TERÖRSÜZ ŞEHİRLERDE DEĞİŞİM - GRAFİKLİ - Diyarbakır terörle değil hizmetle anılıyor

TERÖRSÜZ ŞEHİRLERDE DEĞİŞİM - GRAFİKLİ - Diyarbakır terörle değil hizmetle anılıyor

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinde DBP'li yönetim döneminde HDP'nin ve terör örgütü PKK'nın çeşitli bahanelerle çağrısı üzerine ulaşım hizmetinin aksatılması ve çöplerin toplanmaması gibi vatandaşa yaşatılan sıkıntılar, görevlendirmeyle sona erdi- Büyükş

DİYARBAKIR (AA) - HASAN NAMLI - Diyarbakırlılar, yıllardır özlemini duydukları, adeta unuttukları belediye hizmetlerine İçişleri Bakanlığınca Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine yapılan görevlendirmenin ardından kavuştu.

Terör soruşturması kapsamında Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ve DBP'li Meclis Üyesi Fırat Anlı'nın gözaltına alınmasının ardından görevlendirme yapılan belediyede hizmetlerin kesintisiz sunulduğu bir dönem başladı.

DBP'li yönetim döneminde HDP'nin ve terör örgütü PKK'nın çeşitli bahanelerle çağrısı üzerine ulaşım hizmetinin aksatılması ve çöplerin toplanmaması gibi vatandaşa yaşatılan çile de belediyeye yapılan görevlendirmeyle son buldu.

Büyükşehir Belediye Başkanı olarak Cumali Atilla'nın görevlendirilmesiyle Diyarbakırlılar, yıllardır özlemini duydukları, adeta unuttukları belediye hizmetlerine kavuştu.

"Bu şehri, bu şehirde yaşayanlarla yöneteceğiz ve herkesin sesine kulak vereceğiz" ilkesiyle yönetilen belediyede, "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" felsefesiyle hazırlanan projeler bir bir hayata geçiriliyor.

Temizlikten ulaşıma, altyapıdan üstyapıya, çevre düzenlemesinden sosyal yaşam alanlarına kadar pek çok alanda uygulanan projelerle büyük bir dönüşümün yaşandığı kentte yaşam konforla buluştu.

"Şarkın Paris"i Diyarbakır, bugüne kadar kesik kalan belediye hizmetlerinin de sunulmasıyla sakinlerine ve ziyaretçilerine şanına yakışır yaşam standartları sunuyor.

- Diyarbakır belediye hizmetiyle buluştu

Kent merkezindeki bulvar, cadde ve sokaklara bu sene 500 bin ton asfalt dökmeyi planlayan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesince mart ayından itibaren yollar 480 bin ton sıcak asfaltla kaplandı.

Belediye, 13 ilçedeki bazı mahallelerde bin 300 kilometre asfalt sathi kaplama çalışması hedeflerken, bunun yüzde 95'i tamamlandı. Bulvar ve caddeleri kapsayan 45 bin metrekarelik alanda kaldırım yenileme çalışması yapıldı.

Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürlüğünün, Eğil ilçesinde inşa ettiği Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi tamamlandı. Tesiste her gün 1500 metreküp su arıtılıyor.

UNESCO Kültür Mirası Listesi'nde bulunan tarihi surlar ile Hevsel Bahçeleri'nin yanı sıra çok sayıda tarihi cami, kilise ve hanları bünyesinde barındıran kentte yerli ve yabancı turistlere yardımcı olmaları için oluşturulan "Turizm Zabıtası" aktif şekilde hizmet vermeye başladı.

- Kent çiçek bahçesine dönüştü

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, bu yıl toplam 2 milyon çiçek dikerek, kenti adeta çiçek bahçesine çevirdi.

Tarihten günümüze kentsel yaşamın en yaygın kullanım alanı olarak bilinen "Kent Meydanı" inşasına başlandı. Kayapınar ilçesi Peyas Mahallesi'nde toplam 67 bin metrekare alan üzerine yapımı süren Kent Meydanı'nın 31 bin 500 metrekaresi yeşil alan olacak.

Yeşil alanları artırmayı amaçlayan belediye, Kayapınar ilçesinde 34 bin metrekarelik "Tema", 50 bin metrekarelik "Ahmed Arif", Bağlar ilçesinde ise 40 bin metrekarelik "Kardeşlik Parkı"nın inşasına başladı.

Bağlar ilçesi Batıkent mevkisindeki atıl alan, çocuk oyun sokağına dönüştürüldü.

İlçelerin modern otogarlara kavuşması için çalışmalarını sürdüren belediye tarafından Diyarbakır-Batman çevre yolunda toplam 32 bin 750 metrekare alanda Bismil Otogarı'nın yapımı devam ediyor.

