TEOG yaklaşıyor... Sınavla ilgili bilinmesi gerekenler

TEOG yaklaşıyor... Sınavla ilgili bilinmesi gerekenler

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavı için sayılı gün kaldı. İki oturum halinde yapılan sınav, lise tercihlerinde önemli rol oynuyor.

Hafta içi çarşamba ve perşembe günü yapılacak olan TEOG sınavına az bir süre kaldı. 

27-28 Nisan 2016 tarihlerinde yapılacak olan sınav sonuçları öğrencilerin lise tercihlerinde etkili rol oynayacak.

Temel Eğitimden ortaöğretime geçiş sınavı 1. etap sonuçlarının açıklanmasından sonra ikinci dönem sınavı için hazırlanmaya başlayan öğrencilerin heyecan başladı. 

Sınava girecek olan öğrenciler; 27 Nisan Çarşamba günü gerçekleşecek birinci oturumda Türkçe, matematik, din kültürü ve ahlak bilgisinden sınava girecek. 28 Nisan Perşembe günkü ikinci oturumda ise fen ve teknoloji, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil derslerinden sınava girecek.

Ek Sınav Süresi Sınav öncesinde özel gereksinimlerini belgelendiren ve bilgileri modüle işlenen 3 öğrenci hastanede, 179 öğrenci evde, 10 bin 884 öğrenci tek kişilik sınıfta sınava alınacak ve bu öğrencilere 15 dakika ek sınav süresi tanınacak. Sınav, yurt içi ve yurt dışındaki merkezlerde her 2 gün yapılacak oturum için saat 09.00, 10.10 ve 11.20'de başlaması bekleniyor. Teneffüs araları 30 dakika olacak. Sınav uygulaması tüm merkezlerde eş zamanlı gerçekleştirilecek.

Her ders için dört seçenekli çoktan seçmeli testlerden oluşan 20 soruluk A, B, C, D kitapçık türleri kullanılacak ve her bir ders yazılısının süresi 40 dakika olacak. Öğrenciler, olağanüstü haller ve özel durumlar dışında kendi okullarında belirlenen sınıflarda sınava alınacak.

Sınavı Geçersiz Kılan Durumlar Öğrenciler, bilgisayar özelliği bulunan her türlü cihazlar ve saat fonksiyonu dışında özellikleri bulunan saatler ile sözlük, hesap cetveli, hesap makinesi, çağrı cihazı, cep telefonu, telsiz veya radyo gibi iletişim araçları ile sınava alınmayacaklar.

Bunları bulundurduğu tespit edilen öğrencinin sınavı, ihlal gerekçesiyle salondaki görevlilerce hazırlanan tutanakla geçersiz sayılacak. İngilizce testini 1 milyon 166 bin 275 öğrenci, Fransızca testini 383 öğrenci, Almanca testini 370 öğrenci, İtalyanca testini de 11 öğrenci yanıtlayacak. TEOG sınavına giremeyen ve geçerli mazeretini belgelendirenler öğrenciler, 14-15 Mayıs'ta mazeret sınavlarına girebilecek.

Sınav sonuçları, haziran içerisinde e-okul sisteminde açıklanacak. TEOG Sınavı Kaçta Başlayacak? Çarşambe ve perşembe günü gerçekleşek sınav saat 09.00’da başlayacak.   TEOG sınavının ilk etabı ne zaman yapılmıştı? TEOG sınavının ilk etabı 25-26 Kasım 2015 tarihinde gerçekleştirildi.

Mazaret sınavları ise 12-13 Aralık 2015 tarihlerinde yapıldı.

TEOG nedir?

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi, Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığının 2013-2014 Eğitim Öğretim yılından itibaren uygulamaya başladığı ortaöğretime geçiş sistemine verilen addır. Bu sisteme göre altı temel ders için (Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, TC İnkılap Tarihi, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi) 8'inci sınıfta öğretmen tarafından dönemsel olarak yapılan sınavlardan bir tanesi ortak olarak gerçekleştiriliyor. Ortak sınavlar, her dönem iki yazılısı olan derslerden birincisi, üç yazılısı olan derslerden ise ikincisi olmak üzere, akademik takvime göre işlenen müfredatı kapsayacak şekilde yapılır. Ortak sınavlar her dönem iki okul gününe yayılarak yapılır, o günlerde sınav yapılacak okullarda ders işlenmez.

Sorular çoktan seçmeli ve 4 seçeneklidir. Yanlış cevap sayısı doğru cevap sayısını etkilemez. (Ortak sınavlar orta ve uzun vadede açık uçlu soruları da içerecek hale dönüştürülecektir.) Mazeret Sınavlar Öğrenciler ortak sınavlara olağanüstü haller ve özel durumlar dışında kendi okullarında girer. Sınavda görevlendirilecek öğretmenler kendi okullarından farklı bir okulda görev yapar. Geçerli bir mazereti sebebiyle ortak sınava giremeyen öğrenciler için önceden belirlenen bir haftasonunda mazeret sınavı yapılır. Mazeret sınavı, belirlenen sınav merkezlerinde yapılır.

TEOG Merkezi Ortak Sınavlarının Değerlendirilmesi

* Her ortak sınav 100 üzerinden puanlandırılmaktadır. Tıpkı okulda girmiş olduğumuz yazılılar gibi.

* Her soru 5 puandır. ( Sınavda iptal edilen soru yoksa )

* Merkezi ortak sınav puanı 700 üzerinden

* Yerleştirmeye esas paun ise 500 üzerinden hesaplanmaktadır.

* Yerleştirmeye esas puanın %30'nu 6. 7. ve 8. sınıf ortalamaları

* % 70'ini ise merkezi ortak sınav puanı belirlemektedir.

TEOG Sınavına Girecek Olan Öğrencilere Önemli Tavsiyeler • 

 Sınav dönemlerinde beslenmenize ve uyku düzeninize mutlaka dikkat edin. Daha fazla ders çalışmak uğruna uykusuz kaldığınız da öğrenme güçlüğü çekebilirsiniz.

•    Hangi sınava hazırlandığınız önemli değil. Genel olarak derslere olan ön yargılarınızdan kurtulmaya çalışın. Derslere ve sorulara tarafsız ve pozitif bir zihinle yaklaşın.

•   Sorular arasında yapamadığınız ya da zorlandığınız sorular mutlaka olacaktır. Bunlar sınavdaki eleme sorularıdır. Eğer yapamayacağınızı anladıysanız, bırakın. Vaktiniz kalırsa geri dönüp uğraşabilirsiniz.  En çok vakit kaybı bu sorular da olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

•    Sorunun özünü anlamadan cevaplamaya geçmeyin. Her bir derste cevaplandırmanız gereken 20 soru ve 40 dakikanız var.

•   Özellikle matematik sorularında işlem yapmanız, karalamanız gerekiyorsa çekinmeyin. Temiz olan tek şey optik cevap formunuz olsun ve o formda sadece kimlik ve cevap şıklarını doldurmayı unutmayın.

•   Soruyu anlamadığınız zaman şıklardan eleme yöntemiyle de doğru cevaba ulaşabilirsiniz. Test tekniğinin en somut faydalarından birisi budur. Cevap mutlaka o 4 şıktan biridir.

•    Sınavda ara vermeyi unutmayın. Çok vakit kaybetmeden odak noktanızı değiştirip sorulara geri dönmeniz de fayda var. Sınıfta olup biten her tür uyarıcıyı algılıyorsanız, en ufak bir ses dikkatinizi dağıtıyorsa bu sizin sınava iyi konsantre olamadığınızın bir işaretidir.

•    Yanlış cevaplar doğru cevaplarınızı etkilemeyeceği için kesinlikle hiçbir derste, hiçbir soruyu boş geçmeyin. Mutlaka yanlış da olsa her sorunuzun bir cevabı olsun.

(Dinihaberler)