TEOG kalkıyor! İşte yerine gelecek yeni sistem...

TEOG kalkıyor! İşte yerine gelecek yeni sistem...

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün akşam A Haber, ATV, A News ekranlarında ortak canlı yayınında yaptığı TEOG kaldırılsın açıklamaları büyük yankı uyandırdı. Özellikle öğrenci ve aileleri heyecanlandıran açıklamanın ardından akıllara ilk olarak 'TEOG yerine han

Hiç kuşkusuz TEOG'un kalkması öğrencilerin eğitim öğretim hayatında büyük bir devrim olacak. Peki, yerine nasıl bir sistem gelebilir?

 

ÖĞRENCİLER DAHA MUTLU OLACAK

Sabah Gazetesi yazarlarından eğitimci Sait Gürsoy, yeni sistemle birlikte 'Mutlu çocuk öğrenir' felsefesinin hayata geçebileceğine işaret ederek, "Cumhurbaşkanımızın TEOG sisteminin kaldırılması ile ilgili düşüncelerine katılıyorum. Eğer bu sistem kalkarsa eğitim dünyamızda çok önemli bir adım atmış olacağız. Cumhurbaşkanımızın söylediklerinden anlamış olduğum, öğrencilerin hem ders notları hem sosyal aktiviteleri ayrıca sosyal sorumluluk projelerinde yer almaları ile birlikte liselere gidilebilir. Şayet TEOG kaldırılırsa öğrenciler sosyal yaşantılarına ağılık verecek ve daha mutlu olacak" dedi.

İŞTE TEOG YERİNE GELEBİLECEK YENİ SİSTEM

TEOG'un kaldırılmasıyla birlikte yerine nasıl bir sistemin gelebileceğine dair Gürsoy'un tespitleri şöyle:

Cumhurbaşkanımızın TEOG sisteminin kaldırılması ile ilgili düşüncelerine katılıyorum. Eğer bu sistem kalkarsa eğitim dünyamızda çok önemli bir adım atmış olacağız. TEOG sisteminin kalkmasıyla, örneğin Galatasaray, Kabataş, Beşiktaş Atatürk Anadolu gibi liseler öğrencilerden belirli kıstaslar isteyebilir ama yabancı özel okullar da kendi sistemlerine göre öğrenci alabilirler. Ancak Cumhurbaşkanımızın söylediklerinden anlamış olduğum, öğrencilerin hem ders notları hem sosyal aktiviteleri ayrıca sosyal sorumluluk projelerinde yer almaları ile birlikte yapılacak değerlendirmeye göre liselere girebilirler. Şayet TEOG kaldırılırsa öğrenciler sosyal yaşantılarına ağılık verecek ve daha mutlu olacak.

Kısacası Cumhurbaşkanımızın konuyla ilgili düşüncelerini bir eğitimci olarak çok doğru buluyorum.

TEOG NE ZAMAN KALKACAK?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın TEOG ile ilgili açıklamalarının ardından; Türkiye Özel Okullar Derneği Başkanı Nurullah Dal, A Haber canlı yayınında TEOG sınavının ne zaman kaldırılacağına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Nurullah Dal, yaptığı açıklamada, "Biz eğitimciler olarak bu tarz sınavların (TEOG) doğru olmadığı kanaatindeyiz. Peki liselere giriş nasıl olacak? 8 aydır üzerinde çalışıyoruz, sempozyum yapıyoruz. Kademeli geçişleri konuşacağız. Bunu bakanlığımız ile yapacağız. TEOG'un geliştirilmesi için biliyorsunuz, açık uçlu sorular eklendi. Çocuğun sportif sanatsal başarılının değerlendirilmesi lazım. Bir iyileştirme çalışması var. Ama konu çok ciddi bir konu. Tarafların bir araya gelip değişik alternatiflerin ele alınması lazım" dedi.

"TEOG ÇOCUKLARI OLUMSUZ ETKİLİYOR"

TEOG kalkarsa yerine nasıl bir sistem geleceği eğitim camiasında masaya yatırılıyor. Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel konuya ilişkin "TEOG çocukları olumsuzetkiliyor. Okullar kendi öğrencilerini kendileri seçmeli. Yenilikçi sistemlerden korkmamalıyız" dedi.