TGK Başkanlar Kurulu Gaziantep'te toplandı

TGK Başkanlar Kurulu Gaziantep'te toplandı

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonunun (TGK) 13. Başkanlar Kurulu Toplantısı, Gaziantep Basın Cemiyeti’nin (GBC) ev sahipliğinde 13-15 Ekim’de Gaziantep’te yapıldı.

Türkiye’nin en üst çatı örgütü konumunda ki Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu 13’üncü kez düzenlenen başkanlar kurulu toplantısında bir araya geldi. TGK Genel Başkanı Nuri Kolaylı’nın başkanlığında yapılan 13’üncü Başkanlar Kurulu Toplantısı’na, konfederasyona üye 8 federasyon ile 78 civarında gazeteciler cemiyetinin başkan ve temsilcileri katıldı. KKTC Kültür ve Turizm Bakanı Fikri Ataoğlu’nun onur konuğu olarak katıldığı toplantıda, Konya’dan TGK Başkan Yardımcısı ve İç Anadolu Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Adem Alemdar, TGK Başkan Yardımcısı Sefa Özdemir, BİK Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Mustafa Arslan da yer aldı.

tgk--(1).jpg

YEREL BASININ SORUNLARI KONUŞULDU

Başkanlar Kurulu toplantısında ülke ve sektöre dair güncel konular görüşüldü. Ülkedeki gelişmeler ve genel olarak medyanın sorunları üzerinde görüş alışverişinde bulunulurken, yerel medyanın içinde bulunduğu koşullar masaya yatırıldı. Başkanlar Kurulu toplantısında, yerel medya için yaşamsal önem taşıyan her yılın Ocak Ayı’nda yayımlanıp Şubat Ayı’nda yürürlüğe giren Resmi İlan Fiyat Tarifesi’nin 2017 yılında kadük kalması ve yayınlanmaması da detaylarıyla ele alındı. Bu nedenle yerel basının uğradığı zarar ve resmi ilanların çeşitli yollarla kesilmesi – azaltılması çabaları konusunda kamuoyunun bilgilendirilmesi kararlaştırıldı.

tgk-baskanlar-kurulu-gaziantepte-toplandi-(4).jpg

tgk--(2).jpg

GÜÇLÜ DEMOKRASİ İÇİN YEREL BASINLA OLUŞUR

Gaziantep Basın Cemiyeti’nin ev sahipliğinde gerçekleşen ve 8 gazeteciler federasyonu ile 78 gazeteciler cemiyeti başkanı ve temsilcisinin katıldığı toplantıdan sonra açıklanan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun 13. Başkanlar Kurulu Sonuç Bildirgesi’nde şu görüşlere yer verildi: “Türkiye genelindeki binlerce yerel gazete, televizyon, radyo ve internet sitesi adına diyoruz ki; Güçlü demokrasi, güçlü bir yerel basının varlığıyla oluşabilir. Özellikle yerelde, yani mahallemizde, köyümüzde, ilçemizde yaşanan sorunlar yerel basında yer bulursa halkın sesi olabiliyor ve çözüme kavuşuyor. Ancak gelinen noktada yönetilenin sesi, yönetenin sağduyusu konumundaki yerel basınımız, basın ilanları başta olmak üzere üst üste yığılmış bir dizi sorunla boğuşuyor. Yerel basın kuruluşlarımız ve çalışanları ağır ekonomik sorunlarla karşı karşıya. Öncelikle merkezi hükümette, bürokrasinin merkez teşkilatlarında ve yaygın basında, yerel basına karşı olan bakış açısının değişmesine ve ekonomik sorunların çözülmesine ihtiyaç var”

tgk--(3).jpg

TEMEL ŞART EKONOMİK ÖZGÜRLÜKTÜR

Basın özgürlüğünün hayata geçilebilmesi için temel şartın ekonomik özgürlük olduğu belirtilen sonuç bildirgesinde, yerel basının ekonomik özgürlüğünün sağlanmasında en önemli kuruluşun Basın İlan Kurumu olduğunun altı çizildi. Bildirgenin devamında şu görüşlere yer verildi; “Basın İlan Kurumu (BİK) Mevzuatı çerçevesinde verilmekte olan resmi ilan ve reklamlar özellikle mahalli basının ekonomik özgürlüğünde vazgeçilmez kaynakların hemen başında yer almakta en basitinden can suyu görevini yerine getirmektedir. İçinde bulunduğumuz yıl itibari ile halen Bakanlar Kurulu’nca Resmi İlan Fiyat Tarifesinin sütun/cm birim fiyatlarının değiştirilmemiş olması özellikle mahalli gazetelerimiz açısından ciddi bir kayıp olarak gözükmektedir. Basın İlan Kurumu şubesi bulunan yerlerde resmi ilanların tahsilatları kurum tarafından yapılarak, ertesi ayın 15 ve 30’unda iki taksit halinde gazetelere ödenmektedir. Tahsilatta gecikme olsa dahi kurum bu gecikmeyi gazetelere yansıtmamaktadır. Ancak kurum şubesi olmayan yerlerde tahsilatta bizzat gazeteler tarafından yapılmaya çalışılmaktadır. Mevzuatın emrettiği şekilde peşin olarak ilan ücretlerini ödeyen kurumlar olduğu gibi geciktiren kurumlar da söz konusudur. Gazeteler tahsil etmedikleri KDV ve doğmuş bulunan kurumlar/gelir vergisini zamanında ödemek durumunda kalmaktadırlar. Ağırlıklı olarak mahalli idareler ilan ücretlerini geciktirmektedir. Yukarıda detayları ile açıklanan ekonomik sıkıntıların biraz olsun telafisinin yanı sıra, yayımlanacak yeni Resmi İlân Fiyat Tarifesi, gelecek yılın tarifesine de esas teşkil edeceğinden, medya sektörü için önemi daha da artmaktadır. Defalarca dile getirdiğimiz, rapor halinde ilgili bakanlara, milletvekillerine, basınla ilişkili kamu kurumlarına sunduğumuz sorunların; yerel basının Türkiye genelindeki binlerce kuruluşu ve on binlerce çalışanı adına çözülmesini bekliyoruz”

tgk-baskanlar-kurulu-gaziantepte-toplandi-(3).jpg

GAZETECİLER GAZİANTEP’İ GEZDİ

3 gün süren toplantıyla bir araya gelen gazeteciler Gaziantep Basın Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Arif Kurt’la birlikte Gaziantep’in doğal güzelliklerini ve tarihi tarihi mekanları gezdi. Gaziantep'in tarihi, turistlik yerlerini ve müzelerini de inceleyen gazeteciler, bol bol hatıra fotoğrafları çektirdi. Servet R. Çolak – Memleket  

tgk-baskanlar-kurulu-gaziantepte-toplandi-(1).jpg

 

 

Etiketler :