Terör örgütleri dış güçlerin taşeronudur

Terör örgütleri dış güçlerin taşeronudur

HİSDER’de “Taliban Örneğinde Din ve Terör”ü anlatan Afganistanlı Özbek Yazar Muhammed Naim Naimî, “Terör örgütlerinin tamamı dış mihrakın taşeronudur.

Onların (istihbarat örgütlerinin) desteği olmadan yaşamlarını idame ettiremezler” dedi.

Hikmet İlim ve Sanat Derneği’nin bu haftaki Pazartesi Sohbetleri’nde, “Taliban Örneğinde Din ve Terör” gündeme geldi.

Afganlı Özbek Yazar Muhammed Naim Naimî, terörü; “Politik bir hedefe ulaşmak için harcanmış ve uygulamaya konulmuş şiddet stratejisidir” şeklinde tanımladıktan sonra teröristi; “Acımasız, nefret duygusuyla yanıp tutuşan, karşısındakine nefretle bakan kişi” olarak tarif etti. Ahmet Keleşoğlu Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen sohbette Muhammed Naim Naimî, Türkiye’de terör ve terörizmin tanımının yapıldığını fakat Afganistan’da, kanunlarda terörün tanımlamasının olmadığını belirterek Taliban hareketinin eylemlerinin siyasilerden ilim adamlarına varıncaya kadar “terör” olarak nitelendirildiğini, fakat genel anlamda “terörist bir örgüt” denilmediğini ve “mümkün mertebe bundan kaçınıldığını” söyledi.

DIŞ DESTEK OLMAZSA YAŞAYAMAZLAR

Hasan Sabbah’ın Haşhaşiler örgütü ile miladî 6 - 70’li yıllarda varlığından söz ettiren yahudi terör örgütü Ticanilerin zehirli kılıçla terör eylemleri gerçekleştirdiklerini ifade eden Naim Naimî, terör örgütleri ile teröristlerin eylem biçimlerinden de örnekler verdi. Dini motifli terör örgütlerinin kullandığı canlı bomba eylemine terör örgütleri literatüründe; “Şehadet Ameliyesi”, bomba yüklü araçlarla yapılan terör eylemine ise “İstişhâd Ameliyesi” denildiğini kaydeden Naimi, terör örgütlerinin diğer eylem türlerini de şöyle sıraladı: “Tahrip etme, adam kaçırma, şiddet, büyük araçlarla kitleler üzerine yürüme, yol kesme, adam kaçakçılığı yapma, uyuşturucu kaçakçılığı yapma, antika eşya kaçakçılığı yapma, rastgele ateş etme.”

Terör örgütlerinin siyasi bir amaç için eyleme başvurduklarını, devlet otoritesini kabul etmediklerini ve propagandayla yaşadıklarını belirten Naimi, “Dış destek bu örgütlerin olmazsa olmazlarıdır. Dehşet yaratma, milleti korkutmak, sindirmek, kendi istediklerini uygulatmak ve kabul ettirmektir. Genelde zorba ve acımasızdırlar. Genel anlamda ahlâkdışıdırlar. Soygun, uyuşturucu, silah ve insan kaçakçılığı en önemli gelir kaynaklarıdır. Taliban örgütü 15-20 bin dolar karşılığında eskortluk faaliyeti yapmaktadır. Ödemediğiniz takdirde aracınız kundaklanıyor.” dedi.

TERÖR ÖRGÜTLERİ DIŞ GÜÇLERİN TAŞERONUDUR

Günümüzde terör türleri arasında “devlet terörü”, “gölge güçler terörü” yada “istihbaratlar terörü” şeklinde bir sınıflandırmaya giden Naimi, “50’li yıllardan sonra günümüze varıncaya kadar terör örgütlerinin tamamı bir veya birkaç dış mihrakın taşeronudur. Onların (istihbarat örgütlerinin) desteği olmadan yaşamlarını idame ettiremezler” dedi. Taliban Hareketi’nin, başlarında Molla Ömer olmak üzere Pakistan istihbarat örgütü destekli olarak “1994 yılında devlete karşı, etnik temelli ve dini motifli kurulan bir terör örgütü” olduğunu söyleyen Naimi, son model Toyota marka ve kırmızı renkli arabalar ve son model silahlarla Kandahar’dan ortaya sürüldüklerine işaret ederek 1996’da Kâbil’i ele geçirdiklerini, El-Kaide ile birlikte hareket ederek 1998’de Mezar-ı Şerif’te çoluk çocuk demeden büyük bir katliam yaptıklarını, Ahmed Şah Mes’ud ile Benazir Butto’nun el-Kaide ve Taliban tarafından canlı bomba usulüyle öldürüldüklerini söyledi. Sohbetin soru-cevap kısmında “Hamid Karzai, bana göre ülkemiz adına gelen en büyük talihsizliktir” diyen Naimi, çözüm olarak şu ifadelere yer verdi: “Afganistan’da dini yapılı ve etnik temelli terör örgütlerine karşı alınacak çözüm ise, etnik fark gözetmeksizin birlik olmak, birlikte hareket etmektir.” Afganlı Muhammed’in okuduğu Kur’an’dan sonra yazar Muhammed Naim Naimi’ye HİSDER adına teşekkür plaketini Mühendis Mehmet Sadık Oturanç ile Salih hoca takdim etti.

teror-orgutleri-dis-guclerin-taseronudur-(1).jpg

teror-orgutleri-dis-guclerin-taseronudur-(2).jpg