TESK'in İstişare, Değerlendirme ve Mesleki Dayanışma Toplantısı

TESK'in İstişare, Değerlendirme ve Mesleki Dayanışma Toplantısı

TESK Başkanı Palandöken:- "Düğün salonu işletmek, pastane, kafeterya işletmek de herhalde kamunun işi değil. Onun işi düzenleyici olmak, denetleyici olmak, onun işi kaliteyi yükseltmek için esnafa destek olmak. Yoksa devletin karşısında küçük sermayeli es

ANTALYA (AA) - Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, kamu kurum ve kuruluşlarının esnafın yapabileceği işlerden çekilmesi gerektiğini belirterek, "Düğün salonu işletmek, pastane, kafeterya işletmek de herhalde kamunun işi değil. Onun işi düzenleyici olmak, denetleyici olmak, onun işi kaliteyi yükseltmek için esnafa destek olmak. Yoksa devletin karşısında küçük sermayeli esnafın ayakta kalması mümkün değil." dedi.

TESK'in, İstişare, Değerlendirme ve Mesleki Dayanışma Toplantısı, Antalya'nın Belek Turizm Bölgesi'ndeki bir otelde başladı.

Toplantının açılışında konuşan TESK Başkanı Bendevi Palandöken, esnafın aileleri ve yanlarında çalışanlarla yaklaşık 10 milyon kişilik büyük bir camia olduğunu söyledi. Birlik içinde, şeffaf ve ortak akılla camiaya hizmet vermek için çalıştıklarını anlatan Palandöken, sorunların devlet desteği olmadan çözülemeyeceğini, bunun için de gerekli makamlara sorunları iletmeye çalıştıklarını kaydetti.

Esnafın en önemli sorunlarından birinin yerel veya kamu kurumlarının ticaret yapması olduğunu ifade eden Palandöken, "Biz bunu gündeme getirince biraz yanlış algılandı. Zannettiler halkın ekmeğiyle oynuyoruz. Hayır, biz halkın ekmeğini büyütmeyle oynuyoruz, halkın ekmeğini büyütelim diyoruz. Onlara verilen şans, destek, devlet katkısı bize verilsin. Esnaf o işi daha iyi, daha ucuz ve daha kaliteli imal eder ama maalesef, 'Esnaf vatandaşa ucuza satılacak ekmeğe göz dikti' dediler. Biz onu söylemedik. Biz dedik ki kamu düğün salonu işletiyor, et entegre tesisleri işletiyor, yumurta, süt, yoğurt satıyor. Devletin birçok yeri özelleştirildi, niye, kamu maliyetleri düşsün diye. Öbür taraftan düğün salonu işletmek, pastane kafeterya işletmek de herhalde kamunun işi değil. Onun işi düzenleyici olmak, denetleyici olmak, onun işi kaliteyi yükseltmek için esnafa destek olmak. Yoksa devletin karşısında küçük sermayeli esnafın ayakta kalması mümkün değil." diye konuştu.

Palandöken, birçok şehrin göbeğinde kalan, işlemeyen ve atıl vaziyette duran küçük sanayi sitelerinin TOKİ ile bir sözleşme yapılıp şehir AVM'leri haline getirilebileceğini belirterek, "Bu şehir AVM'lerini o memleketin kültürüne uygun bir yapıya dönüştürelim. Orada esnaf işyerini kendisi tekrar kursun. AVM'lerde dolarla avro ile işyeri kiralayamayan esnaf, buralara yerleştirilsin." önerisinde bulundu.

- Bakan Tüfenkci, toplantıya katılamadı

Bugün toplantıya katılması beklenen Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin, AK Parti Dicle İlçe Başkanı Deryan Aktert'in öldürülmesi nedeniyle Başbakan Binali Yıldırım tarafından bölge milletvekili olarak görevlendirilmesi nedeniyle gelemediğini aktaran Palandöken, "Hepinize selam söyledi, 'Arkadaşlarıma söyle mazeretim bu. Artık bundan sonraki toplantıya katırım.'dedi." diye konuştu.

TESK Başkanı Palandöken, Türkiye'nin özellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerinin son 30-35 yıldır terörden çok çektiğini, bölgedeki esnafın dükkanlarının yakıldığını, yıkıldığını, yağmalandığını, hatta bombalandığını ifade ederek, bölge esnafının tehdit altında iş yapmaya çalıştığını vurguladı.

Ayrımcılık yapmak suretiyle kardeşi kardeşe kırdırır hale gelindiğini ifade eden Palandöken, "Doğu'da, Güneydoğu'da bir sorun var mıydı? Kimse kimseye 'Sen şusun, sen busun' diye soruyor muydu? Bu toplantıda 28 şehirden insan var. Ben Malatyalıyım, öbürü Batılı. Ölenle de öldürenle de uzaktan veya yakından kan bağımız var. Onun için ayrımcılık kadar kötü bir şey yok. İnsanlıkta böyle bir ayrımcılık olur mu? Bunların hepsi dış mihraklı olaylar." dedi.

15 Temmuz'da da esnafın dimdik durduğunu belirten Palandöken, "Hepimiz Cumhuriyet çocuğuyuz ve hepimiz demokrasiye aşığız. Ben Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Sayın Başbakanımıza da söyledim. 'Bu cemaatler memaatler... İlk defa fakirliğin bir nimetini gördük, böyle örgütlere üye olmadık. İlk defa şükrediyorum' dedim. Öyle yerlere üye olmak da parayla olur." diye konuştu.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de toplantıda yaptığı konuşmada, 2002 öncesinde esnaf yüzde 56-57 faiz oranlarıyla kredi bulurken, bugün sıfır faizli dönemlere gelindiğini, fakat daha da yapılması gereken işler olduğunu söyledi.

Antalya'da esnafla çok güzel bir iş birliği içinde bulunduklarını ifade eden Türel, "Örneğin Antalya'nın taksi durakları meselesi mi gündeme geldi. Benim verdiğim cevap hep aynı, 'Şoförler Odasından ne gelirse aynen onaylarım.' Böylece hem odayı güçlendiriyoruz hem de esnafı gerçek muhatabıyla ilişkilendirmek suretiyle sorunu çözüyoruz." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :