"Terapatik biniş" engellilerin gelişimine katkı sağlıyor

"Terapatik biniş" engellilerin gelişimine katkı sağlıyor

Uşak Belediyesi Atlı Spor ve Rehabilitasyon Merkezi, atla tedavi seanslarıyla bedensel, otistik, down sendromlu ve zihinsel engelli çocukların gelişimine destek sağlıyor- Çocukların engel durumuna göre el, bacak ve kol kaslarının kontrolünü güçlendirme, g

UŞAK (AA) - AYTUĞ CAN SENCAR - Uşak Belediyesi Atlı Spor ve Rehabilitasyon Merkezi'nde "terapatik biniş" adıyla uygulanan, atları bir "terapist" olarak kullanarak yapılan tedavi seansları, bedensel, otistik, down sendromlu ve zihinsel engelli çocukların gelişimine ve yaşama daha iyi sarılmalarına katkı sağlıyor.

Uşak Belediyesi tarafından 2012 yılında hizmete alınan 17 atın yer aldığı Atlı Spor ve Rehabilitasyon Merkezi, vatandaşlara ata binme keyfini sağlamasının yanında, terapi uygulamalarıyla da engellilere destek veriyor.

Uşak Belediye Başkanı Nurullah Cahan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, atlı terapinin engellilere yönelik kullanılan yaygın bir tedavi yöntemi olduğunu, Uşak ve çevresindeki engellilerin bu tedaviden faydalanmasını da hedefleyerek merkezi oluşturduklarını söyledi.

Merkezin 2012'de faaliyete geçtiğini ve bugüne kadar 200'ü aşkın engellinin tedavisine destek verdiğini belirten Cahan, "Terapinin tahminimizden fazla faydası var. Bu açıdan engelli kardeşlerimize bu hizmeti sunmamız gerekiyor. Bu tesise gelen engelli kardeşlerimiz her türlü hizmetten ücretsiz yararlanabiliyor. Hizmeti ücretsiz veren Türkiye'de başka kurum yok." diye konuştu.

Başkan Cahan, merkezde atla terapinin yanı sıra binicilik eğitimi ve atla gezinti hizmetlerinin de verildiğini aktardı.

Merkezin fizyoterapisti Rasim Oğuzhan Çam da uygulanan terapinin önemli gelişmeler sağladığını kaydetti.

Özellikle beyin felci rahatsızlığında fizik tedaviye ek olarak hipoterapinin önemli bir yerinin bulunduğunu, tamamlayıcısı olduğunu vurgulayan Çam, şunları söyledi:

"Uyguladığımız rehabilitasyonlar çocukların kas, baş-gövde ve denge koordinasyonlarını sağlamaları açısından önemli. At, insanın doğal yürüyüşüne benzer bir yürüyüşe sahip, bu hareketler binicinin beyninde belirli merkezlere uyarı gönderiyor. Konuşma, denge ve hareket merkezini uyarıyor. Bu da binicinin duruş, kas ve denge yapılarını güçlendirdiği için özellikle engelilerin tedavisinde büyük etki gösteriyor. Ayrıca öz güven kazanıyorlar. Oyun eşliğinde yaptığımız terapiler sayesinde çocukların uyumları artıyor, hayata tutunmaları sağlanıyor, hayvan sevgisi kazanarak moral ve motivasyonları yükseliyor."

- Terapatik biniş i̇le olumlu deği̇şi̇kli̇kler tespi̇t edi̇li̇yor

Tedavi sürecinin uzman terapistler tarafından gerçekleştirildiğini ifade eden Rasim Oğuzhan Çam, karşılaştıkları olumlu gelişmelerin de kendilerini duygulandırdığını, mutlu ettiğini dile getirdi.

Çam, Gergin Omurilik Sendromu (Tethered Kord) hastası bir çocukta hipoterapi ile olumlu değişiklikler görüldüğünü örnek vererek, "Hastamız buraya geldiğinde yürüyemiyordu. 8 ay atlı terapinin ardından yürümeye başladı. Şu an terapi gören Serebral Palsi hastalığı olan Zümral'de bükük diz yürüyüşü var, dik duramıyor. Zümral yaklaşık 1 yıldır geliyor. Geldiği günden bu yana çok olumlu ilerleme kaydetti. Bunlar çok mutluluk verici. Terapiye gelen çocuklardaki gelişmeleri, aileleriyle birlikte izliyoruz." dedi.

- "Olumlu sonuçları gözlemliyoruz"

At antrenörü Neşe Eğerci de terapatik biniş eğitimi alan 25 engelli bireyin olduğunu ve her birine haftada bir eğitim verdiklerini kaydetti.

Terapatik biniş, engelli bireyin duruş, kas ve denge yapılarını güçlendirdiğini aktaran Eğerci, şöyle konuştu:

"Atla terapi bedensel ve zihinsel engellilerde algı fonksiyonlarının gelişmesine yardımcı oluyor. Bu yöntemi sadece çocuklarda değil, yetişkinlerde de uyguluyoruz. Down sendromlu, otistik, konuşma ve hiperaktivite bozukluğu olan çocuklarda kullanıyoruz. Hipoterapi, ruhsal problemleri olan, depresyondaki kişiler için de olumlu sonuçlar veren bir terapidir. Bu yöntemle olumlu sonuçlar aldığımız bireyler var. Hipoterapide bazen çok kısa sürede cevap alabiliyoruz. Uygulama sonrası olumlu sonuçları gözlemliyoruz."

Terapinin, kişinin engel durumuna göre hazırlanan program eşliğinde uygulandığını kaydeden Neşe Eğerci, "Her özel bireye farklı yöntemler uygulanıyor. Engel durumlarına göre farklı egzersizler ve terapi yapılıyor. Örneğin, bir çocuğumuz at üstündeki hareketlerin yanında ata sarılıyor, okşuyor. Bu da el, kol ve bel hareketlerini tamamlamış oluyor." şeklinde konuştu.

Terapatik biniş eğitimi alan Serebral Palsi hastası 10 yaşındaki Zümral Karaağaçlıgil, 1 yıldır terapiye geldiğini belirtti.

Karaağaçlıgil, "Burada atın üzerinde egzersiz yapıyorum. Hastalığının tedavi aşamasında çok yararı oldu. Yapamadığım hareketleri yapmaya başladım. Uzun zaman egzersiz yaptım, ata bindim. Buraya gelip ata binmeyi çok seviyorum." ifadelerini kullandı.

Bedensel engelli İlker Türker (23) ise yaklaşık 4 yıldır at üzerinde eğitim aldığını aktararak, "Buraya gelmeden önce bir çok hareketi yapıyordum, eğilip kalkamıyordum. İlk başta ata binmekten korktum ama şimdi tek başıma at sürebiliyorum. Benim hayata tutunmama yardımcı oluyor. Engelleri aşmama destek oluyor. Atları çok seviyorum. Her hafta buraya gelerek ata biniyorum." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :