Terör piyasalarda aradığını bulamadı

Terör piyasalarda aradığını bulamadı

Geçen hafta 24 Mayıs'tan beri en yüksek seviye olan 3.0015'e kadar yükselen dolar/TL dün günü 2.90'ın hemen altında tamamlamıştı. Kur bu sabah ise güne 2.90 sınırında başladı.

Dolar/TL, Brexit sonrası sert kayıpların ardından gelişmekte olan ülke para birimlerine ilişkin satış baskısının yerini iyimserliğe bırakmasıyla dolar/TL yeniden 2.90 civarında seyrediyor. İstanbul Atatürk Havalimanı'nda dün gece meydana gelen patlama güvenlik endişelerini tetiklese de piyasalara olan olumsuz etkisi çok sınırlı kaldı.

Bankacılar Brexit sonrası ABD Merkez Bankası (Fed) 2016 yılını faiz artırmadan pas geçebileceğine ilişkin kuvvetlenen inanışlar ve İngiltere'nin ABden çıkmasının teknik manada engellerle karşılaşabileceği yönündeki haberlerin gelişmekte olan piyasalara ilişkin iyimserliği tetiklediğini söylediler.

Asya borsaları İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma kararının etkilerinin yavaş yavaş geçmesiyle beraber küresel piyasalarda yaşanan toparlanmaya katılırken, yatırımcılar merkez bankalarının yeni parasal teşvik ihtimallerini değerlendiriyor.

Öte yandan Türkiye'nin Rusya ve İsrail ile ilişkilerinin normalleşebileceği beklentisinin ve lokal döviz satışları da son dönemde kurdaki kayıpları sınırlayan ya da düşüşleri hızlandıran nedenler olarak ön plana çıkıyor.

BORSA HAFİF EKSİDE

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, güne yüzde 0,24 düşüşle 76.744,17 puandan başladı. Açılışta, BIST 100 endeksi 185,17 puan azalırken bankacılık endeksi yüzde 0,06, holding endeksi yüzde 0,55 geriledi. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 0,75 ile "sigorta", en çok değer kaybeden ise yüzde 2,85 ile "ulaştırma" oldu.

Dün döviz kurlarındaki düşüş eğilimi ve Avrupa borsalarındaki yükselişlerden destek bulan BIST 100 endeksi, gün içinde 77.000 puanın üzerini test etmesinin ardından yüzde 2,35 artışla 76.929,34 puandan kapanmıştı.

Analistler, Brexit'le ilgili siyasi gelişmeler, Almanya'da enflasyon ve ABD'de kişisel gelirler başta olmak üzere yoğun veri akışı ile Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi'nin açıklamalarının takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinin 77.500 seviyesinin direnç, 75.500 seviyesinin destek konumuna geldiğini dile getiriyor.