İlçede hizmet ağının geliştirilmesi amacıyla yapılan Bismil Koordinasyon Merkezi, vatandaşlara hizmet vermeye başladı.

- Sosyal belediyecilik hizmetleri

Sosyal belediyecilik hizmetleri kapsamında 2 Mart'ta başlatılan "Hoş Geldin Bebek Projesi" ile hastanelerde doğum yapan kadın ile bebeklerin ihtiyaçları karşılanıyor.

İlçe ve çevre illerden kentte bulunan hastanelere doğum için gelen kadınların konaklama ihtiyaçlarının giderilmesi amacıyla oluşturulan "Anne Oteli" ile imkanları bulunmadığı için hastane koridorları veya bahçelerinde sabahlayan hasta yakınlarının konforlu ortamda konaklamaları amacıyla 400 kişi kapasiteli misafirhane hizmet vermeye başladı.

Hasta, hasta yakınları, öğrenciler ve vatandaşlar için kentte 6 noktada kurulan "İkram Çeşmesi"nden ilkbahar, kış ve sonbaharda sıcak çorba, yaz aylarında ise soğuk limonata ikram ediliyor.

- Ulaşımda konfor sağlandı

Belediye, daha konforlu, ucuz ve güvenli bir ulaşım hizmeti sağlamak amacıyla bu yıl aldığı 32 otobüs ile araç filosunu genişletti. Başlatılan uygulamayla kent merkezi ve ilçelerde vatandaşlar perşembe günleri mezarlıklara ücretsiz taşınıyor. Kent merkezi dışında 10 ilçede de aynı uygulama hayata geçirildi. Ramazan ve Kurban bayramları süresince vatandaşlara ücretsiz ulaşım hizmeti verildi. Bayramlar dışında sınav günlerinde de öğrenciler toplu taşıma hizmetinden ücretsiz faydalandı.

Kentte istihdamı artırmaya yönelik olarak Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Edindirme Kursları (DİSMEK) kapsamında farklı branşlarda açılan kurslardan 432 kişi faydalandı.

- Yaz okullarında yüzlerce çocuk eğitim aldı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin, çocukların yaz tatilini daha verimli geçirmesi, sosyal becerilerini ve bireysel yeteneklerini geliştirmeleri amacıyla açtığı drama, sanat, satranç, matematik, akıl oyunları ve kağıt kalem atölyelerini kapsayan yaz kurslarından 390 çocuk faydalandı. Okulların tatil olmasıyla çocukların zamanlarını daha verimli bir şekilde geçirmeleri için açılan Yaz Spor Okulları'nda da 14 farklı branşta 2 bin 820 öğrenci spor eğitimi aldı. Tatil yapma imkanı bulunmayan çocuklara yönelik düzenlenen "Çocuk Yaz Kampı"nda 700 çocuk gönüllerince eğlendi.

Kentte 17 dalda sertifikalı ücretsiz kültür sanat kursları düzenlendi. Müzik dalında kaval, ney, bağlama, piyano, gitar, keman, sentur, yan flüt, tar, setar, kemançe, erbane, görsel sanatlarda resim, seramik, tiyatro, halk oyunları ve fotoğraf kursları açıldı. Bu kurslardan 9-14 yaş arası çocuklar ile 15 yaşından büyük yetişkinler faydalandı.

Kentte sanatsal faaliyetleri artırılması amacıyla yetişkin ve çocuklar için her ay farklı filmlerle ücretsiz sinema günleri düzenlendi.

- Spor sahaları kuruluyor

Belediyenin vatandaşların spora teşvik edilmesi amacıyla mahalle ve okullarda başlattığı 6'sı kapalı toplam 46 spor sahası için çalışmalar sürüyor.

Kentin farklı semtlerinde kurulması hedeflenen açık ve kapalı basketbol, voleybol, futbol ve tenis kortlarının bir bölümü tamamlanırken, okullarda spor tesisi oluşturulması için çalışmalar sürüyor. Kentte bulunan mevcut spor alanları da bakım ve onarım çalışmalarıyla yenileniyor.

- "Belediyemizin 45 milyon lira borcunu da ödedik"

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Cumali Atilla, AA muhabirine yaptığı açıklamada, göreve başladığı 2 Kasım 2016'da, belediyecilik hizmetlerinden faydalanmayan, bir belediyenin yapması gereken en temel hizmetlerden temizlik ve ulaşım hizmetlerinin dahi vatandaşlara sunulmadığı bir şehirle karşılaştığını söyledi.

Görevlendirmenin ardından kentin temel problemlerini tespit ederek, vatandaşları dinleyerek uygulanacak hizmetleri şehrin önceliklerine göre planladıklarını dile getiren Atilla, daha sonra projeleri hayata geçirmeye başladıklarını belirtti.

Atilla, sosyal belediyecilikten şantiye belediyeciliğine kadar tüm alanlarda kaynakları vatandaşın hizmetine sunduklarına işaret ederek, bu hizmetleri gerçekleştirirken borçlanmaya gitmediklerini, belediyenin kaynaklarını kullandıklarını aktardı.

"Bu kadar hizmetimizin yanında 542 milyon lira borçla devraldığımız belediyemizin bugüne kadar 45 milyon lira borcunu da ödedik." diyen Atilla, Diyarbakır'a hizmet etmenin büyük bir şeref olduğunu vurguladı.

Atilla, "11 ayda yaptığımız hizmetler, eski yönetimin 5 yılda yaptığı hizmetlere denk gelmektedir." dedi.

Hizmetleri hiçbir ayrım yapmadan, insan odaklı yürüttüklerine dikkati çeken Atilla, "Bir şehri yeniden imar edebilirsiniz. Yeni bulvarlar, caddeler, parklar, kaldırımlar yapabilirsiniz. Asıl önemli olan insanların kalbine giden yolu imar edebilmektir. Bir yetimin bir öksüzün başını okşamaktır. Bir garibanın yardımına koşabilmektir. İnsanların gönlüne girebilmektir. Bütün çalışmalarımızda öncelikle insanımızın kalbine giden yolu imar etmek için gayret gösteriyoruz." ifadelerini kullandı.

- Kent merkezinde hedef 500 bin ton asfalt

Atilla, bu sene için planladıkları kent merkezinde 500 bin ton sıcak asfalt, kırsal mahallelere de bin 300 kilometre sathi kaplama, asfalt yol yapımının yüzde 95 gerçekleştirildiğini anlatarak, mevsim sonu itibarıyla çalışmaların tamamlanacağını, şehre yakışır bulvar, kaldırım ve refüj çalışmalarının tüm hızıyla sürdüğünü, çalışmalarda hizmet kalitesini artırmaya gayret ettiklerini kaydetti.

- "Medeniyetler şehri Diyarbakır'a yakışır peyzaj"

"Medeniyetler şehri Diyarbakır'a yakışır peyzaj çalışmaları yapıyoruz. Çocuklarımıza özel tasarlanan, şehrimizde ilk olan çocuk sokağını hizmete açtık. Yine ilimizde ilk olan yaşlılarımıza özel huzur sokağını da hizmete sunduk. Şehrimizin parklarındaki oyun gruplarını ve kent mobilyalarını yeniliyoruz." bilgisini aktaran Atilla, şöyle devam etti:

"İlçelerimizde projesi hazır yerlerde belediye koordinasyon merkezi ile ilçe otogarlarının inşasına başladık. Engelli hemşehrilerimizin faydalanacağı aktif yaşam merkezini projelendirdik. 20 yıldır onarım ve bakımı yapılmayan ofis alt geçidini şehrimize yakışır bir görünüme kavuşturuyoruz. Diyarbakır için bir ilk olan bilim merkezini projelendirdik. Şehrimize, çocuklara ve gençlere hizmet verecek olan bilgi evini kazandırıyoruz. Yenilebilir enerji santrallerinin sayısını artırıyoruz. Semt ve okullarımızda 46 spor tesisinin yapımını gerçekleştiriyoruz."

Atilla, Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi bünyesinde kentin kanalizasyon ve içme suyu altyapısını yenilediklerini, yağmur suyu şebekeleri inşa ettiklerini, gelecekte içme suyu sorunuyla karşılaşılmaması için çeşitli projeler üzerinde çalıştıklarını bildirdi.

- 194 mahalleye ilk defa toplu ulaşım

Belediye olarak vatandaşın yaşam konforunu arttırmak için çaba sarf ettiklerini belirten Atilla, 32 çevre dostu otobüs alarak ulaşım hizmetinde konforunu artırdıklarını söyledi.

Atilla, klimalı durakların sayısını da artırdıklarını dile getirerek, 194 mahalleye ilk defa toplu ulaşım hizmeti sunduklarını vurguladı.

Meslek edindirme, kültür ve sanat ile spor kursları açarak çocuklara ve gençlere bu alanlarda hizmet sunduklarını aktaran Atilla, "Çocuklara ve gençlere ücretsiz sinema hizmeti sunuyoruz. Hiç tatil yapma fırsatı olmayan 700 çocuğumuzu yaz kampımızda ağırladık. Şehrin 5 ayrı noktasında ikram çeşmelerini hizmete açtık. Hasta ve hasta yakınlarına hizmet veren 400 yataklı ücretsiz misafirhaneyi hizmete sunduk. Yeni doğan çocuklarımıza, 'Hoş geldin bebek' paketi dağıtıyoruz. Çocuklarımız için özel tasarlanan kreşlerde eğitimlerimize devam ediyoruz."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :