TESK'ten "mikro kredi" talebi

TESK'ten "mikro kredi" talebi

TESK Genel Başkanı Palandöken:- "Küçük çaplı faaliyet gösteren esnaf ve sanatkar mikro kredilerle desteklenmeli"

ANKARA (AA) - Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, küçük çaplı faaliyet gösteren esnaf ve sanatkarın mikro kredilerle desteklenmesi gerektiğini belirtti.

Palandöken, yazılı açıklamasında, başta ev kadınları olmak üzere çok küçük çaplı faaliyetlerde bulunanlara verilen mikro kredilerin, hacminden çok daha büyük etki yarattığını bildirdi.

Mikro kredilerin, diğer kredilere göre prosedürü az olduğu için daha çok tercih edildiğine dikkati çeken Palandöken, "Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, son 5 yılda mikro işletme kredilerindeki büyüme yüzde 250'lere ulaştı. 2012 sonunda 54 milyar lira olan mikro işletme kredileri geçen yıl sonunda 133,6 milyar liraya çıktı. Mali kuruluşlardan kredi alma olanağı bulunmayan vatandaşlar, mikro krediler sayesinde küçük meblağlı nakit kaynağıyla girişimci olma yoluna gidiyor." ifadesini kullandı.

Palandöken, mikro kredilerin sosyoekonomik kalkınmada çok önemli bir rol oynadığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Özellikle çok küçük çaplı faaliyetlerde bulunan esnaf ile ev hanımlarına verilen mikro krediler bu insanların hiçbir geliri olmadan evde oturmaları yerine üretim yapmalarına olanak sağlamaktadır. Evinde tarhana yapan, mantı açan, ekmek pişiren kadınlarımız başlangıç sermayeleriyle bazı araç gereçleri satın alıp üretimlerini daha seri hale getirebilmektedir. Hatta evde üretim yapıp daha sonra dükkan açarak yanında işçi çalıştıran çok sayıda girişimci kadın örneği vardır. Mikro krediler sosyoekonomik kalkınma açısından büyük önem taşımaktadır. Küçük çaplı faaliyet gösteren esnaf ve sanatkar mikro kredilerle desteklenmeli. Başta ev kadınları olmak üzere, işsiz gençler, küçük ölçekli çiftçiler, çok küçük çapta faaliyet gösteren esnaf ve sanatkarlar ve engelli vatandaşlarımız mikro krediler konusunda bilgilendirilmeli."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :