TEOG Tercih Sonuçları-2014 (MEB-TEOG Sınav Sonuçları açıklandı mı? TEOG-E-OKUL)

TEOG Tercih Sonuçları-2014 (MEB-TEOG Sınav Sonuçları açıklandı mı? TEOG-E-OKUL)

2014 TEOG Tercih Sonuçları. MEB Teog Puan Hesaplama, TEOG 2014 Sonuçları Öğren, 2014 Lise Kontenjanları, 2014 TEOG Lise Tavan ve Taban Puanları...

2014 TEOG Tercih Sonuçları. MEB Teog Puan Hesaplama, TEOG 2014 Sonuçları Öğren, 2014 Lise Kontenjanları, 2014 TEOG Lise Tavan ve Taban Puanları... 2014 TEOG Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?, 2014 Lise Kontenjanları Taban-Tavan Puanları, TEOG Tercih İşlemleri, 2014 Lise Kontenjanları-MEB TEOG Sonuçları. MEB-TEOG Tercih İşlemleri, TEOG Tercihleri Nasıl Yapılır? TEOG Tercihleri 31 Temmuz-8 Ağustos tarihleri arasında internet üzerinden yapılacak. A ve B olmak üzere iki grupta tercih yapacak. TEOG Tercih Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?, 2014 Lise Kontenjanları, T2014 Lise Kontenjanları, 2014 Fen Liseli Taban Puanları,  MEB TEOG Lise Kontenjanları, TEOG Sonuçları -  TEOG Puan Hesaplama Robotu - MEB TEOG Sonuçları - 2014 TEOG Lise Kontenjanları, tercih rehberi, TEOG lise taban ve tavan puanları, MEB TEOG sonuçları. TEOG Tercih Rehberi, 2014 Lise Taban Ve Tavan Puanları, 2014 Fen Lisesi Taban Puanları, MEB TEOG Tercihler Nasıl Yapılacak?, Kılavuza göre, tercihlere esas kontenjan tabloları 4 Temmuz'da, 8. sınıf yerleştirmeye esas puanları 7 Temmuz'da ilan edilecek. Tercihler, 31 Temmuz-8 Ağustos'ta alınacak. Yerleştirme sonuçları ve kesin kayıtlar 22 Ağustos yapılacak. 15 Eylül'de yeni eğitim öğretim yılı başlayacak.

OKULLARIN TABAN VE TAVAN PUANLARI BOŞ KONTENJANLARI İÇİN TIKLAYINIZ

TEOG Tercih Listeleri - Tercih yapmak için Tıklayınız

2014 TEOG TERCİH LİSTELERİ İÇİN TIKLAYIN

TEOG TERCİH VE YERLEŞTİRME KILAVUZU İÇİN TIKLA

TEOG SINAV SONUÇLARI İÇİN TIKLA



TERCİH DÖNEMİ
Öğrenciler, 31 Temmuz-8 Ağustos tarihleri arasında internet üzerinden tercih yapacak. A ve B olmak üzere iki grupta tercih yapacak olan öğrencilerin yerleştirme sonuçları, 22 Ağustos'ta duyurulacak ve kesin kayıt yapılacak. Yerleştirme sonrasında boş kalan kontenjanlara, ortaöğretim yönetmeliğinin nakil esasları doğrultusunda nakil yoluyla öğrenci kaydedilecek.Merkezi Ortak Sınav Sonuçları açıklandı MEB tarafından 8. sınıf öğrencilerine yönelik 28-29 Nisan'da gerçekleştirilen ikinci dönem merkezi ortak sınav sonuçları açıklandı -Sonuçlar, Bakanlığın e-okul veli bilgilendirme sisteminden öğrenilebilecek


TEOG YERLEŞTİRME TAKVİMİ
4 TEMMUZ: Tercihlere esas kontenjan tablolarının ilanı

7 TEMMUZ: 8. sınıf Yerleştirmeye Esas Puanların (YEP) ilanı
31 TEMMUZ-8 AĞUSTOS: Tercihlerin alınması (Saat 17.00'ye kadar)
22 AĞUSTOS: Yerleştirme sonuçlarının açıklanması 25 -28 AĞUSTOS: Nakil başvuruları alınacak
29 AĞUSTOS: Nakil işlemleri saat 19.00'da bitecek
15 EYLÜL: Okulların açılış tarihi
EYLÜL SONU: Ay sonuna kadar haftalık periyotlar halinde nakil işlemleri sürecek

TEOG TERCİHİNDE UZMAN UYARISI 

Giresun Özel Ada Hastanesi Psikoloğu Uzm. Psikolog Songül Çolakoğlu, temel eğitimden,ortaöğretime geçiş öncesinde veli ve öğrencileri uyardı.  Psikoloğu Uzm. Psikolog Songül Çolakoğlu, ailelerin çocuklarının lise seçiminin hayatlarında verecekleri en önemli kararlardan biri olduğunu unutmamaları gerektiğini söyledi. Lise eğitiminin öğrenciler için ergenliğe denk gelmesinin önem arz ettiğini ifade eden Uzm. Psikolog Çolakoğlu, “Birçok öğrencinin geleceğini ilgilendiren TEOG Sınavı'ndan sonra kritik bir dönem olan tercihler başladı. Bu kritik dönemle ilgili Öğrenci öncelikle kendisine bir hedef belirlemesi gerekir. Hedefin ulaşılabilir, öğrencinin ilgi ve yeteneklerine uygun, gelecek beklentileri ile örtüşen bir hedef olması çok önemlidir. Öğrenci lise seçimi yaparken şunu kesinlikle göz önünde bulundurmalıdır: Lise eğitimini bitirip bir iş sahibi olmak mı, yoksa üniversiteye gitmek mi hedefleniyor? Bu soruya yanıt veren öğrenci, tercihini belirlemiş olacaktır. 

Lise eğitimi öğrenciler için hayatlarında yeni bir sayfa olacaktır. Bu dönemin ergenliğe denk gelmesi de ayrı bir önem arz etmektedir. Yeni bir okul, yeni bir çevre birçok problem de doğurabilmektedir. Bu nedenle tercih yaparken veliler ve öğrenciler çok dikkatli olmalıdırlar. Aileler, çocuklarının lise seçiminin hayatlarında verecekleri en önemli kararlardan biri olduğunu unutmamalıdırlar” dedi. 

Liseye geçişte revizyon!
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), liselere geçişte Seviye Belirleme Sınavı (SBS) yerine bu yıl ilk defa uyguladığı Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavında değişikliğe gitmeye hazırlanıyor. Öğrenci, öğretmen, okul yöneticisi ve velilere sistemi soran bakanlık,  taleplerden yola çıkarak merkezi sınavların alanlarında azaltmaya gidecek. Buna göre; 1.2 milyon 8'inci sınıf öğrencisinin katıldığı TEOG, yeni eğitim öğretim yılından itibaren 6 değil 3 dersten yapılacak. İyi bir liseye girmek isteyen öğrenciler; Türkçe, Matematik ile Fen ve Teknoloji derslerinden sorumlu olacak. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı Dil sınavları merkezi olarak uygulanmayacak. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, “Çalışma bittiği zaman duyuracağız” dedi. MEB yetkilileri ise, “Herkesi dinledik. Öğretmenler tarih, din gibi derslerin sorularında kendilerini daha özgür hissetmek istiyor. Bazı öğrencilerin açık uçlu sorularda daha başarılı olduğunu gördük” diye konuştu.   Gökhan KAYA / TÜRKİYE GAZETESİ

MEB'DEN BASIN AÇIKLAMASI

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Uygulaması çerçevesinde, 8'inci sınıf öğrencilerinin 28-29 Kasım 2013 tarihlerinde katıldıkları birinci dönem ortak sınavlarından Fen ve Teknoloji Testi A kitapçığının 9'uncu (B kitapçığında 6'ncı), İngilizce Testi A kitapçığının 4'üncü ve 6'ncı (B kitapçığında 5'inci ve 7'nci), Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Testi A kitapçığının 7'inci (B kitapçığında 1'inci) sorularının hatalı olduğu gerekçesiyle Ankara 13. İdare Mahkemesi´nde yürütmeyi durdurma istemli olarak iptal davası açılmıştır. Mahkeme, Haziran ayı içerisinde davalarla ilgili olarak yürütmeyi durdurma kararı vermiş, Bakanlığımız, karar aleyhine Bölge İdare Mahkemesi´ne itiraz başvurusunda bulunmuş, bugün itibariyle de yürütmeyi durdurma kararına yönelik bu itirazımızın reddedildiği bilgisine ulaşılmıştır. Bakanlığımız, yürütmeyi durdurma kararına yönelik itirazın reddi üzerine, öğrencilerimizin herhangi bir mağduriyet yaşamalarını önlemek ve yargı kararlarının uygulanabilirliğini sağlamak amacıyla yargılamanın devamındaki haklarından feragat ettiğine ilişkin başvurusunu da ilgili mahkemeye ulaştırmıştır. Mahkeme, yürütmeyi durdurma kararında söz konusu 4 sorunun değerlendirme dışı tutularak sınav puanı hesaplanmasında sınav kılavuzunun 11'inci maddesinin (i) bendindeki "Soru iptali olması durumunda değerlendirme geçerli soru sayısı dikkate alınarak yapılacaktır" hükmü esas alınarak değerlendirme yapılması gerektiğine hükmetmiştir. Bakanlığımız, bu hüküm doğrultusunda yeniden değerlendirme yaparak Fen ve Teknoloji, İngilizce, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerine ait puanları hesaplamıştır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.




E-Okul Veli Bilgilendirme sistemi için tıklayın

TEOG SINAV SORU VE CEVAPLARI İÇİN TIKLAYIN

E-Okul Veli Bilgilendirme sistemi için tıklayın

TEOG SINAV SORU VE CEVAPLARI İÇİN TIKLAYIN

Öğrencilerin, 6, 7 ve 8'inci sınıf yılsonu başarı puanları ile 8'inci sınıf ağırlıklı ortak sınav puanı toplanacak. Elde edilen toplam, 2'ye bölünerek yerleştirmeye esas puan belirlenecek. Puanlama 500 tam puan üzerinden yapılacak. Yaklaşık 1 milyon 300 bin 8. sınıf öğrencisinin heyecanla beklediği ortak sınav puanları, “e-okul”dan öğrenilecek.

TEOG Tercih Listesi Lise Kontenjanları açıklandı! 2014 MEB TEOG Yeniden mi Hesaplanacak? Tüm Bilgiler..
Milli eğitim Bakanlığınca, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Uygulamasında bazı soruların hatalı ve iptal edilmesi gerektiğiyle ilgili yürütmeyi durdurma kararına ilişkin, "Bakanlığımız, karar aleyhine Bölge İdare Mahkemesi'nde itiraz başvurusunda bulunmuştur. Üst mahkemenin kararına göre, sınav sonuçları ilan edilecektir" denildi.

Milli Eğitim Bakanlığından konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, "Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Uygulaması çerçevesinde, 8'inci sınıf öğrencileri için 28-29 Kasım 2013 tarihinde yapılan ve 20 Ocak 2014 tarihinde sonuçları açıklanan ortak sınavlara ilişkin olarak, Ankara 13'üncü İdare Mahkemesi'nde yürütmenin durdurulması istemli iptal davası açılmıştır. Açılan davada, Ortak Sınavların Fen ve Teknoloji Testi A kitapçığı 9 (B kitapçığı 6); İngilizce Testi A kitapçığı 4 ve 6 (B kitapçığı 5 ve 7); Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Testi A kitapçığının 7'nci (B kitapçığı 1) sorularının hatalı olduğu ve iptal edilmesi gerektiği iddiasına yer verilmiştir. İlgili mahkeme, yukarıda belirtilen sorulara ilişkin olarak yürütmeyi durdurma kararı vermiştir. Bakanlığımız, karar aleyhine Bölge İdare Mahkemesi'nde itiraz başvurusunda bulunmuştur. Üst mahkemenin kararına göre, sınav sonuçları ilan edilecektir" ifadesi kullanıldı.

TEOG TERCİH VE YERLEŞTİRME KILAVUZU İÇİN TIKLA

TEOG YERLEŞTİRME KILAVUZU
Kılavuza göre, tercihlere esas kontenjan tabloları 4 Temmuz'da, 8. sınıf yerleştirmeye esas puanları 7 Temmuz'da ilan edilecek. Tercihler, 31 Temmuz-8 Ağustos'ta alınacak. Yerleştirme sonuçları ve kesin kayıtlar 22 Ağustos yapılacak. 15 Eylül'de yeni eğitim öğretim yılı başlayacak. Anadolu liselerine, anadolu imam hatip liselerine, çok programlı anadolu liselerine, fen liselerine, mesleki ve teknik anadolu liselerine, sosyal bilimler liselerine, mesleki ve teknik eğitim merkezlerine, Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğüne bağlı ve Yerleştirme Esas Puanına (YEP) göre öğrenci alan özel okullara, 2014–2015 eğitim-öğretim yılı için öğrencilerin YEP'ine göre okul türlerine yerleştirme işlemleri yapılacak. Yerleştirme sonuçları aynı eğitim-öğretim yılı için geçerli olacak.

ORTAK SINAV SONUÇLARININ BİLDİRİLMESİ
a. Ortak sınavların sonuçları Bakanlık tarafından, sınav takviminde belirtilen tarihlerde e-Okul sistemine işlenecektir.

b. Öğrencilere sınav sonuç belgesi ayrıca gönderilmeyecektir.

SINAVIN DEĞERLENDİRİLMESİ
a. Ortak sınavlara katılacak olan öğrencilerin puanı tek puan türünde hesaplanacaktır

b. Her soru eşit ağırlığa sahip olacaktır.

c. Her adayın cevap kâğıdı, 2 (iki) adet optik okuyucu tarafından çift kontrol sistemiyle okutulacaktır.

ç. Her test için doğru cevap sayıları esas alınarak ham puanlar bulunacaktır.

d. Yanlış cevap sayısı doğru cevap sayısını etkilemeyecektir.

e. Dönem puanı hesaplamasında kullanılacak olan sınav puanı;

[(Doğru Sayısı / Soru Sayısı) x 100] formülü ile hesaplanacaktır.

f. 8 inci sınıfta her dönem için yapılan ortak sınavlar sonucunda yapılan hesaplama ile o döneme ait ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı bulunur. Her iki dönem puanının aritmetik ortalaması; ağırlıklandırılmış ortak sınav puanını oluşturur ve yerleştirmeye esas puanda kullanılır.

g. Kopya taraması sonucu iptal edilen dersin sınavı puanla değerlendirilmez. Ancak dönem puanı ve ortaöğretime yerleştirmeye esas puan hesaplamalarında sınav adedi tam olarak alınır.

ğ. Özründen veya başka bir sebepten dolayı herhangi bir dersten muaf olan öğrencilerin ortak sınav puanı, yılsonu başarı puanı hesaplamasındaki usullere uygun olarak hesaplanacaktır.

h. Tüm hesaplamalar virgülden sonra dört basamağa kadar yapılacaktır.

i. Soru iptali olması durumunda değerlendirme geçerli soru sayısı dikkate alınarak yapılacaktır.

LİSE TERCİHLERİ İÇİN BAŞVURULAR NE ZAMAN YAPILACAK?
Öğrenciler 31 Temmuz ile 8 Ağustos tarihleri arasında liseye giriş için tercihlerini yapabilecekler. Öğrenciler bu süreçte A ve B olmak üzere iki grupta tercih yapacaklar. Öğrenciler bu başvuru işlemlerini internet üzerinden yapacaklar.

LİSE YERLEŞTİRME SONUÇLARI NE ZAMAN BELLİ OLACAK?
Lise yerleştirme sonuçları 22 Ağustos'ta duyurulacak ve duyurular sonrasında kesin kayıtlar yapılacak. Yerleştirme sonrasında boş kalan kontenjanlara ortaöğretim yönetmeliğinin nakil esasları dikkate alınarak nakil yolu ile öğrenciler alınacak.

LİSELERE YERLEŞTİRMEDE YENİ SİSTEM
Öncelikle ortak sınavların puanları 11 Haziran'da açıklanıyor. Puanlara itiraz dönemi 16-20 Haziran. 4 Temmuz'da kontenjanlar ilan edilecek. 7 Temmuz'da yerleştirme puanları açıklanacak ve 31 Temmuz ile 8 Ağustos tarihleri arasında tercihler alınacak. Yerleştirme sonuçları 22 Ağustos'ta duyurulacak.

Özel okullar kayıt takvimini henüz açıklamadı. Temmuz sonu, Ağustos başında tercihleri almayı düşünüyorlardı, ama büyük ihtimalle bunu daha erkene çekecekler. Özel okullar Türkçe, Matematik ve Fen puanlarına ve 8'inci sınıf TEOG puanlarına göre öğrenci alacaklar. Ancak, bu yıl biraz sıkıntılı. Nedeni de Milli Eğitim Bakanlığı sıralamaları “öğrencilerin özel bilgileri” diye paylaşmayacak. Bu durumda da en tepedeki Amerikan Robert Lisesi'nden, en düşük koleje kadar kayıtlar nasıl yapılacak merak konusu.

Bu yıl 31 Temmuz-8 Ağustos tarihleri arasında adaylar tercih yapmak için e-okulun başına oturacak. Burada önlerine üç şık çıkacak: Özel okulu tercih ettim, Güzel Sanatlar Lisesi'ni tercih ettim ve Tercih Yapmak İstiyorum. İlk iki tercihi işaretlerse tercih yapamayacak. Ancak, önerim özel okul ya da güzel sanatlar lisesine yerleşse bile diğer devlet liselerinde şansını denemek istiyorsa adayların bu iki şıkı işaretlememeleri. Tercih yapacaklar A grubu denilen bölümde 15 okuldan birini seçecek. Bakanlık, özel okulların tam burslu olarak alacakları öğrencileri Türkiye çapında puan üstünlüğüne göre yüzde 5'lik dilim içerisinden alabilecekler. Ancak, bu dilim sıralama olmadan nesil belli olacak, bu yüzde 5'lik dilim, özel okulların alması gereken yüzde 3'lük kontenjandan mı seçilecek henüz net değil.

LİSE TERCİHLERİ NASIL YAPILIR?
Bu yılki liselere yerleştirme tercihleri iki liste üzerinden yapılacak. İlk listedeki 15 okula yerleşemeyen ikinci listedeki 6 okul türünden birine girebilecek. Hiçbirine yerleşemeyenler ise evine en yakın okula yerleştirilecek. İstemese de imam hatipe gidebilecek. Bu okula da gitmek istemezse nakillerde şansını deneyecek.

LİSE TERCİHİ YAPARKEN 3 SEÇENEK BULUNACAK
E -okul üzerinden tercih yapacak olan öğrencilerin karşısına üç seçenek çıkacak: “Özel yetenek sınavıyla yerleştim”, “Özel okula kayıt yaptırdım”, “Tercih yapmak istiyorum." Öğrenci yetenek sınavı ya da özel okul kayıt yaptırdığına dair seçeneği işaretlerse tercih listesi yapamayacak. Bunun için de özel okula kayıt yapılsa bile iyi bir fen, Anadolu, imam hatip, sosyal bilimler ya da meslek liselerinden birine gitme umudu olanların “Tercih yapmak istiyorum” bölümünü işaretlemeleri gerekiyor.

PUANLAR ÖZEL KALACAK
Öğrencilerini Türkçe, Matematik ve Fen Bilgisi derslerinin sınavlarına göre seçeceklerini açıklayan özel okullara Milli Eğitim Bakanlığı beklemedikleri bir sürpriz yaptı. Bu okullara üç dersin puanı verilmeyecek. “Öğrencilerin kişisel bilgilerini kimse ile paylaşamayız” diyen Bakanlık, dileyen özel okulun tam burslu öğrencileri kendi sistemine dahil olarak seçebilecekleri mesajını verdi.

TEOG ve SBS sınavı ile ilgili olarak MEB'in SBS sonuçları neden iptal edildi
TEOG ve SBS sınavı ile ilgili olarak MEB'in SBS sonuçları neden iptal edildi. Danıştay Başkanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı'nın SBS'de Almanca ve İngilizce testlerinin cevap anahtarlarını karıştırması üzerine 718 öğrencinin puanının yanlış hesaplanması nedeniyle sınav sonuçlarını iptal kararı verdi. Yeni karara göre, 1.2 milyon adayın puanı yeniden hesaplanacak. Danıştay,söz konusu kararı CHP Milletvekili Aydın Ayaydın'ın başvurusu üzerine aldı. Alınan son dakika bilgisine göre, Milli Eğitim Bakanlığı'nın SBS'de Almanca ve İngilizce testlerinin cevap anahtarlarını karıştırması üzerine 718 öğrencinin puanını yanlış hesaplaması üzerine sınav sonuçları iptal edildi. SBS ile ilgili Danıştay'dan 1 milyon 112 bin öğrenciyi yakından ilgilendiren bir karar çıktı. Danıştay SBS'deki yerleştirmelerin yürütmesini durdurma kararı aldı. Danıştay, söz konusu kararı CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın'ın başvurusu üzerine aldı ve kararda şu ifadelere yer verildi."1 milyon 112 bin 604 öğrenci için dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç ve imkansız zararların oluşabileceği tartışmasızdır. Bu nedenle hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin uygulanması halinde yasa ihlali gerçekleşeceği için SBS'deki yerleştirmelerin yürütmesinin durdurulmasına karar verdik"Yabancı diller sınavına katılan 710 öğrencinin anahtarlarının yanlış okunduğu tespit edilmiş ve bunun üzerine CHP'li Ayayadın Danıştay'a bu anahtarların yanlış olması gerekçesiyle SBS'nin yerleştirilmelerin iptali ve yürütmnein durdurulması istemiyle bir başvuruda bulunmuştu.Bu başvuru sadece 710 öğrenciyi değil, şıralamanın tamamını etkilediğinden 1 milyon 112 bin öğrencinin sıralamasının yeniden yapılması gibi bir sonuç olarak değerlendirilebilir. Ayrıca SBS ile ilgili olarak yetkili kurumlar tarafından yapılacak olan bütün son dakika haberleri ve gelişmeleri burada olacak.

ORTAK SINAVLARIN GEÇERSİZ SAYILACAĞI DURUMLAR
Ortak sınavlara giriş şartlarını taşımadığı hâlde öğrencinin sınava girmesi,
Cevap kâğıdının dönüş sınav güvenlik torbasından çıkmaması, zarar görmüş ya da eksik çıkması,
Öğrencinin   herhangi   bir   öğrenciden   ya   da   dokümandan   kopya   çektiğinin   sınav görevlilerince tespit edilmesi,
Başka öğrencinin sınav evrakının kullanılması,
 Öğrencinin yerine başkasının sınava girmesi
Her  türlü  bilgisayar  özelliği  bulunan  cihazlar  ve  saat  fonksiyonu  dışında  özellikleri bulunan saatler ile cep telefonu, telsiz vb. iletişim araçları ve defter, kitap, sözlük, hesap cetveli gibi araçları sınav anında öğrencinin yanında bulundurması, Dönüş   sınav   güvenlik   kutuları   dışında  posta   ya   da   farklı   bir   yolla   sınav   evrakı gönderilmesi, Cevap   kâğıdı   değerlendirilirken   aynı   sınıfta   oturan   adaylarının   sıraları   dikkate alınmaksızın yapılan kopya analizi sonucuna göre ikili/toplu kopya tespit edilmesi, Sınav evrakına zarar verilmesi (soru kitapçığını, cevap kâğıdını yırtmak, teslim etmemek ve benzeri) durumlarında Millî Eğitim Bakanlığı Merkezi Sistem Sınav Yönergesi'nde belirtilen sınav kuralları ihlal edildiği için sınav görevlilerinin ve yetkililerin tuttuğu tutanaklar da dikkate alınarak öğrencinin sınavı geçersiz sayılacaktır. Ortak sınavı geçersiz sayılan öğrenciler mazeret sınavına alınmayacaktır.

Etiketler :