TESK Genel Başkanı Palandöken:

TESK Genel Başkanı Palandöken:

"Çekler sigortacılık sistemine dahil olmalı"- "Çekin ödenmemesi durumunda sigortası bozulacak firmanın ya da şahsın sigorta primi artacak ama karşı tarafın zararı olmayacak"

ANKARA (AA) - Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, çeklerin sigortacılık sistemine dahil edilmesini isteyerek çekin ödenmemesi durumunda sigortası bozulacak firmanın ya da şahsın sigorta priminin artacağını ama karşı tarafın zararının olmayacağını belirtti.

Palandöken, yazılı açıklamasında, günübirlik kurulan şirketlerin dikkatle takip edilmesi ve bu şirketlerin ne kadar çek kestiğine bakılması gerektiğini bildirdi.

Şirket devredilse bile kestiği çeklerden devralanın tüm mal varlığıyla sorumlu olması gerektiğine dikkati çeken Palandöken, "Milyarlarca liralık mal çekerek piyasanın dengesini bozan, mal vereni batıran bu tür insanlar, piyasadan uzak tutulmalıdır. Normal bir esnaf, karşılığı olmadan çek kesmez. Günübirlik şirket kurulmaları, mal varlığı olmayan birilerine devir edilmesi iyi incelensin. Geçmişine bakılsın. Yoksa yıllarca aynı adreste iş yapan insanlar karşılıksız çek keserek orada kalabilir mi?" ifadesini kullandı.

Palandöken, bu yılın 5 ayında, bankalara ibraz edilen çeklerin sayısının, geçen yıla göre yüzde 6 arttığını belirterek kesilen çeklerin 5 aylık parasal tutarının yüzde 14 artışla 285 milyar liraya ulaştığını kaydetti. Aynı dönemde, parasal tutarı 11 milyar lirayı bulan 320 bin çekin karşılıksız çıktığını ifade eden Palandöken, çeklerin sigortacılık sistemine dahil olmasını çünkü çeklerin bankalar tarafından ödenme garantisi miktarının çok düşük olduğunu vurguladı.

Sigortalı çekler olursa insanların rahat edeceğini ve bankaların riskinin azalacağına işaret eden Palandöken, "Çekin ödenmemesi durumunda sigortası bozulacak firmanın ya da şahsın sigorta primi artacak. Ama karşı tarafın zararı olmayacak. Yoksa hapisteyken borç ödenmiyor." değerlendirmesinde bulundu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :