanlı çalışma başlattıklarını anlatan Kolaylı, "Çabalarımız sonuç verdi, sıra resmi ilan tarife artışında." dedi.

Başta BİK resmi ilan tarifesi artışı olmak üzere yerel basında yaşanan sorunların yer aldığı dosyanın Maliye Bakanı Naci Ağbal'a sunulacağını aktaran Kolaylı, şöyle devam etti:

"Bilindiği gibi yerel basın için büyük önem taşıyan 'resmi ilan fiyat tarifesinde' 2017 yılında değişikliğe gidilmemiştir. Bu süre içinde gazete işletmelerinin girdi fiyatlarında olağanüstü artışlar söz konusu olmuştur. Dövize dayalı kağıt, boya, kalıp ve başkaca sarf malzemelerindeki artış, personel ve işletme giderlerindeki artışların yanı sıra resmi ilanların sayısında düşüşler söz konusu olmuştur. Bu zaman zarfında FETÖ hain darbe girişimin etkisiyle idareler doğrudan alım yolunu tercih etmiştir. Doğu ve Güneydoğu illerimizde bölücü terör örgütü nedeniyle gazete ilansız hizmet alımı ve yapım işleri ağırlık kazanmıştır. Acil alım, doğrudan temin, işleri bölme ya da tek kalemde toplama gibi ilandan kaçınma yöntemleri maalesef alışkanlık haline gelmiştir. Özel reklam gelirleri de bu dönemde önemli ölçüde düşmüştür. Sonuç olarak, kamu görevi icra etmekte olan yazılı basınımızın hayatiyetini devam ettirebilmesi açısından resmi ilan fiyat tarifesinde yapılacak artış can suyu olacaktır."

BİK Genel Kurulu 2017 Kasım ayı toplantısında hükümete yaptığı çalışmayı arz ettiğine dikkati çeken Kolaylı, iki yıllık enflasyon rakamlarının altında yapılan teklifin hükümetin kabulüne sunulduğunu vurguladı. Kolaylı, "Tarifenin bir an önce kabul edilerek yürürlüğe girmesini bekliyor, Anadolu basınının dayanacak gücü kalmadığının altını çiziyoruz." değerlendirmesini yaptı.

2018 yılının basının sorunlarının çözümünde önemli adımların atılacağı bir yıl olmasını dileyen Kolaylı, basın özgürlüğü, basın çalışanlarının yıpranma hakkı ve basında mesleki düzenleme sorunları başta olmak üzere yaşanan tüm sorunların çözümüne TGK olarak katkıda bulunmaya hazır olduklarını da kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :