"TFMD Yılın Basın Fotoğrafları 2017"nin kazananları açıklandı

"TFMD Yılın Basın Fotoğrafları 2017"nin kazananları açıklandı

Türkiye Foto Muhabirleri Derneğince düzenlenen Yılın Basın Fotoğrafları 2017 yarışmasında ödüle layık görülenler açıklandı- Depo Photos adına çalışan foto muhabiri Gürdoğan, 15 Temmuz gecesi çektiği kare ile "Yılın Basın Fotoğrafı 2017" ödülünü aldı- Yarı

ANKARA (AA) - Türkiye Foto Muhabirleri Derneğince (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2017 yarışmasının kazananları açıklandı. Depo Photos adına çalışan foto muhabiri Osmancan Gürdoğan, 15 Temmuz gecesi çektiği kare ile "Yılın Basın Fotoğrafı 2017" ödülünü aldı.

TFMD Başkanı Rıza Özel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yarışmayı 32 yıldır düzenlediklerini belirterek Türk medyasının fotoğrafçılık alanında en köklü yarışmalarından birinin yılın basın fotoğrafları yarışması olduğunu söyledi.

Bu anlamda medyanın en prestijli ödüllerinden birini verdiklerini vurgulayan Özel, Antalya'da toplanan jüride Magnum Foto Muhabiri Nikos Economopoulos, Foto Muhabiri Coşkun Aral, Anadolu Ajansı Görsel Haberler Yayın Yönetmeni Ahmet Sel, Newsweek Fotoğraf Editörü Jenifer Diane Tse, Paris Match Fotoğraf Editörü Jerome Huffer, Reuters Türkiye Fotoğraf Editörü Murad Sezer, Associated Press Türkiye Fotoğraf Editörü Lefteris Pitarakis, Fotoğrafçı Sinan Çakmak, Milliyet Gazetesi Fotoğraf Editörü Bünyamin Aygün'ün yer aldığını aktardı.

- "3 bine yakın fotoğraf başvurusu aldık"

Yarışma kapsamında 3 bine yakın fotoğraf başvurusu aldıklarını belirten Özel, iki ayrı jüri ile üç gün boyunca en iyi fotoğrafları seçebilmek için toplandıklarını anlattı.

Özel, TFMD yılın basın fotoğraflarını ödüllendirerek genç foto muhabirlerini ödüllendirmeye ve basın fotoğrafçılığında farkındalık yaratmayı amaçladıklarını ifade ederek şunları söyledi:

"Bu ödül alan fotoğraflarla gazetelerde bir gün, dergilerde belki birkaç hafta, internette belki birkaç saniye görünen fotoğraflara, sergilerimizle, dergilerimizle, kataloglarımızla yeni ömürler biçiyoruz. Bu yıl yılın basın fotoğrafı yarışmasında jürimiz 29 fotoğraf ve 7 seriye ödül verdi. Yılın Basın Fotoğrafı ödülünü alan Depo Photos adına çalışan Osmancan Gürdoğan arkadaşımız oldu. 15 Temmuz'da Genelkurmay'ın önünde çektiği karelerle ödül aldı. Jüri yaptığı değerlendirmede ağırlıklı olarak 15 Temmuz'u tabii ki görmezden gelmedi. Toplam 32 ödülden 9'u farklı dallardan, 9'u bir şekilde 15 Temmuz'la ilgili fotoğraflardan."

- Ödül töreni Mayıs'ta

Özel, bu fotoğrafların 3-9 Nisan'da Panora AVM'de sergileneceğine işaret ederek ödül töreninin ise Mayıs ayında Ankara'da yapılacağını söyledi.

Özel, birincilik ödülüne layık görülen Gürdoğan'ın fotoğrafına ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

"O geceye dair trajik bir fotoğraf. O geceki tankların, askerlerin, jetlerin, helikopterlerin nasıl bir zayiat oluşturduğunu hem insana hem o geceki sokaktaki kaldırım, arabalar, direkler her şeye dair oluşturduğu zayiatın kısa bir örneği. O da TFMD olarak beğenilmiş, fotografik olarak başarılı bulunmuş, böyle ödüle layık görülmüş."

Tek kare bir fotoğrafla o gecenin trajedisini insanlara, tüm dünyaya göstermeyi amaçladıklarına dikkati çeken Gürdoğan da vatandaşların gösterdiği direnişin göğsünü kabarttığını ve bu anı karelere taşıdığını kaydetti.

- 10 AA foto muhabirine ödül

Ayrıca yarışmada, Anadolu Ajansından (AA) 10 foto muhabiri de çeşitli dallarda ödüller aldı.

Buna göre, foto muhabirlerinden Emin Mengüarslan Haber Fotoğrafı dalında ikinci olurken, Spor Toto Spor Fotoğrafı dalında Ali Atmaca ikinciliği, Salih Zeki Fazlıoğlu da üçüncülüğü elde etti. Yılın Portre Fotoğrafı ödülünü ise Kerem Kocalar alırken, Halil Sağırkaya Portre Fotoğrafı dalında ikinci oldu, Metin Aktaş da Porte Fotoğrafı Mansiyon ödülüne layık görüldü.

Yılın Günlük Yaşam Fotoğrafı ödülü Cem Genco'ya, Yılın Çevre ve Doğa Fotoğrafı ödülü Mahmut Serdar Alakuş'a verildi. Ali İhsan Öztürk, Çevre ve Doğa Fotoğrafı dalında üçüncülük ödülünü alırken, Arif Hüdaverdi Yaman da Yılın Siyaset Fotoğrafı ödülüne layık görüldü.

"TFMD Yılın Basın Fotoğrafları 2017"nin kazananları açıklandı

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :