TESK Genel Başkanı Palandöken:

TESK Genel Başkanı Palandöken:

"Ticari araçlarda ÖTV indiriminin hurda teşviki ile desteklenmesi halinde sonuçları çok olumlu olur"- "Otomotiv sektöründe büyük bir canlanma görülür, sanayinin hurda ihtiyacı karşılanır, cari açık azalır, döviz kurları düşer, ekonomik büyüme artar"

ANKARA (AA) - Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ticari araçlara ilişkin ÖTV indiriminin hurda teşviki ile desteklenmesinin olumlu sonuçlar doğuracağını belirterek, "Otomotiv sektöründe büyük bir canlanma görülür, sanayinin hurda ihtiyacı karşılanır, cari açık azalır, döviz kurları düşer, ekonomik büyüme artar." ifadesini kullandı.

Palandöken, yazılı açıklamasında, sınai üretimde demir ve çelik hurdasının çok önemli bir girdi olduğunu belirterek, bu çerçevede Türkiye'de hurda ihtiyacı duyulduğunu belirtti.

Yurt içindeki hurda arzının, üretimin ihtiyacını karşılamadığına ve bu kapsamda ithalat yapıldığına dikkati çeken Palandöken, "Enerjiden sonraki en büyük ithalat kalemini demir çelik hurdası oluşturuyor. Son 10 yılda 68 milyar dolarlık demir çelik hurdası ithal ettik." değerlendirmesinde bulundu.

Daha önce bazı ağır vasıtalar için hurda teşviki getirildiğini ve ticari araçların ÖTV'siz değiştirilmesi için yasal düzenleme çalışmalarının sürdüğünü belirten Palandöken, şunları kaydetti:

"Bu kapsamda 120 bin araç hurdaya ayrıldı ve araç sahiplerine de yaklaşık 950 milyon lira ödeme yapıldı. Ancak halen 500 binin üzerinde araç hurdaya ayrılabilir durumda. Çalışır durumda olmayan araçların nakliyesi için de teşvik verilmesi ve kilo başına ödenecek tutarın bir miktar artırılması halinde bu 500 bin aracın büyük bir kısmı hurdaya ayrılabilir ve sınai üretimi için büyük bir hurda açığı karşılanabilir.

ÖTV indiriminin hurda teşviki ile desteklenmesi halinde sonuçları çok olumlu olur. Araç sahibi elindeki hurda aracından dolayı ek gelir elde eder, yeni araç için bir miktar kaynak olur, otomotiv sektöründe büyük bir canlanma görülür, sanayinin hurda ihtiyacı karşılanır, hurda ithalatı azalacağı için cari açık azalır, döviz kurları düşer, ekonomik büyüme artar."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :