"Telekom sektöründeki mali yükümlülükler hafifletilmeli"

"Telekom sektöründeki mali yükümlülükler hafifletilmeli"

TÜTED Yönetim Kurulu Başkanı Bağdatlıoğlu: - "Telekomünikasyon sektörünün gelişimi ve yatırımların sürekliliğinin engellenmemesi için sektörün üzerindeki mali yükümlülükler sadeleştirilerek hafifletilmeli"- "Hazine Payı ve Özel İletişim Vergisi konularınd

İSTANBUL (AA) - MÜCAHİD EKER - Tüm Telekomünikasyon İş İnsanları Derneği (TÜTED) Yönetim Kurulu Başkanı Dilek Ataman Bağdatlıoğlu, telekomünikasyon sektörünün gelişimi ve yatırımların sürekliliğinin sağlanması için sektörün üzerindeki mali yükümlülüklerin hafifletilmesi gerektiğini söyledi.

Bağdatlıoğlu, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, vergi barışı olarak anılan Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 6736 Sayılı Kanun'un mükellefler açısından büyük bir fırsat olduğunu ancak Hazine payı ve Özel İletişim Vergisi (ÖİV) konularındaki ihtilaflar açısından sektörün ihtiyaçları doğrultusunda yeni düzenlemeler yapılması gerektiğini bildirdi.

Halihazırda Türkiye'de elektronik haberleşme hizmetlerinin oldukça ağır mali yükümlülüklere tabi olduğunu belirten Bağdatlıoğlu, işletmecilerin, gelirlerinin önemli bir bölümünü Kurumlar Vergisi, Katma Değer Vergisi, ÖİV, Hazine Payı, Kurum Masraflarına Katkı Payı, Telsiz Ruhsatname ve Kullanım Ücretleri gibi adlar altında vergi ve yasal yükümlülükler karşılığı olmak üzere devlete ödediğini anlattı.

Bağdatlıoğlu, bu mali yükümlülüklerin dolaylı olarak aboneleri de etkilediğine işaret ederek, "Sektörün gelişimi ve yatırımların sürekliliğinin engellenmemesi için söz konusu bu mali yükümlülükler daha da sadeleştirilerek işletmeciler ve aboneler üzerinde yük oluşturmayacak bir yapıya kavuşturulmalı, hafifletilmeli, yatırım avantajları getirilmeli." dedi.


- "Asıl sorun matrah tanımındaki belirsizlik"

Dilek Ataman Bağdatlıoğlu, vergi ve benzeri mali yükümlükler konusunda sektörde yaşanan en büyük sorunlardan birinin matrah tanımındaki belirsizlikler olduğunu söyledi.

Bağdatlıoğlu, "vergilerin kanuniliği" ilkesi kapsamında vergi ve benzeri mali yükümlülüklere ilişkin mevzuatın net olması gerektiğini ancak mobil işletmeciler için önemli bir mali külfet oluşturan Hazine Payı ve ÖİV matrahlarının net olmamasının büyük sorun yarattığını savundu.

Matrahların işletmeciler ve idareler tarafından farklı yorumlanması nedeniyle pek çok hukuki ihtilaf yaşandığını ifade eden Bağdatlıoğlu, şöyle devam etti:

"İhtilafların uzun yıllar sürmesi, hem işletmecileri hem de devletimizi negatif yönde etkiliyor. İşletmeciler mali risk taşıyor, devletimiz alacaklı olduğunu ispat ve alacağını tahsil için yıllar süren davalara taraf oluyor. Bu yüzden mevzuatın, sektörün ihtiyaçları doğrultusundan düzenlenmesi, mevzuattaki matrah tanımının netleştirilmesi ve mevcut ihtilafların sulhen çözümlenmesi için uzlaşma zemini yaratılmasının zorunlu olduğunu düşünüyoruz. Bu yönde düzenlemeler yapılması ve mevcut ihtilafların da sulh yoluyla çözümü halinde hem devlet uzun süren ve yorucu dava süreçleri ile uğraşmak yerine alacağını bir an önce tahsil edecek hem işletmecilerin kamuya olan borç yükü azalacak hem de olası ihtilaflar önlenecektir."


- "İhtilaflar çözümsüz değil"


TÜTED Başkanı Bağdatlıoğlu, vergi ve benzeri mali yükümlülükler konusunda yaşanan ihtilafların çözümünün zor olmayacağını ifade ederek, ihtilaflı konulardaki matrah tanımlarının ilgili mevzuatta net olarak yapılmasının önemli olduğuna dikkati çekti.

Tanımlardaki belirsizliklerin hem farklı idari otoriterler tarafından farklı usul ve yöntemlerin izlenmesine hem de idare ve işletmeciler arasında yorum farklılıklarına yol açarak konunun yargıya kadar taşınmasına yol açtığını belirten Bağdatlıoğlu, şunları kaydetti:

"Örneğin, ön ödemeli Türk lirası (TL) kontör satışı ile ilgili ÖİV'in abone satış bedelleri yerine, distribütörlere yapılan satışlarda uygulanan fiyat üzerinden hesaplanarak ödendiği ve böylece vergi ziyanına sebep olunduğu gerekçesiyle ihtilaf yaşandı. Bu ve benzeri ihtilafların gelecekte yaşanmaması için TL yüklemeleri ile ilgili KDV ve ÖİV'in elektronik haberleşme hizmeti alımına ilişkin olarak operatörlerce sisteme tanımlanan TL miktarı üzerinden hesaplanması ve bundan sonraki aşamalarda ÖİV'in tekrar KDV matrahına dahil edilmemesini sağlayacak kanuni düzenlemeler yapılmalıdır. Yine aynı şekilde idare ile işletmeciler arasındaki Hazine Payı'nın matrah tanımından kaynaklanan mevcut ihtilafların idare ile işletmeciler arasında sulhen çözümlenebileceği ve yeni ihtilafların engellenmesi yönünden de ilgili mevzuatta düzenlemeler yapılabileceğini düşünüyoruz."



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :