• BIST 106.843
  • Altın 142,669
  • Dolar 3,5367
  • Euro 4,1209
  • Konya 22 °C
  • Fatih Terim'in dokunulmazlık zırhı!
  • Cumhurbaşkanı avukatı Gülen'in suçlarını sayarken kulaklarını kapattılar
  • FETÖ'nün Kodları: Hakan Çiçek
  • Fatih Terim'in dokunulmazlık zırhı!
  • Cumhurbaşkanı avukatı Gülen'in suçlarını sayarken kulaklarını kapattılar
  • FETÖ'nün Kodları: Hakan Çiçek

Tereyağı tüketmek zararlı mıdır?

Ayşe Duran

Eskiden Anadolu mutfağından eksik olmayan, yemeklere lezzet katan tereyağı şimdiler de bir kısım uzman tarafından zararlıdır diye değerlendirilirken bir kısım uzman tarafından da faydalıdır deniliyor. Peki, doğru olan ne? 

 

Tereyağının hammaddesi süt yağıdır. Tereyağı bir çeşit hayvansal (inek, keçi, manda veya koyun) yağdır. %82 süt yağından oluşur ve gerisi su ve süt şekeri, mineraller, kolesterin, suda çözülmüş vitaminler, asitler, aromalar ve proteinlerdir. Tereyağı çiğ sütten, kremanın çekilmesiyle ya da sütün yayık ayranı halinden yağ elde edilmesiyle oluşturulur.

 

Tereyağının Faydaları Nelerdir?

  • Lesitin’den zengindir.
  •  Yüksek oranda antioksidan (dinçleştirici) maddeler ihtiva eder.
  •  İyi bir iyot kaynağıdır.
  • Konjuge linoleik asiti bol bulundurduğu için iltihap kurutucudur
  • Alerji ve kansere karşı koruyucudur.
  • Diş çürükleri ve osteoporoz riskini düşürür
  • Hafıza ve öğrenme kapasitesini artırır.
  • Yeterli miktarda kalsiyum, fosfor, demir ve çeşitli vitaminler (A1, B1,,B2, nikotinik asit, C gibi) içerir.
  •  Tereyağı yemek, yiyeceklerdeki diğer besin öğelerinin emilimini artırır.
  • Yüksek oranda antioksidan (kolesterol, A vit, E vit, selenyum) içerir.
  • Yüksek kolesterolü azaltır (kolin).
  • Çinko içeriği yüksektir.
  • Magnezyum içeriği yüksektir.
  • Omega-3'ten zengindir.
  • Bebeklerde asetilkolin eksikliğini tamamlamak için 6. ayından sonra beslenmesine eklenebilir.

 

Tereyağını Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

  • Özellikle tereyağını alırken doğal olduğuna emin olduğunuz yerden alın.
  • Günlük tereyağı tüketiminiz 2 yemek kaşığını aşmamalıdır. Unutmayın her şeyin çoğu zarar, azı karardır.
  • Tereyağını diğer yağlarla (ayçiçeği, zeytinyağı) karıştırarak kullanırsanız daha faydalı olur.

 

Sağlık dolu günler diliyorum.

DİYETİSYEN AYŞE DURAN

 

UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Memleket | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0332 352 16 16 | Faks : 0332 352 11 66 | Haber Scripti: CM Bilişim